Στα αποκαλυπτήρια του πρότυπου κελύφους για τη νέα υπεράκτια αιολική ανεμογεννήτρια, με την κωδική ονομασία "SG 10.0-193 DD", συνολικής ισχύος 10 μεγαβάτ, προχώρησε η Siemens Gamesa, σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο εργοστάσιο της εταιρείας στο Brande της Δανίας.

Η τεχνολογική καινοτομία της Siemens Gamesa αποτελεί την πρώτη ανεμογεννήτρια υπεράκτιας αιολικής ενέργειας σε αυτό το επίπεδο ισχύος, της οποίας το σχέδιο  παρουσιάστηκε στις αρχές του έτους που διανύουμε.

Η απόδοση των 10 μεγαβάτ καθίσταται εφικτή μέσω της εφαρμογής μιας γεννήτριας με μεγαλύτερη διάμετρο, που βασίζεται σε ίδια τεχνογνωσία.

Αυξάνοντας την διάμετρο του ρότορα στα 193 μέτρα, η νέα ανεμογεννήτρια αποφέρει 30% περισσότερη ετήσια παραγωγή ενέργειας, σε σύγκριση με το προγενέστερο μοντέλο "SG 8.0 167 DD". Με συνολικό μήκος 94 μέτρα, το εμβαδόν της επιφάνειας σάρωσης των πτερυγίων ανέρχεται στα 29,300 τετρ. μέτρα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τον περασμένο Απρίλιο, οι Vattenfall και Siemens Gamesa ένωσαν τις δυνάμεις τους προκειμένου να αναπτύξουν ένα νέο στρόβιλο για τα υπεράκτια αιολικά πάρκα Hollandse Kust Zuid 1, 2, 3 και 4, που βρίσκονται εγκατεστημένα στη Βόρεια Γερμανική Θάλασσα.  

Τέλος, να αναφέρουμε ότι η εμπορική ανάπτυξη του νέου μοντέλου προγραμματίζεται για το έτος 2022.