Η κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας πιέζει τους πλούσιους πολίτες της χώρας να αγοράσουν μετοχές της Aramco. Αυτοί όμως ζητούν να συμπεριληφθεί και η πλούσια οικογένεια Olayan - η οποία έχει ήδη δεσμούς με την Aramco - καθώς και ο πρίγκιπας Alwaleed Bin Talal ο οποίος το 2017 κατέλαβε τη θέση του 45ου πλουσιότερου ανθρώπου στον πλανήτη, με περιουσία καθαρής αξίας 18,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με τον Forbes.

Οι Olayans εξετάζουν πάντως μια επένδυση σε μετοχές της Aramco αξίας εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων. Άλλοι επενδυτές που ενθαρρύνονται είναι οι οικογένειες Almajdouie και Al-Turki - και οι δύο από τις οποίες διαθέτουν σημαντικούς οικονομικούς πόρους. Αυτά τα μεγάλα ονόματα αναμένεται να επενδύσουν.

Ακόμα και οι μικρότεροι επενδυτές αναμένεται να επενδύσουν, έστω κι αν αυτό σημαίνει δανεισμό από τις τράπεζες με φτηνό επιτόκιο - και οι φήμες λένε ότι οι τράπεζες είναι πρόθυμες να κάνουν ακριβώς αυτό.

Αλλά μέσα από όλες τις υποσχέσεις εισαγωγής και τη συγκέντρωση των επενδύσεων, η ημερομηνία της IPO απέχει πολύ από μια ολοκληρωμένη συμφωνία και οι λεπτομέρειες δεν έχουν γίνει ακόμα γνωστές.

Το ενημερωτικό δελτίο της Aramco  με πολύ μεγάλη καθυστέρηση, για την IPO, θα κυκλοφορήσει στις 9 Νοεμβρίου, ενώ η πραγματική εισαγωγή στο Tadawul αναμένεται να πραγματοποιηθεί τον Δεκέμβριο. Άγνωστα  παραμένουν ακόμα,  η εκτίμηση, ο αριθμός των μετοχών που θα πωληθούν, η τιμή της μετοχής και το ποσοστό των προς πώληση μετοχών αναμένεται να δημοσιοποιηθούν στη συνέχεια.

Ακόμα, μερικοί υποστηρίζουν  με απογοήτευση ότι η αποτίμηση του Διαδόχου του θρόνου της Σαουδικής Αραβίας, Mohammad bin Salman, για $ 2 τρισεκατομμύρια, φαίνεται να αψηφά τους νόμους των μαθηματικών. Αυτό το σημείο παρατήρησης - και το ζήτημα σχετικά με τον τόπο εισαγωγής - κόστισε στην IPO δύο χρόνια σε καθυστερήσεις.

Οι εκτιμήσεις της αποτίμησης της Aramco κυμαίνονται από 1,22 τρισεκατομμύρια έως 2,27 τρισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με το Bloomberg, αν και η MbS έχει επανειλημμένα κολλήσει με την εκτίμησή της αξίας 2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων.