H Υπηρεσία Ενέργειας της Δανίας (DEA) αναθεώρησε πτωτικά τις προβλέψεις της για το κόστος των υφιστάμενων μηχανισμών στήριξης που αφορούν στην παραγωγή ανανεώσιμης ηλεκτρικής ενέργειας, έως το 2030, σε περίπου 3 δισ. κορόνες Δανίας, ή 402 εκατ. ευρώ, από 6 δισ. κορόνες, το 2019.

Η πρόβλεψη καλύπτει τη χρηματοδότηση υπό τα υφιστάμενα ρυθμιστικά πλαίσια και πλαίσια πολιτικής και δεν περιλαμβάνει τα κόστη στήριξης για μελλοντικές πρωτοβουλίες, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η Υπηρεσία σε ανακοίνωσή της.

«Η γενική μείωση των δαπανών αποτελεί ένδειξη ότι ένα αριθμός σχημάτων στήριξης και βοήθειας έχουν λήξει, ενώ εκπνέει και η στήριξη για πολλές υφιστάμενες μονάδες αυτή την χρονική περίοδο».

Ως εκ τούτου, το ποσοστό δεν πρέπει να θεωρηθεί ως μια πρόβλεψη για το επίπεδο στήριξης των ΑΠΕ, σε βάθος χρόνου, αλλά «απλώς μια πρόβλεψη δαπανών για τα μέτρα που εγκρίθηκαν», προσθέτει η DEA.

Τέλος, υπογραμμίζει ότι το κόστος είναι «πολύ ευαίσθητο καθώς επηρεάζεται από αλλαγές σε μια σειρά παράγοντες, συμπεριλαμβανομένου των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας, των καιρικών συνθηκών και της εγκατεστημένης ισχύος μιας μονάδας».