Την πλήρη υποστήριξή τους στη Συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα, δύο ημέρες μετά την επίσημη ανακοίνωση των ΗΠΑ για την απόσυρσής τους από αυτήν, επαναβεβαίωσαν στο Πεκίνο, οι πρόεδροι της Κίνας και της Γαλλίας, Σι Τζινπίνγκ και Εμμανουέλ Μακρόν. Οι δύο ηγέτες επαναβεβαίωσαν 

την «πλήρη υποστήριξή τους στη Συμφωνία του Παρισιού, την οποία θεωρούν ως "μη αναστρέψιμη διαδικασία και οδηγό για μια ισχυρή δράση για το κλίμα", σύμφωνα με κοινή δήλωσή τους που δόθηκε στη δημοσιότητα μετά τη συνάντηση που είχαν.

Στην «Έκκληση του Πεκίνου για τη Διατήρηση της Βιοποικιλότητας και για την Κλιματική Αλλαγή», οι δύο πρόεδροι υπογραμμίζουν, επίσης, «τη μεγάλη αποφασιστικότητά τους να βελτιωθεί η διεθνής συνεργασία όσον αφορά στις κλιματικές αλλαγές, ώστε να εξασφαλιστεί η απόλυτη και αποτελεσματική υλοποίηση της Συμφωνίας του Παρισιού».

Προκειμένου να επιτευχθεί, οι δύο ηγέτες επιδιώκουν «να γίνει σεβαστή η πολυμερής προσέγγιση και να δοθεί πολιτική ορμή στη διεθνή συνεργασία».

Η Κίνα και η Γαλλία εξέφρασαν, ακόμη, την απογοήτευσή τους για την εκπεφρασμένη πρόθεση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, να αποσύρει τις ΗΠΑ από τη συμφωνία του Παρισιού, όπως είχε ανακοινώσει ο ίδιος, το 2017.

Αποφεύγοντας να κατονομάσει τις ΗΠΑ, ο κ. Μακρόν εξέφρασε τη λύπη του για την επιλογή «κάποιων άλλων χωρών» να αποσυρθούν από την συμφωνία. «Ωστόσο θέλω να τις δω ως επιλογές που γίνονται περιθωριακά», σημείωσε κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε απο κοπινού με τον κ. Σι Τζινπίνγκ.

«Διότι όταν η Κίνα, η Ε.Ε., η Ρωσία - η οποία επικύρωσε πριν από μερικές εβδομάδες τις συμφωνίες του Παρισιού - δεσμεύονται με σθεναρότητα, η μεμονωμένη επιλογή του ενός ή του άλλου δεν αρκεί για να αλλάξει την πορεία του κόσμου. Οδηγεί μόνον στην περιθωριοποίησή (του)», εξήγησε ο Γάλλος πρόεδρος.

Η αμερικανική κυβέρνηση εκτιμά ότι η συμφωνία, στην οποία δεσμεύτηκαν αρχικά οι ΗΠΑ και 187 ακόμη χώρες, θέτει ένα «άδικο οικονομικό βάρος» στους Αμερικανούς.

Οι ΗΠΑ δεν μπορούσαν να εκκινήσουν τη διαδικασία νωρίτερα, εξαιτίας ρήτρας που εισάγει μία αντίστροφη μέτρηση διάρκειας ενός έτους πριν η Ουάσιγκτον μπορέσει να αποχωρήσει. «Ήρθε η ώρα να φύγουμε από την συμφωνία του Παρισιού», είχε δηλώσει την 1η Ιουνίου 2017 ο Ντόναλντ Τραμπ. «Εκλέχτηκα για να εκπροσωπήσω τους κατοίκους του Πίτσμπουργκ, όχι του Παρισιού».