Η οικονομία της Κίνας παρουσίασε  ανάπτυξη της τάξης του 6% στο τρίτο τρίμηνο, σε σύγκριση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα. 

Συγκεκριμένα, η επιχειρηματική δραστηριότητα στην δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου συνέχισε να επιδεινώνεται, με τον ρυθμό ανάπτυξης να είναι ελαφρώς χαμηλότερος από τις προβλέψεις. 

Πρόκειται για τον χαμηλότερο ρυθμό των τελευταίων περίπου 30 ετών, την ώρα που ο εμπορικός πόλεμος με τις Ηνωμένες Πολιτείες, η μεταποίηση που κινείται αρνητικά και το επενδυτικό κλίμα είχαν επιπτώσεις στην οικονομία, το διάστημα Ιουλίου-Σεπτεμβρίου.

Ο φετινός στόχος του Πεκίνου για την ανάπτυξη είναι μεταξύ 6,0% και 6,5%. Ο μέσος όρος για τους πρώτους εννέα μήνες της χρονιάς είναι 6,2%, ενώ πέρυσι η κινεζική οικονομία αναπτύχθηκε κατά 6,6%.

 Οι δυσοίωνες προβλεψεις των Oxford Economics, Bank of America, Bloomberg Intelligence και UBS, δείχνουν ρυθμό ανάπτυξης σημαντικά χαμηλότερα από το 6% το 2020, εξαιτίας του εμπορικού πολέμου με τις ΗΠΑ.Εφόσον επιβεβαιωθούν τότε θα απειληθεί σοβαρά ο στόχος του Κινέζου προέδρου Σι Τζινπίνγκ για διπλασιασμό του κινεζικού ΑΕΠ μεταξύ 2010 και 2021, οπότε συμπληρώνονται 100 χρόνια από την ίδρυση του Κομουνιστικού Κόμματος Κίνας. Ακόμη χειρότερα για το Πεκίνο, η επιβράδυνση της οικονομίας καθιστά πιο δύσκολη τη διατήρηση της πολιτικής σταθερότητας.

Η κινεζική οικονομία αναμένεται να επιβραδυνθεί στο 5,7% το δ΄ τρίμηνο του έτους και να παραμείνει σε αυτό το επίπεδο για ολόκληρο το 2020, προέβλεψε χθες ο Λούις Κούις, επικεφαλής οικονομολόγος της Oxford Economics για την Ασία.