Στη διάθεση του επενδυτικού κοινού είναι από σήμερα το ενημερωτικό δελτίο της Τέρνα Ενεργειακή για την έκδοση του επταετούς ομολόγου, με σκοπό την άντληση 150 εκατ. ευρώ

Η εισηγμένη είναι η πρώτη ελληνική εταιρεία που έλαβε από τον διεθνή φορέα Climate Bond Initiative την πιστοποίηση του ομολόγου ως «climate bond», «πράσινου» ομολόγου, αναδεικνύοντας με τον τρόπο αυτό τον σκοπό της χρηματοδότησης, που είναι η μεγαλύτερη διείσδυση των καθαρών μορφών ενέργειας.

Η δημόσια προσφορά της εταιρείας απευθύνεται στο σύνολο του επενδυτικού κοινού, ήτοι σε ειδικούς και ιδιώτες επενδυτές και για τον σκοπό αυτό θα εκδοθούν 150.000 άυλες, κοινές, ανώνυμες ομολογίες με ονομαστική αξία της καθεμίας τα 1.000 ευρώ. Συντονιστές, κύριοι ανάδοχοι και διαχειριστές του βιβλίου προσφορών είναι οι τράπεζες Πειραιώς και Αlpha Βank. Κύριοι ανάδοχοι της δημόσιας προσφοράς είναι οι «Τράπεζα Eurobank Ergasias Α.Ε.» και «Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος Α.Ε.», ενώ ανάδοχοι της δημόσιας προσφοράς είναι οι «Τράπεζα Optima bank Α.Ε.» και «Euroxx Χρηματιστηριακή Α.Ε.Π.Ε.Υ.». Σύμβουλος έκδοσης είναι η Τράπεζα Πειραιώς.

Σύμφωνα με το ενημερωτικό δελτίο που ενέκρινε και δημοσίευσε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, την ερχόμενη Τρίτη 15 Οκτωβρίου θα ανακοινωθεί το εύρος απόδοσης του υπό έκδοση ομολόγου, ενώ η δημόσια προσφορά ξεκινά στις 16 και λήγει στις 18 Οκτωβρίου.

Η εταιρεία σκοπεύει να διαθέσει τα 150 εκατ. ευρώ για την ολική αποπληρωμή βραχυπρόθεσμου τραπεζικού δανεισμού της (που χρησιμοποιήθηκε για την αποπληρωμή του Κοινού Ομολογιακού Δανείου του 2017) ύψους 60 εκατ. ευρώ. Επιπλέον, ποσό της τάξης των 90 εκατ. ευρώ θα χρησιμοποιηθεί για τη μερική αποπληρωμή βραχυπρόθεσμου τραπεζικού δανεισμού της που έχει χρησιμοποιηθεί για την αποπληρωμή μέρους του τιμήματος εξαγοράς του αιολικού πάρκου «Bearkat I» στην πολιτεία Τέξας των Η.Π.Α καθώς και για την κατασκευή 14 αιολικών πάρκων στην Ελλάδα, συνολικής ισχύος 218 MW

Στις 18 Οκτωβρίου επίσης θα ανακοινωθεί η τελική απόδοση της τιμής διάθεσης και του επιτοκίου του ομολόγου, ενώ στις 22 του μηνός θα δημοσιευτεί η αναλυτική ανακοίνωση για την έκβαση της δημόσιας προσφοράς. Την ίδια μέρα θα γίνει η πιστοποίηση της καταβολής των αντληθέντων κεφαλαίων και της έκδοσης του κοινού ομολογιακού δανείου, ενώ θα παραδοθούν οι ομολογίες στους επενδυτές μέσω καταχώρισης στις μερίδες τους στο σύστημα άυλων τίτλων. Στις 23 Οκτωβρίου ξεκινά η διαπραγμάτευση των ομολογιών.

Μετά τον προσδιορισμό της τελικής απόδοσης, του Επιτοκίου και της Τιμής Διάθεσης, οι Συντονιστές Κύριοι Ανάδοχοι θα καθορίσουν το ύψος της Έκδοσης και στη συνέχεια, θα πραγματοποιηθεί η κατανομή των Ομολογιών στους επενδυτές, ως εξής:

• Ποσοστό 30% των Ομολογιών της Δημόσιας Προσφοράς (ήτοι κατ’ ελάχιστο 45.000 Ομολογίες σε ενδεχόμενη πλήρη κάλυψη του ΚΟΔ, ήτοι έκδοση 150.000 Ομολογιών) θα διατεθεί για την ικανοποίηση των εγγραφών των Ιδιωτών Επενδυτών, και

• Το υπόλοιπο 70% των Ομολογιών (ήτοι κατά μέγιστο 105.000 Ομολογίες σε ενδεχόμενη πλήρη κάλυψη του ΚΟΔ, ήτοι έκδοση 150.000 Ομολογιών) θα κατανεμηθεί μεταξύ των Ειδικών Επενδυτών και των Ιδιωτών Επενδυτών.

Συνολικά, η Τέρνα Ενεργειακή λειτουργεί, κατασκευάζει ή έχει πλήρως αδειοδοτήσει 1.512 MW εγκαταστάσεων ΑΠΕ στην Ευρώπη και την Αμερική. Η συνολική εγκατεστημένη ισχύς του ομίλου ανέρχεται πλέον σε 1.390 MW. Συγκεκριμένα, έχει εγκαταστήσει 607 MW στην Ελλάδα, 651 MW στις ΗΠΑ και 132 MW στην Ν.Α. Ευρώπη.

Επόμενος στόχος της εταιρείας είναι να προσεγγίσει το μέγεθος των 2.000 MW έργων ΑΠΕ σε λειτουργία, ενώ προγραμματίζει επενδύσεις της τάξης του 1,5 δισ. ευρώ.

(από www.euro2day.gr)