Οι Τούρκοι Εισέβαλαν στην Συρία- Αεροπορικές Επιθέσεις και Πυρά Πυροβολικού Κατά Κουρδικών Θέσεων

Οι Τούρκοι Εισέβαλαν στην Συρία- Αεροπορικές Επιθέσεις και Πυρά Πυροβολικού Κατά Κουρδικών Θέσεων
του Αδάμ Αδαμόπουλου
Τετ, 9 Οκτωβρίου 2019 - 19:03

Η Τουρκία έκανε πράξη αυτό που διατυμπάνιζε τις τελευταίες ημέρες, πραγματοποιώντας επίθεση κατά των Κούρδων μαχητών στην βορειοανατολική Συρία, σήμερα Τετάρτη, λίγες μόνο ημέρες μετά την απομάκρυνση των αμερικανικών στρατευμάτων από την περιοχή. Η επίθεση εκδηλώθηκε, με αεροπορικούς βομβαρδισμούς και βολές πυροβολικού που έπληξαν θέσεις της κουρδικής πολιτοφυλακής (YPG) στα περίχωρα της πόλης Ρας αλ Αΐν, στα σύνορα των δύο χωρών.

 

Ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, ανακοινώνοντας την έναρξη της επίθεσης, δήλωσε ότι ο στόχος της Άγκυρας είναι να εξουδετερωθεί αυτό που έχει αποκαλέσει «διάδρομο τρομοκρατίας», στα νότια σύνορα της χώρας του.

Η Τουρκία σχεδίαζε να εισβάλει στο έδαφος της βορειοανατολικής Συρίας, από τη στιγμή που τα αμερικανικά στρατεύματα, τα οποία μάχονταν, υπό την καθοδήγηση των Κούρδων, εναντίον των δυνάμεων του Ισλαμικού Κράτους, άρχισαν να αποσύρονται από την περιοχή, μετά την αιφνιδιαστική αλλαγή στάσης από τον πρόεδρο Τραμπ. Η απόφαση για απόσυρση των στρατευμάτων των ΗΠΑ από την ΒΑ Συρία προκάλεσε μεγάλες αντιδράσεις στους πολιτικούς κύκλους της Ουάσιγκτον, με πολλά εξέχοντα στελέχη των Δημοκρατικών αλλά και των Ρεπουμπλικάνων, να κάνουν λόγο για προδοσία των Κούρδων συμμάχων της Αμερικής.

Εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Άμυνας δήλωσε στο Reuters ότι η στρατιωτική επιχείρηση στη Συρία άρχισε με αεροπορικές επιθέσεις. Οβιδοβόλα του τουρκικού πυροβολικού έπληξαν, επίσης,  βάσεις και αποθήκες πυρομαχικών της κουρδικής πολιτοφυλακής αν και σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, οι τουρκικές δυνάμεις αποφεύγουν να βάλλουν κατά κατοικημένων περιοχών.

Εικονολήπτης του πρακτορείου Reuters που βρίσκεται στην τουρκική πόλη Ακτσάκαλε, παρατήρησε αρκετές εκρήξεις εντεύθεν των συνόρων στην πόλη Τελ Αμπιάντ, όπου μάρτυρας ανέφερε ότι οι κάτοικοί της την εγκατέλειπαν κατά κύματα. Μεγάλες εκρήξεις συγκλόνισαν επίσης την Ρας αλ Αΐν, ανέφερε δημοσιογράφος του CNN Turk, ο οποίος είπε ότι μπορούσε να ακούσει τον ήχο των  τουρκικών μαχητικών και να δει τους καπνούς από τις εκρήξεις στην πόλη.

Οι μεγάλες Δυνάμεις ανησυχούν μήπως η ανάληψη στρατιωτικής δράσης θα μπορούσε να ανοίξει ένα νέο κεφάλαιο στον οκταετή πόλεμο της Συρίας και να επιτείνει την αναταραχή στην περιοχή. Η Άγκυρα ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να δημιουργήσει μια "ασφαλή ζώνη" προκειμένου να μετεγκαταστήσει μεγάλο αριθμό προσφύγων  στο έδαφος της Συρίας.

Νωρίτερα, ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, σε τηλεφωνική επικοινωνία του με τον Ρώσο ομόλογό του Βλάντιμιρ Πούτιν, υποστήριξε ότι οι επιχειρήσεις των ενόπλων δυνάμεων της χώρας του θα συμβάλουν στην ειρήνη και τη σταθερότητα στην Συρία.

Στο διάστημα που μεσολάβησε έως την τουρκική επίθεση, η Συρία εμφανίστηκε αποφασισμένη να αμυνθεί απέναντι στην επιθετικότητα της Άγκυρας, με όλα τα νόμιμα μέσα, ενώ ανέφερε ότι είναι, επίσης, έτοιμη να υποδεχτεί τα «άσωτα τέκνα», φωτογραφίζοντας τις Κούρδους της Συρίας που κατέχουν τα βορειοανατολικά.