Περιστέρης: Επανεκκίνηση της Οικονομίας Χωρίς Ισότιμη Μεταχείριση Ελληνικών και Ξένων Εταιρειών Δεν Γίνεται

Περιστέρης: Επανεκκίνηση της Οικονομίας Χωρίς Ισότιμη Μεταχείριση Ελληνικών και Ξένων Εταιρειών Δεν Γίνεται
energia.gr
Τετ, 9 Οκτωβρίου 2019 - 14:39

Η επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας και η αναπτυξιακή προοπτική της χώρας συμπυκνώνεται στον όρο «Επενδύσεις», τόνισε ο επικεφαλής της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Γ. Περιστέρης 

μιλώντας στο 2ο Athens Investment Forum. Όπως υπογράμμισε, από την πρώτη στιγμή που ξέσπασε η κρίση, σε κάθε ευκαιρία, σε δημόσιες παρεμβάσεις κι ιδιωτικές συζητήσεις «έλεγα και συνεχίζω να το λέω με όλες μου τις δυνάμεις ότι για να βγει η χώρα από την κρίση υπάρχουν τρεις βασικές προϋποθέσεις:

Η πρώτη είναι το επενδυτικό σοκ

Η δεύτερη είναι ο επενδυτικός πατριωτισμός

Και η τρίτη είναι η ισότιμη μεταχείριση των ελληνικών εταιρειών έναντι των ξένων».

Ο κ. Περιστέρης ανέφερε ότι τα δύο πρώτα εξαρτώνται κυρίως από τις ίδιες τις εταιρείες, επισημαίνοντας ότι ο Όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ έχει στηρίξει έμπρακτα την ελληνική οικονομία και κοινωνία επενδύοντας περισσότερα από 2,5 δις. ευρώ τα χρόνια της κρίσης, ενώ ήδη έχει ξεκινήσει ένα νέο επενδυτικό πρόγραμμα αξίας άνω του 1,5 δισ. ευρώ.

Παράλληλα, όπως πρόσθεσε, ο Όμιλος διατήρησε συνεχώς κι αδιαλείπτως το σύνολο των διαθεσίμων του στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα και μάλιστα σε εποχές δύσκολες. «Είναι ευχάριστο που πλέον έχει λάβει ευρύτερες διαστάσεις το κάλεσμα που εδώ και χρόνια είχαμε απευθύνει για επαναπατρισμό κεφαλαίων από όλους κι ελπίζω ότι - έστω και τώρα που οι συνθήκες είναι σαφώς πιο ασφαλείς - θα ανταποκριθούν κι άλλες επιχειρήσεις. Γιατί δεν μπορεί κάποιες επιχειρήσεις να έχουν τις καταθέσεις τους εκτός Ελλάδας και μόνο τα δάνεια τους στη χώρα μας και γιατί χωρίς ισχυρό τραπεζικό σύστημα, δεν μπορεί να υπάρξουν επενδύσεις ούτε φυσικά ανάπτυξη», τόνισε ο κ. Γιώργος Περιστέρης.

Ωστόσο, όπως παρατήρησε, δυστυχώς, η τρίτη προϋπόθεση, αυτή της ισότιμης μεταχείρισης των ελληνικών επιχειρήσεων στην ίδια τους τη χώρα παραμένει ζητούμενο. «Όχι μόνο γιατί έτσι πρέπει να είναι για λόγους δικαιοσύνης, αλλά και γιατί διαφορετικά δεν πρόκειται να υπάρξει επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας. Θα πρέπει να καταλάβουν οι πολιτικοί και οι γραφειοκράτες μας, εγχώριοι και Ευρωπαίοι, την διαπίστωση που έχει κάνει η Παγκόσμια Τράπεζα, η οποία έχει εξηγήσει ότι για να προωθηθούν οι επενδύσεις σε μια χώρα πρώτα και πάνω απ’ όλα πρέπει να κινητοποιηθούν οι εγχώριοι επιχειρηματίες», δήλωσε ο κ. Περιστέρης.

Υπογράμμισε ότι οι ελληνικές επιχειρήσεις θέλουν και μπορούν να πρωταγωνιστήσουν σε αυτή τη νέα εποχή, τονίζοντας ότι το μόνο που ζητούν είναι «το αυτονόητο».

«Ισότιμη μεταχείριση. Ισότιμη μεταχείριση στο κόστος χρηματοδότησης, στην ευκολία πρόσβασης σε κεφάλαια, στην φορολογία, στην πληρωμή των υποχρεώσεων του κράτους. Κι ειδικά στη φορολογία, επιτρέψτε μου να σημειώσω ότι δεν έχει νόημα να μιλάμε μόνο για τον συντελεστή φορολογίας εισοδήματος, αλλά για την συνολική φορολογική επιβάρυνση των επιχειρήσεων, η οποία αθροιστικά είναι ίσως από τις μεγαλύτερες παγκοσμίως. Είναι πολύ ευχάριστο ότι αυτό το έχει συνειδητοποιήσει η νέα κυβέρνηση και κινείται προς την κατεύθυνση της αποκλιμάκωσης της φορολογίας», δήλωσε ο πρόεδρος και CEO του ελληνικού ομίλου από το βήμα του συνεδρίου.

Ο κ. Περιστέρης, στη συνέχεια ανέπτυξε τις δραστηριότητες του Ομίλου ανά επενδυτικό τομέα, τονίζοντας ότι  οι τομείς αυτοί έχουν τεράστια εγχώρια προστιθέμενη αξία και ένα σημαντικό πολλαπλασιαστή, καθώς για κάθε ένα ευρώ που δαπανάται σε αυτούς, στην ελληνική οικονομία επιστρέφουν 1,8 ευρώ. 

Αναλυτικότερα, ο επικεφαλής της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, αναφορικά με τον τομέα των υποδομών, ανέφερε: «έχει διαπιστωθεί από πολλές μελέτες, ότι στη χώρα μπορούν να υλοποιηθούν σταδιακά τα επόμενα πέντε έως δέκα χρόνια υποδομές συνολικής αξίας άνω των 18 δις. ευρώ. Είναι απολύτως απαραίτητο να προχωρήσουν βασικές υποδομές που θα εξυπηρετήσουν την ψηφιακή μετάβαση αλλά φυσικά και υποδομές κάθε είδους, με κυρίαρχο εργαλείο υλοποίησης τους τις συμβάσεις παραχώρησης και τις Συμπράξεις Δημόσιου κι Ιδιωτικού Τομέα. Το πείραμα αποδείχθηκε επιτυχημένο, τόσο σε μεταφορικές υποδομές, όπως οι μεγάλοι αυτοκινητόδρομοι που άλλαξαν την εικόνα της χώρας, όσο και σε έργα περιβάλλοντος, όπως στην διαχείριση απορριμμάτων. Οι Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα έχουν αποδειχθεί και αποτελεσματικές και οικονομικές λύσεις και ταυτόχρονα αποτελούν προτεραιότητα τόσο της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσο και της ΕυρωπαϊκήςΕπενδυτικήςΤράπεζας. Σε συνθήκες σημαντικής έλλειψης πόρων από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, η ταχεία υλοποίηση έργων συγχρηματοδοτούμενων από τον ιδιωτικό τομέα με την αρωγή του τραπεζικού συστήματος και της Ε.Ε. είναι μονόδρομος.

Σχετικά με τον τομέα της ενέργειας, ο κ. Περιστέρης ανέφερε ότι η άποψη της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ εδώ και χρόνια είναι ότι για λόγους εθνικούς, οικονομικούς και κοινωνικούς θα πρέπει να αξιοποιηθούν με τον βέλτιστο τρόπο οι εγχώριες ενεργειακές πηγές. «Ποια είναι τα εγχώρια “καύσιμα” μας; Τι διαθέτει η χώρα; Διαθέτει άνεμο κι ήλιο, δηλαδή  Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, νερά και λιγνίτη. Με δεδομένο ότι ελήφθη από την Κυβέρνηση η σωστή απόφαση για σταδιακή απόσυρση του λιγνίτη τα επόμενα χρόνια, καθίσταται επιτακτική η ανάγκη να στραφούμε μαζικά στις άλλες εγχώριες ενεργειακές πηγές, δηλαδή στις ΑΠΕ. Και με χαρά βλέπω και τη νέα κυβέρνηση να υποστηρίζει την ενίσχυση των ΑΠΕ και της καθαρής ενέργειας. Ας διευκρινίσουμε, όμως, κάτι για να είμαστε σαφείς. Πραγματικά καθαρή ενέργεια είναι μόνο η ενέργεια από ΑΠΕ. Δεν έχει νόημα να καταργήσουμε τον λιγνίτη επειδή ρυπαίνει και να τον αντικαταστήσουμε με εισαγόμενα καύσιμα σαν το φυσικό αέριο, απλά επειδή ρυπαίνουν λιγότερο. Πράγματι, το φυσικό αέριο ρυπαίνειλιγότερο από τον λιγνίτη και είναι χρήσιμο για λόγους ισορροπίας κι ευστάθειας του συστήματος για ένα μεταβατικό διάστημα. Κι εμείς ως ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ έχουμε έγκαιρα ανταποκριθεί και σε αυτή την πρόκληση μέσω της ολοκλήρωσης της διαδικασίας έκδοσης Άδειας Παραγωγής για μια νέα υπερσύγχρονη μονάδα συνδυασμένου κύκλου 670 MW στην περιοχή της Κομοτηνής.

Αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι και το φυσικό αέριο εκπέμπει ρύπους, πέρα από το γεγονός ότι είναι εισαγόμενο καύσιμο. Άρα, η χρήση του πρέπει να είναι περιορισμένη. Πραγματικά καθαρή ενέργεια είναι η ενέργεια που έχει μηδενικούς ρύπους, δηλαδή οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και για αυτό χρειάζεται η δυναμική στήριξή τους και η μαζική στροφή σε αυτές».

Σύμφωνα με τον κ. Περιστέρη, για να γίνει αυτό πρέπει ταυτόχρονα να υλοποιηθούν επενδύσεις σε τρεις τομείς άρρηκτα συνδεδεμένους μεταξύ τους: Μαζικές επενδύσεις στις ΑΠΕ – Επενδύσεις στην αποθήκευση ενέργειας με χρήση τεχνολογιών αυξημένης εγχώριας προστιθέμενης αξίας όπως η αντλησοταμίευση – Επενδύσεις σε ολοκληρωμένα συστήματα διασυνδέσεων. Όπως τόνισε ο επικεφαλής του Ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, μόνο η ταυτόχρονη προώθηση και των τριών αυτών κατηγοριών επενδύσεων θα μας επιτρέψει να πετύχουμε τους εθνικούς στόχους για την διείσδυση των ΑΠΕ, με τεράστια οφέλη, οικονομικά, περιβαλλοντικά και κοινωνικά. 

«Οι τρεις αυτές κατηγορίες αποτελούν ένα ενιαίο και συμπληρωματικό σύνολο, το οποίο αθροιστικά μπορεί να ξεπεράσει τα επόμενα πέντε χρόνια τα 8 δις ευρώ σε επενδύσεις, αθροίζοντας στο ΑΕΠ 1,5% πρόσθετη ανάπτυξη στη διάρκεια της αντίστοιχης περιόδου και δημιουργώντας τις βάσεις για να γίνει η Ελλάδα στη δεκαετία του 2030 για πρώτη φορά στη σύγχρονη ιστορία της καθαρός εξαγωγέας ενέργειας και «μπαταρία» του ευρωπαϊκού νότου, που είναι στο σύνολό του σχεδόν μεγάλος εισαγωγέας», τόνισε ο κ. Περιστέρης διαβεβαιώνοντας ότι «εμείς θα βοηθήσουμε με όλες μας τις δυνάμεις, όπως κάνουμε χρόνια τώρα».

Ενδεικτικά ανέφερε ότι η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ προωθεί νέες επενδύσεις άνω του 1 δισ. ευρώ σε νέα έργα ΑΠΕ και σε δύο μεγάλα έργα αποθήκευσης, τα οποία εφόσον ξεκινήσουν θα δημιουργήσουν περίπου 2.000 νέες θέσεις εργασίας. Μάλιστα, ο κ. Περιστέρης πρόσθεσε ότι υπάρχουν κι άλλες πολλές επενδύσεις στις ΑΠΕ και την αποθήκευση που μπορούν και πρέπει να υλοποιηθούν.

«Ωφελημένες θα βγουν όλες οι επιχειρήσεις, οι οποίες θα έχουν πρόσβαση σε φθηνό ρεύμα και θα μπορούν έτσι να κάνουν ευκολότερα τον μακροπρόθεσμό προγραμματισμό τους. Αλλά ωφελημένοι θα βγουν και όλοι οι Έλληνες που μέσω των ΑΠΕ θα μπορούν να δουν σημαντικά οικονομικά οφέλη στην τσέπη τους με φθηνότερο ρεύμα, περιβαλλοντικά οφέλη  με την βελτίωση της ποιότητας της ζωής τους και κοινωνικά οφέλη με την δημιουργία χιλιάδων θέσεων εργασίας», σημείωσε ο Γιώργος Περιστέρης, ολοκληρώνοντας την ομιλία του.