Κείμενο βασικών αρχών για την απλοποίηση των διαδικασιών χορήγησης άδειας παραγωγής από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) έθεσε σε δημόσια διαβούλευση η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) έως την ερχόμενη Παρασκευή. Η πρόταση της ΡΑΕ στηρίζεται στην απλούστευση των κριτηρίων αξιολόγησης των αιτήσεων για χορήγηση άδειας παραγωγής ΑΠΕ (κυρίως αιολικών και φωτοβολταϊκών) και στον περιορισμό τους στα απολύτως αναγκαία κριτήρια που προσδίδουν στην άδεια παραγωγής τον χαρακτήρα της άδειας σκοπιμότητας. Επίσης, στοχεύει στην αυτοματοποίηση εξέτασής τους με στόχο την επιτάχυνση και απλοποίηση των διαδικασιών έκδοσης άδειας.

Στο πλαίσιο της απλοποίησης αυτής λαμβάνεται υπόψη η  εμπειρία από την εφαρμογή του ισχύοντος θεσμικού πλαισίου, οι εξελίξεις και προοπτικές του τομέα συμπεριλαμβανομένου του καθεστώτος στήριξης του τομέα υπό τον νόμο 4414/2016,  οι επιταγές της νέας Οδηγία 2018/2001 για την προώθηση της χρήσης ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, καθώς και οι προτάσεις διαφόρων θεσμικών φορέων επενδυτών που δραστηριοποιούνται στον τομέα στην Ελλάδα.

Έτσι, προτείνεται ότι τα κριτήρια που θα πρέπει να εξακολουθήσουν να ελέγχονται από την ΡΑΕ για την χορήγηση της άδειας παραγωγής να είναι

  • Η εθνική ασφάλεια και η προστασία της δημόσιας υγείας και ασφάλειας, εφόσον η Αρχή έχει λάβει γνώση τέτοιου ζητήματος με οποιοδήποτε τρόπο.
  • Η εξέταση της χωροθέτησης του έργου σε οριοθετημένη ζώνη αποκλεισμού χωροθέτησης έργου ΑΠΕ, όπως οι ζώνες αυτές έχουν καταχωρηθεί στον γεωπληροφοριακό χάρτη της ΡΑΕ. Προς το σκοπό αυτό παραμένει ως προϋπόθεση η υποβολή του τεύχους συμβατότητας με το Ειδικό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού για τις ΑΠΕ.
  • Η υπέρβαση της φέρουσας Ικανότητας και της μέγιστης επιτρεπόμενης πυκνότητας για αιολικούς σταθμούς στις Περιοχές Αιολικής Προτεραιότητας (ΠΑΠ) και στις Περιοχές Αιολικής Καταλληλότητας (ΠΑΚ), αντίστοιχα.
  • Η συμμόρφωση με τις προβλέψεις της νομοθεσίας, σχετικά με τους περιορισμούς λειτουργικής ενίσχυσης έργων ΑΠΕ εκτός ανταγωνιστικών διαδικασιών.
  • Η βιωσιμότητα των έργων που προτείνεται να συνδεθούν σε περιοχή με κορεσμένο δίκτυο μέσω ανεξάρτητης διασύνδεσης. Η οικονομοτεχνική-αποδοτικότητα (IRR) των έργων υπεράκτιων αιολικών σταθμών αλλά και υβριδικών.

Σχετικά με τη χρονική διάρκεια της άδειας παραγωγής προτείνεται να παύει εντός συγκεκριμένου χρονικού διαστήματος από την έκδοσή της, ανάλογα με την τεχνολογία (π.χ 4-5 έτη για φωτοβολταϊκά και 8-10 χρόνια για αιολικά και μικρά υδροηλεκτρικά) χωρίς να απαιτείται η έκδοση διοικητικής πράξης, εφόσον δεν έχει κατατεθεί στον αρμόδιο διαχειριστή η προβλεπόμενη εγγυητική επιστολή για τους οριστικούς όρους σύνδεσης. Θα εξαιρούνται μόνο οι περιπτώσεις δικαστικής αναστολής ισχύος κάποιας ή κάποιων εκ των αδειών του έργου και για όσο χρόνο διαρκεί η αναστολή. 

Για τη χορήγηση της άδειας θα είναι αναγκαία, μεταξύ άλλων, η υποβολή επιστολής τραπεζικής χρηματοδότησης τουλάχιστον για το 50% του προϋπολογισμού του έργου ή εναλλακτικά καταβολή εγγυητικής επιστολής για την υλοποίησή του (που θα αντιστοιχεί στο 1%-2% του προϋπολογισμού του έργου).