To Προσοδοφόρο Επενδυτικό Άνοιγμα της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής στην Αιολική Βιομηχανία του Τέξας

To Προσοδοφόρο Επενδυτικό Άνοιγμα της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής στην Αιολική Βιομηχανία του Τέξας
energia.gr
Παρ, 20 Σεπτεμβρίου 2019 - 19:25

Αυξημένα έσοδα και κερδοφορία αναμένεται να καταγράψει η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή μετά την έναρξη της εμπορικής λειτουργίας του αιολικού πάρκου Gopher Creek (Fluvanna 2) στην περιοχή Μπόρντεν Κάουντι του Τέξας, του οποίου η ισχύς ανέρχεται σε 158 μεγαβάτ. Η ανάπτυξη του έργου ξεκίνησε το β' εξάμηνο του 2018 και ολοκληρώθηκε πρόσφατα

με αποτέλεσμα να έχει ξεκινήσει η εμπορική λειτουργία του. Παράλληλα, όπως σημειώνει η διοίκηση της εισηγμένης, σε σχετική ανακοίνωσή της, ολοκληρώθηκαν επιτυχώς οι διαδικασίες για την εξαγορά του αιολικού πάρκου Bearkat, στο Γκλάσκοκ Κάουντι που βρίσκεται επίσης στην Πολιτεία του Τέξας.

Υπενθυμίζεται ότι το συγκεκριμένο αιολικό πάρκο, συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 200 μεγαβάτ, βρίσκεται σε λειτουργία ήδη από τον Ιανουάριο του 2018. Με τα δύο νέα αυτά αιολικά πάρκα η συνολική εγκατεστημένη ισχύς του ομίλου στις ΗΠΑ ανέρχεται πλέον σε 651 μεγαβάτ, καθώς η εταιρεία λειτουργεί ακόμη δύο αιολικά πάρκα στις ΗΠΑ, ένα ισχύος 138 μεγαβάτ, στην περιοχή Έλμορ Κάουντι της Πολιτείας του Άϊνταχο και ένα άλλο, ισχύος 155 μεγαβάτ στην περιοχή Σκάρι Κάουντι του Τέξας (Fluvanna 1).

Συνολικά, η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή λειτουργεί, κατασκευάζει ή έχει πλήρως αδειοδοτήσει 1.512 μεγαβάτ εγκαταστάσεις Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στην Ευρώπη και στις Ηνωμένες Πολιτείες, με τη συνολική εγκατεστημένη ισχύ του ομίλου να ανέρχεται ήδη σε 1.390 μεγαβάτ. Πιο συγκεκριμένα, έχει εγκαταστήσει 607 μεγαβάτ στην Ελλάδα, 651 στις ΗΠΑ και 132 στη ΝΑ Ευρώπη. Επόμενος στόχος του ομίλου είναι να υπερβεί τα 2.000 μεγαβάτ από έργα ΑΠΕ σε λειτουργία.

Στο σημείο αυτό αξίζει να επισημάνουμε ότι στο αμέσως προσεχές χρονικό διάστημα, η διοίκηση της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή προετοιμάζει την έκδοση νέου ομολογιακού δανείου ύψους 120-150 εκατ. ευρώ, προκειμένου να χρηματοδοτήσει το επόμενο κύμα των επενδύσεών της, ενώ τον Ιούλιο, προέβη στην πρόωρη αποπληρωμή του προηγούμενου ομολογιακού δανείου των 60 εκατ. ευρώ που είχε εκδώσει το 2017, προκειμένου να ενισχύσει την αξιοπιστία της έναντι των ξένων θεσμικών επενδυτών, ενόψει της επικείμενης νέας ομολογιακής έκδοσής της.