Οξύνεται η έντασις στον Περσικό Κόλπο, με Τεχεράνη και Ουάσιγκτων να ανταλλάσσουν πολεμικές απειλές. «Το αποτέλεσμα οποιουδήποτε στρατιωτικού πλήγματος από τις ΗΠΑ ή την Σαουδική Αραβία κατά του Ιράν θα είχε ως αποτέλεσμα έναν γενικευμένο πόλεμο», προειδοποίησε χθές ο υπουργός Εξωτερικών της Τεχεράνης Τζαβάντ Ζαρίφ σε συνέντευξη του στο CNN. 

«Κάνω μια πολύ σοβαρή δήλωση λέγοντας ότι εμείς δεν θέλουμε πόλεμο, δεν θέλουμε να εμπλακούμε σε μια στρατιωτική αντιπαράθεση. Αλλά δεν θα διστάσουμε να υπερασπιστούμε το έδαφός μας» συνέχισε ο Ζαρίφ. Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών κατήγγειλε ακόμη ότι ο ομόλογός του των ΗΠΑ, ο Μάικ Πομπέο, προσπαθεί να καθυστερήσει την έκδοση των θεωρήσεων εισόδου (βίζες) για την ιρανική αντιπροσωπεία που σχεδιάζει να μετάσχει στην προσεχή Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

Όπως γράφει η εφημερίδα ΕΣΤΙΑ, η εν λόγω αντίδρασις ήλθε αφού έγινε γνωστό ότι οι ΗΠΑ συζητούν με την Σαουδική Αραβία και άλλους συμμάχους τους στον Κόλπο πιθανές απαντήσεις στην επίθεση του Σαββάτου σε σαουδαραβικές πετρελαϊκές εγκαταστάσεις, για την οποία κατηγορούν το Ιράν και την οποία ο Πομπέο περιέγραψε ως «πράξη πολέμου» κατά του βασιλείου. Ο Ζαρίφ είχε νωρίτερα προειδοποιήσει με μήνυμά του στο Twitter  ότι η, όπως την ονομάζει, ομάς Β, στην οποία περιλαμβάνεται ο Ισραηλινός Πρωθυπουργός Βενιαμίν Νετανιάχου και ο πρίγκηψ διάδοχος της Σαουδικής Αραβίας Μωχάμεντ Μπίν Σάλμαν, εξαπατούν τον Πρόεδρο των ΗΠΑ για να τον σύρουν σε έναν πόλεμο κατά του Ιράν.

Πάντως, ο πρώην υπουργός Αμύνης των ΗΠΑ, Λίον Πανέττα, προειδοποίησε για τους κινδύνους που εγκυμονεί μια στρατιωτική δράσις εναντίον του Ιράν υπό το πρίσμα των κατηγοριών ότι η Τεχεράνη ευρίσκεται πίσω από την επίθεση στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της Aramco στη Σαουδική Αραβία. Ο Πανέττα επεσήμανε ότι δεν πρόκειται  για κάτι ανάλογο με την επέμβαση στην Συρία και ότι οι ΗΠΑ δεν πρέπει να εμπλακούν στην υπόθεση με το Ιράν, διότι δεν εδέχθησαν επίθεση αμερικανικά στρατεύματα. Προσέθεσε, επίσης, ότι οι ΗΠΑ πρέπει να είναι προσεκτικές και να μην εμπλακούν σε πόλεμο για την Σαουδική Αραβία, υπογραμμίζοντας ότι πρέπει να ληφθεί υπ’ οψιν το εθνικό συμφέρον. Τέλος, τόνισε ότι οι ΗΠΑ μπορούν να υποδεικνύουν και να έχουν διαβουλεύσεις με την Σαουδική Αραβία και άλλες χώρες, αλλά στρατιωτική δράσις αναλαμβάνεται μόνο για την χώρα.

Εν τω μεταξύ, το Ιράν ετοιμάζεται να πραγματοποιήσει την ετήσια στρατιωτική παρέλασή του στις 22 Σεπτεμβρίου στον Κόλπο, με την συμμετοχή 200 φρεγατών και ταχυπλόων, επ’ ευκαιρία της επετείου από την έναρξη του πολέμου Ιράν-Ιράκ, το 1980. Το ημιεπίσημο ειδησεογραφικό πρακτορείο Fars ανέφερε ότι θα γίνουν κοινές ασκήσεις με την συμμετοχή του τακτικού στρατού και των ναυτικών δυνάμεων των Φρουρών της Επαναστάσεως. «Περισσότερα από 200 σκάφη των ναυτικών δυνάμεων του στρατού, της ακτοφυλακής και των Φρουρών της Επαναστάσεως,  θα συμμετάσχουν στην παρέλαση» δήλωσε ο ναύαρχος Μοτζαμπά Μοχαμαντί. Στις 22 Σεπτεμβρίου πέρυσι, 25 άνθρωποι σκοτώθηκαν, μεταξύ των οποίων και 12 Φρουροί της Επαναστάσεως, όταν ένοπλοι άνοιξαν πυρ εναντίον της εξέδρας των επισήμων, κατά τη διάρκεια των εορταστικών εκδηλώσεων στην πόλη Αχβάζ.