Λιβύη: Οι Δυνάμεις του Στρατάρχη Χαφτάρ Πραγματοποίησαν Επίθεση κατά του Διεθνούς Αεροδρομίου της Τρίπολης

Λιβύη: Οι Δυνάμεις του Στρατάρχη Χαφτάρ Πραγματοποίησαν Επίθεση κατά του Διεθνούς Αεροδρομίου της Τρίπολης
energia.gr
Σαβ, 14 Σεπτεμβρίου 2019 - 16:33

Η αναγνωρισμένη από τον ΟΗΕ κυβέρνηση της Λιβύης δήλωσε σήμερα ότι δυνάμεις πιστές στο στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ επιτέθηκαν στο Διεθνές Αεροδρόμιο Mitiga στην πρωτεύουσα Τρίπολη.

Στη δήλωσή της, η Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας δήλωσε ότι ο διεθνής αερολιμένας -ανοιχτός για χρήση από πολίτες- επλήγη από έναν πύραυλο Grad.

Η εξέλιξη αυτή σημειώνεται μία ημέρα αφότου ο Μοχάμεντ Κουνούνου, στρατιωτικός εκπρόσωπος της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας, ανακοίνωσε ότι σταρτιωτικά αεροπλάνα της κυβέρνησης έπληξαν το προπύργιο των δυνάμεων του Χάφταρ στη αεροπορική βάση Al-Jufra.

Η επίθεση των κυβερνητικών δυνάμεων προκάλεσε ισχυρό πλήγμα στον Χάφταρ και το θάνατο έξι στρατιωτικών παραγόντων από το εξωτερικό, σύμφωνα με τη δήλωση του εκπροσώπου της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας.

Υπενθυμίζεται ότι οι δυνάμεις του Χάφταρ ξεκίνησαν τον Απρίλιο εκστρατεία για την κατάληψη της Τρίπολης, έδρας της διεθνούς αναγνωρισμένης λιβυκής Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας.

Οι συγκρούσεις μεταξύ των δύο πλευρών από τότε έχουν οδηγήσει σε περισσότερους από 1.000 νεκρούς και περίπου 5.500 τραυματίες, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Οργάνωση Υγείας.

Η πλούσια σε πετρέλαιο χώρα σπαράσσεται από αναταραχές από το 2011, μετά την ανατροπή και το θάνατο του μακροβιότατου ηγέτη της, Μουαμάρ Καντάφι, ο οποίος, μετά από τέσσερις δεκαετίες στην εξουσία, ανατράπηκε από μία εξέγερση που υποστηρίχθηκε ανοικτά από το ΝΑΤΟ.

Από τότε, η Λιβύη ζει στη σκιά της διαμάχης δύο αντιμαχόμενων κέντρων εξουσίας: ένα στην ανατολική Λιβύη, με το οποίο συνδέεται ο Χάφταρ και το δεύτερο στην Τρίπολη, έδρα της αναγνωρισμένης από τον ΟΗΕ Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας.