Επιφυλακτικές Μόσχα και Τεχεράνη για την "Επόμενη Μέρα" της Αποπομπής Μπόλτον

Επιφυλακτικές Μόσχα και Τεχεράνη για την Επόμενη Μέρα της Αποπομπής Μπόλτον
energia.gr
Παρ, 13 Σεπτεμβρίου 2019 - 16:58

Επιφυλακτικές παραμένουν για την ώρα τόσο αναλυτές εντός ΗΠΑ όσο και χώρες οι οποίες βρίσκονταν στο στόχαστρο του νεοσυντηρητικού πρώην συμβούλου  Εθνικής Ασφαλείας, Τζον Μπόλτον. Ειδικότερα, όπως επισημαίνει σε πρόσφατο δημοσίευμά της η εφημερίδα "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ", Τεχεράνη, Μόσχα αλλά και Αμερικανοί αναλυτές κρατούν ακόμη στάση αναμονής χωρίς να προβάλλουν μεγάλες προσδοκίες σχετικά με το ενδεχόμενο αλλαγών στην εξωτερική πολιτική του Ντόναλντ Τραμπ, παρά την αποπομπή του «ιέρακα» Τζον Μπόλτον

«Η Αμερική θα έπρεπε να αντιλαμβάνεται ότι οφείλει να πάρει αποστάσεις από τους πολεμοκάπηλους», δήλωσε ο Ιρανός πρόεδρος Χασάν Ρουχανί, φωτογραφίζοντας τον Μπόλτον. Μία ημέρα νωρίτερα, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο είχε δηλώσει ότι ο Τραμπ είναι έτοιμος να συναντήσει «χωρίς προαπαιτούμενα» τον Ιρανό ομόλογό του στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, που αρχίζει αυτόν τον μήνα στη Νέα Υόρκη.

Ωστόσο, ο Ιρανός πρεσβευτής στα Ηνωμένα Εθνη, Ματζίντ Ταχτεραβαντσί, επανέλαβε ότι προϋπόθεση για την επανέναρξη του διαλόγου είναι η άρση των κυρώσεων, κάτι που δεν διακρίνεται στον ορίζοντα. «Καθώς όλος ο κόσμος υποδέχθηκε με στεναγμούς ανακούφισης την απομάκρυνση του Μπόλτον από τον Λευκό Οίκο, η Ουάσιγκτον ανακοίνωσε κλιμάκωση της οικονομικής τρομοκρατίας (δηλαδή των κυρώσεων) εναντίον του Ιράν», σχολίασε ο υπουργός Εξωτερικών της Ισλαμικής Δημοκρατίας, Τζαβάντ Ζαρίφ.

Σε ανάλογο μήκος κύματος κινήθηκε και η Μόσχα. Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Ριαμπκόφ, δήλωσε ότι η χώρα του δεν περιμένει ότι οι σχέσεις της με τις ΗΠΑ θα βελτιωθούν ξαφνικά μόνο και μόνο επειδή απομακρύνθηκε ο Μπόλτον.

Ρεπορτάζ της Washington Post αναφέρει ότι, αν και οι διαφωνίες του Μπόλτον με τους Τραμπ - Πομπέο για σειρά διεθνών θεμάτων (Ρωσία, Ιράν, Βενεζουέλα, Βόρεια Κορέα) ήταν γνωστές από καιρό, καταλυτικό ρόλο έπαιξε το Αφγανιστάν. Ο Μπόλτον αντιδρούσε έντονα στην πρόθεση του Τραμπ να καλέσει ηγέτες των Ταλιμπάν στο Καμπ Ντέιβιντ για τη σύναψη συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός και άφησε να διαρρεύσουν στον Τύπο εσφαλμένες πληροφορίες, που έφεραν και τον αντιπρόεδρο Μάικ Πενς να συμμερίζεται τις απόψεις του. Αυτή ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι για τον Αμερικανό πρόεδρο.