Κλιμακώνεται ο Εμπορικός Πόλεμος: Απαντά στην Κίνα με Aύξηση των Δασμών ο Trump

Κλιμακώνεται ο Εμπορικός Πόλεμος: Απαντά στην Κίνα με Aύξηση των Δασμών ο Trump
energia.gr
Σαβ, 24 Αυγούστου 2019 - 14:04

Συνεχίζεται με αμείωτη ένταση η εμπορική διαμάχη ΗΠΑ-Κίνας, με τον Donald Trump να δίνει την "υπεσχημένη" απάντηση στους δασμούς που προανήγγειλε νωρίτερα η Κίνα

Αρχής γενομένης από 1η Οκτωβρίου, οι δασμοί σε βάρος κινεζικών εισαγωγών αξίας 250 δισ. δολαρίων θα αυξηθούν στο 30%, από 25% προηγουμένως.

Ξεχωριστά, οι εναπομείνασες εισαγωγές αξίας 300 δισ. δολαρίων που επιβαρύνονται με δασμό 10% από την 1η Σεπτεμβρίου, θα φορολογούνται τώρα με συντελεστή 15%.

Σε ανάρτηση που είχε κάνει νωρίτερα στο Twitter ο Αμερικανός Πρόεδρος είχε ενημερώσει ότι θα απαντήσει εντός της ημέρας στην κίνηση της Κίνας.

Ο Trump επανήλθε μέσω Twitter τονίζοντας ότι "για πολλά χρόνια η Κίνα (και πολλές άλλες χώρες) εκμεταλλεύονταν τις ΗΠΑ με το εμπόριο, την κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας και πολλά άλλα. Η χώρα μας χάνει εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια από την Κίνα, χωρίς να διαφαίνεται κάποιο τέλος". Και συνέχισε:

"Δυστυχώς, προηγούμενες κυβερνήσεις επέτρεψαν στην Κίνα να υπερβεί τόσο πολύ το δίκαιο και ισορροπημένο εμπόριο που έχει γίνει βάρος για τον Αμερικανό φορολογούμενο. Ως Πρόεδρος, δεν μπορώ να επιτρέψω να συνεχιστεί αυτό".

Σύμφωνα με τον Trump, "η Κίνα δεν έπρεπε να έχει επιβάλει νέους δασμούς σε αμερικανικά προϊόντα αξίας 75 δισ. δολαρίων (πολιτικά υποκινούμενη!). Ξεκινώντας από την 1η Οκτωβρίου, αγαθά αξίας 250 δισ. δολαρίων από την Κίνα που σήμερα επιβαρύνονται με δασμό 20%, θα έχουν δασμό 30%. Επιπλέον, τα εναπομείναντα 300 δισ. δολάρια αγαθών και προϊόντων της Κίνας, που επιβαρύνονταν με δασμό 10% από την 1η Σεπτεμβρίου, θα φορολογούνται τώρα με 15%".

(από www.capital.gr)