Ο Tραμπ Ξηλώνει το Δίχτυ Ασφαλείας του 2008 Προς Όφελος των Τραπεζών της Wall Street

Ο Tραμπ Ξηλώνει το Δίχτυ Ασφαλείας του 2008 Προς Όφελος των Τραπεζών της Wall Street
energia.gr
Τετ, 21 Αυγούστου 2019 - 10:46

Οι ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ χαλαρώνουν τους κανόνες συναλλαγών για τις τράπεζες της Wall Street, όπως επεδίωκαν τα τελευταία χρόνια, γεγονός που πυροδοτεί έντονες αντιδράσεις από οργανώσεις και ειδήμονες οι οποίοι επισημαίνουν τους πιθανούς κινδύνους για τους φορολογούμενους πολίτες, θυμίζοντας τα όσα συνέβησαν με το κράχ του 2008. 

Το Γραφείο Ελεγκτή του Νομίσματος (OCC) και ο Ομοσπονδιακός Οργανισμός Ασφάλισης Καταθέσεων (FDICI) ενέκριναν την αναθεωρημένη εκδοχή του «Κανόνα Volcker», που απαγόρευε σε πιστωτικά ιδρύματα που δέχονται καταθέσεις, ασφαλισμένες με χρήματα φορολογουμένων, να συμμετέχουν σε χρηματιστηριακές συναλλαγές προς ίδιο όφελος. 

Οι αλλαγές, που παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά τον Μάιο του 2018, ύστερα από πολυετείς πιέσεις του λόμπι των τραπεζικών κολοσσών, οδηγούν επί της ουσίας, σε μία πιο χαλαρή ερμηνεία του κανόνα. Οι τράπεζες διαμαρτύρονταν ότι το πλαίσιο ήταν υπερβολικά περίπλοκο, ενώ το νέο τους παραχωρεί μεγαλύτερη ευελιξία στο να αποφασίζουν ποιές συναλλαγές επιτρέπονται από το νόμο. 

Αν και αρκετοί αναγνώριζαν την πολυπλοκότητα του υφιστάμενου πλαισίου, φοβούνται τώρα ότι το νέο που εγκρίθηκε είναι υπερβολικά χαλαρό και καταργεί στην πράξη, τις δικλείδες ασφαλείας για τους φορολογούμενους. "Οι αρχές ξηλώνουν το δίχτυ ασφαλείας, που δημιουργήθηκε με αφορμή την παγκόσμια κρίση πριν από μία δεκαετία", αναφέρουν χαρακτηριστικά.