Η ΡΑΕ Διοργανώνει τον Οκτώβριο στην Ρόδο, το Πανευρωπαϊκό Φόρουμ για την Καθαρή Ενέργεια στα Νησιά

Η ΡΑΕ Διοργανώνει τον Οκτώβριο στην Ρόδο, το Πανευρωπαϊκό Φόρουμ για την Καθαρή Ενέργεια στα Νησιά
energia.gr
Τρι, 20 Αυγούστου 2019 - 15:38

Η ΡΑΕ διοργανώνει τον Οκτώβριο το Πανευρωπαϊκό Φόρουμ για την ενεργειακή πολιτική της ΕΕ στα νησιά, μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα εκδήλωση για τον ενεργειακό κλάδο. Το Φόρουμ που συνδιοργανώνεται με την Γαλλική Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας και το Συμβούλιο των Ευρωπαϊκών Αρχών Ευρώπης (CEER) θα φιλοξενηθεί στην Ρόδο. 

Στο Φόρουμ αναμένεται να παρουσιαστούν οι τελευταίες εξελίξεις ως προς τις παρεμβάσεις που σχεδιάζουν και υλοποιούν η Ε.Ε. και τα κράτη-μέλη της και να αναδειχθούν οι βέλτιστες πρακτικές και καινοτόμα έργα στους τομείς των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, της έρευνας και της Μεταξύ των συμμετεχόντων περιλαμβάνονται υψηλόβαθμα στελέχη της Κομισιόν και των διαφόρων υπηρεσιών της, ανώτατα στελέχη διεθνών ενεργειακών οργανισμών, εκπρόσωποι κυβερνήσεων και της τοπικής διοίκησης από ευρωπαϊκά κράτη με νησιωτικό χώρο,  υψηλόβαθμα στελέχη ενεργειακών επιχειρήσεων που αναπτύσσουν πρότζεκτ καθαρής ενέργειας σε νησιά κ.α. καινοτομίας, καθώς και της ενεργειακής αποδοτικότητας.

Εξίσου μεγάλο αναμένεται να είναι το ενδιαφέρον και στις επίσημες ή άτυπες διμερείς και πολυμερείς συναντήσεις, μεταξύ διαφόρων παραγόντων του κλάδου, που θα πραγματοποιηθούν στο περιθώριο του Φόρουμ .

Η Πολιτική Διακήρυξη «Καθαρή Ενέργεια για τα νησιά της Ε.Ε.», υπογράφηκε στην Βαλέττα της Μάλτας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και 14 κράτη-μέλη, στις 18 Μαΐου 2017 και το εναρκτήριο Φόρουμ της πρωτοβουλίας Καθαρή Ενέργεια για όλα τα Ευρωπαϊκά Νησιά πραγματοποιήθηκε στις 22 Σεπτεμβρίου 2017, στα Χανιά.

Με την υποστήριξη της Γραμματείας «Καθαρή ενέργεια για τα νησιά της ΕΕ» της Κομισιόν, 26 ευρωπαϊκά νησιά ξεκίνησαν επίσημα, από τον περασμένο Φεβρουάριο, τη μετάβασή τους στην καθαρή ενέργεια.

Στην πρώτη φάση, η Σίφνος και άλλα πέντε νησιά (Aran – Ιρλανδία, Cres-Lošinj - Κροατία, Culatra - Πορτογαλία, Salina - Ιταλία και La Palma - Ισπανία) αναπτύσσουν, ήδη, τα προγράμματά τους για την μετάβαση στην καθαρή ενέργεια έως το θέρος του 2019. Τα εν λόγω προγράμματα αναμένεται να δημοσιοποιηθούν το αμέσως επόμενο διάστημα.