Το Γιβραλτάρ Απελευθέρωσε το Ιρανικό Δεξαμενόπλοιο -Στο Κενό, Αμερικανικό Αίτημα να Κρατηθεί

Το Γιβραλτάρ Απελευθέρωσε το Ιρανικό Δεξαμενόπλοιο -Στο Κενό, Αμερικανικό Αίτημα να Κρατηθεί
energia.gr
Δευ, 19 Αυγούστου 2019 - 09:42

Απέπλευσε, χθες το βράδυ από το Γιβλαρτάρ, με νέο όνομα, το ιρανικό δεξαμενόπλοιο που ακινητοποιήθηκε για αρκετές εβδομάδες από τις αρχές του βρετανικού υπερπόντιου εδάφους, μετά την απόρριψη εκ μέρους τους, του αμερικανικού αιτήματος να παραταθεί η κράτησή του. Σύμφωνα με το Marine Traffic, το δεξαμενόπλοιο, που παρέμενε 

ακινητοποιημένο από τις 4 Ιουλίου στα ανοικτά του Γιβραλτάρ, σήκωσε άγκυρα το βράδυ και άρχισε να πλέει με νότια κατεύθυνση.

Οι τοπικές αρχές δεν επιβεβαίωσαν επίσημα τον απόπλου του, ωστόσο, το δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο Gibraltar Broadcasting Corporation (GBC) ανήρτησε στο Twitter σύντομο βίντεο που έδειχνε το Adrian Darya 1, - πρώην Grace 1 - την ώρα που απέπλεε.

Το πλοίο άλλαξε νηολόγιο και πλέει, πλέον, υπό ιρανική σημαία και όχι υπό σημαία Παναμά, όπως όταν ακινητοποιήθηκε.

Με ανακοίνωσή τους που δημοσιοποιήθηκε χθες, οι αρχές του «Βράχου» απέρριψαν το αίτημα κράτησης του πλοίου που υπέβαλαν οι ΗΠΑ, κατ’ εφαρμογή των κυρώσεων που προβλέπει ο αμερικανικός νόμος κατά του Ιράν. «Βάσει του ευρωπαϊκού δικαίου, το Γιβραλτάρ αδυνατεί να παράσχει τη συνδρομή που ζητήθηκε από τις ΗΠΑ», ανέφεραν.

Αυτή ήταν η δεύτερη φορά που η βρετανική υπερπόντια περιοχή απέρριψε ανάλογο αίτημα συνδρομής στην κρίση, στην οποία ενεπλάκησαν η Ουάσινγκτον, η Τεχεράνη και το Λονδίνο.

Το Grace 1 ακινητοποιήθηκε από τις βρετανικές ειδικές δυνάμεις δυτικά των στενών που οδηγούν στην Μεσόγειον στις 4 Ιουλίου, επειδή υποψιάστηκαν ότι θα παραβίαζε τις κυρώσεις της ΕΕ, μεταφέροντας αργό πετρέλαιο στην Συρία. Η Τεχεράνη διέψευσε ότι προορισμός των 2,1 εκατομμυρίων βαρελιών πετρελαίου ήταν συριακό λιμάνι.

Οι αμερικανικές αρχές υπέβαλαν σειρά αιτημάτων ώστε το τάνκερ να παραμείνει ακινητοποιημένο και το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης εξέδωσε «ένταλμα σύλληψης» του. Όμως «το καθεστώς των κυρώσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι θεμελιωδώς διαφορετικό από εκείνο των ΗΠΑ», υπογράμμισαν οι αρχές του Γιβραλτάρ, ενώ οι ευρωπαϊκοί κανόνες «απαγορεύουν, συγκεκριμένα, την εφαρμογή κάποιων αμερικανικών νόμων», όπως αυτοί που αφορούν τις κυρώσεις σε βάρος του Ιράν.

Η ακινητοποίηση του πρώην Grace 1 προκάλεσε σοβαρή κρίση στις σχέσεις Λονδίνου-Τεχεράνης, με τις ιρανικές αρχές να προχωρούν, δεκαπέντε ημέρες αργότερα, σε ανάλογες ενέργειες, κατάσχωντας το Stena Impero, δεξαμενόπλοιο υπό βρετανική σημαία, στα Στενά του Ορμούζ.

Τα δύο πλοία και τα πληρώματά τους μετατράπηκαν σε πιόνια στο ευρύτερο γεωπολιτικό παιγνίδι που παίζεται από τον Μάιο του 2018, όταν οι ΗΠΑ αποσύρθηκαν από τη διεθνή συμφωνία για το πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας του Ιράν και επέβαλαν εκ νέου, βαριές οικονομικές κυρώσεις στην Ισλαμική Δημοκρατία. Έκτοτε, η διμερής ένταση κλιμακώνεται με κατασχέσεις πλοίων, δολιοφθορές και ζημιές από νάρκες σε άλλα, την κατάρριψη ενός κατασκοπευτικού, μη επανδρωμένου, αμερικανικού αεροσκάφους από το Ιράν, και τη λήψη νέων αυστηρότερων μέτρων σε βάρος της Τεχεράνης.

Ο απόπλους του δεξαμενόπλοιου οδήγησε ορισμένους παρατηρητές να εκφράσουν ελπίδες ότι θα υπάρξει αποκλιμάκωση στην περιοχή του Κόλπου.

Παράλληλα, ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ υποστήριξε χθες Κυριακή ότι «το Ιράν θα ήθελε να μιλήσουμε», κάτι που απέδωσε στην δεινή θέση που έχει βρεθεί η ιρανική οικονομία, προσθέτοντας «μπορούμε να κάνουμε κάτι πολύ γρήγορα, αλλά δεν ξέρουν πώς να αρχίσουν».