Υεμένη: Οι Αντάρτες Χούτι Ισχυρίζονται Ότι Χτύπησαν με Drone Πετρελαϊκές Εγκαταστάσεις στη Σαουδική Αραβία

Υεμένη: Οι Αντάρτες Χούτι Ισχυρίζονται Ότι Χτύπησαν με Drone Πετρελαϊκές Εγκαταστάσεις στη Σαουδική Αραβία
energia.gr
Δευ, 19 Αυγούστου 2019 - 08:13

Οι αντάρτες Χούτι της Υεμένης, ανακοίνωσαν, το περασμένο Σάββατο, ότι πραγματοποίησαν επιθέσεις με drones σε πετρελαϊκές εγκαταστάσεις στη νοτιοανατολική Σαουδική Αραβία. Ειδικότερα, μιλώντας στην τηλεόραση του Al-Masirah, ο εκπρόσωπος των ανταρτών, Yehia Sarie, δήλωσε ότι η σιιτική ομάδα έχει πραγματοποιήσει 

δέκα επιθέσεις στο πετρελαιοφόρο πεδίο και το διυλιστήριο της Shaybah της κρατικής σαουδαραβικής πετρελαϊκής εταιρείας Aramco, κοντά στα σύνορα του βασιλείου με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ). Ο εκπρόσωπος των ανταρτών, οι οποίοι έχουν την υποστήριξη της Τεχεράνης, περιέγραψε τις επιθέσεις ως "τις μεγαλύτερες στην ενδοχώρα της Σαουδικής Αραβίας" από την έναρξη της αεροπορικής εκστρατείας που έχει εξαπολύσει στην Υεμένη από το 2015 ο συνασπισμός του οποίου ηγείται η Σαουδική Αραβία.

Ο Yehia Sarie διαβεβαίωσε ότι οι Χούτι θα πραγματοποιήσουν "μεγαλύτερες και ευρύτερες επιχειρήσεις, εάν συνεχιστεί η επίθεση [σ.σ.: υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας"].

Όπως μεταδίδει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, η Saudi Aramco ανακοίνωσε ότι η επίθεση προκάλεσε μια «περιορισμένη πυρκαγιά» σε μονάδα φυσικού αερίου, η οποία, ωστόσο, δεν έλαβε έκταση και δεν είχε επηρεάσει την παραγωγή. Ο υπουργός Ενέργειας του βασιλείου Χαλίντ αλ Φάλιχ καταδίκασε το χτύπημα των ιρανόφιλων ανταρτών ως «δειλό» σαμποτάζ.

Την ίδια στιγμή, οι αυτονομιστές της Νότιας Υεμένης, που είχαν καταλάβει το λιμάνι του Άντεν, στις 11 Αυγούστου, αποσύρθηκαν προχθές, Σάββατο, από κάποια κυβερνητικά κτίρια στην πόλη. Ωστόσο, παραμένουν σε στρατόπεδα που τους δίνουν τον έλεγχο της πόλης, που είναι το νοτιότερο λιμάνι της Υεμένης και η προσωρινή έδρα της κυβέρνησης της χώρας, η οποία υποστηρίζεται από τη Σαουδική Αραβία.

Οι αυτονομιστές δρουν με τη στήριξη των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων – βασικού μέλους του συνασπισμού του Ριάντ – γεγονός που αποκαλύπτει τη διάσταση που υπάρχει ανάμεσα σε Σαουδική Αραβία και ΗΑΕ όσον αφορά την κρίση στην Υεμένη.

Η Υεμένη ταλανίζεται από τη βίαιη εμφύλια σύγκρουση που μαίνεται στη χώρα από το 2014, όταν οι αντάρτες Χούτι, που βρίσκονται στη σφαίρα επιρροής του Ιράν, κατέλαβε το μεγαλύτερο μέρος της χώρας, συμπεριλαμβανομένης της πρωτεύουσας Σανάα.

Η σύγκρουση κλιμακώθηκε το επόμενο έτος, όταν η Σαουδική Αραβία και οι Άραβες-Σουνίτες σύμμαχοί της ξεκίνησαν μια μαζική αεροπορική εκστρατεία με στόχο την ανατροπή των εδαφικών κερδών των ανταρτών Χούτι στην Υεμένη και την υποστήριξη της φιλο-σαουδαραβικής κυβέρνησης της χώρας.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις του ΟΗΕ, περισσότεροι από 70.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί κατά την εμφύλια αυτή σύγκρουση από το 2016.