Ανησυχητικά σημάδια επιβράδυνσης παρουσιάζει η κινεζική οικονομία, καθώς τον Ιούλιο η βιομηχανική παραγωγή στη δεύτερη οικονομία του πλανήτη σημείωσε τη χαμηλότερη αύξηση των τελευταίων σχεδόν 17 ετών. Η εξέλιξη αντανακλά την αισθητή μείωση της ζήτησης για κινεζικά προϊόντα καθώς παρατείνεται ο εμπορικός πόλεμος ανάμεσα στο Πεκίνο και στην Ουάσιγκτον. Πρόκειται συγκεκριμένα για αύξηση 4,8%, που είναι η χαμηλότερη από τον Φεβρουάριο του 2002, αλλά και χαμηλότερη από αυτή κατά 6,3% του Ιουνίου

Ειδικότερα, η παραγωγή χάλυβα μειώθηκε για δεύτερο συναπτό μήνα, ενώ η παραγωγή αυτοκινήτων εξακολουθεί να μειώνεται με διψήφια ποσοστά. Επιβραδύνθηκε, άλλωστε, η αύξηση της παραγωγής στον τομέα της υψηλής τεχνολογίας που περιορίστηκε στο 6,6% ενώ η παραγωγή ενέργειας σημείωσε οριακή αύξηση κατά 0,6%. Το ίδιο χρονικό διάστημα, άλλωστε, οι λιανικές πωλήσεις στην Κίνα σημείωσαν αύξηση 7,6%, τη χαμηλότερη από τον Απρίλιο. Η αύξηση αυτή υπολείπεται, πάντως, από τις προβλέψεις καθώς οι οικονομικοί αναλυτές προέβλεπαν πως οι λιανικές πωλήσεις θα αυξάνονταν κατά 8,6%. «Η οικονομία της Κίνας χρειάζεται περισσότερη στήριξη, επειδή η παγκόσμια συγκυρία είναι σαφώς αρνητική», σχολίασε στο Reuters ο Λάρι Χου, στέλεχος της Macquarie Group στο Χονγκ Κονγκ. Ο ίδιος οικονομολόγος προβλέπει πως στα τέλη του έτους το Πεκίνο θα αναγκαστεί να ανακοινώσει μέτρα στήριξης της οικονομίας.

Το Πεκίνο ευελπιστούσε πως θα σταθεροποιούσαν την οικονομία οι επενδύσεις σε έργα υποδομής. Οι επενδύσεις σε υποδομές αυξήθηκαν, όμως, μόλις κατά 3,8% μέσα στους πρώτους επτά μήνες του έτους. Η αύξηση ήταν εν ολίγοις απογοητευτική μολονότι οι τοπικές αρχές των περιφερειών της χώρας εξέδωσαν ρεκόρ ομολόγων το ίδιο χρονικό διάστημα για να χρηματοδοτήσουν έργα υποδομής. Το Πεκίνο προσέβλεπε επίσης στις επενδύσεις σε ακίνητα, που τον Ιούλιο σημείωσαν αύξηση 8,5% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του περασμένου έτους. Πρόκειται για ρυθμό ανάπτυξης χαμηλότερο από το 10,1% του Ιουνίου, ενώ παράλληλα δεν έχει εκλείψει και ο κίνδυνος της «φούσκας» στην αγορά ακινήτων. Τον περασμένο μήνα, το κινεζικό υπουργείο Βιομηχανίας ανακοίνωσε ότι η χώρα πρέπει να καταβάλει «άοκνες προσπάθειες» για να επιτύχει τον στόχο που έχει θέσει για την άνοδο της βιομηχανικής παραγωγής κατά 5,5% έως 6,0% μέσα στο τρέχον έτος.

Η κινεζική οικονομία αποθερμαίνεται, με τον ρυθμό ανάπτυξης να αγγίζει τα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 30 ετών. Το δεύτερο τρίμηνο του έτους αυξήθηκε κατά 6,2% ενώ η επιχειρηματική εμπιστοσύνη κλονίζεται. Ανησυχητική ένδειξη αποτελεί, άλλωστε, η περαιτέρω επιβράδυνση του κατασκευαστικού τομέα. 

(από την εφημερίδα "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ", 15/08/2019)