Ύποπτη για Παραβίαση του Εμπάργκο Κατά Ιράν και Συρίας, Ελληνική Ναυτιλιακή Εταιρεία

Ύποπτη για Παραβίαση του Εμπάργκο Κατά Ιράν και Συρίας, Ελληνική Ναυτιλιακή Εταιρεία
energia.gr
Τετ, 14 Αυγούστου 2019 - 17:14

Πληροφορίες που συνδέουν δραστηριότητες Έλληνα εφοπλιστή με παραβίαση του εμπάργκο κατά της Συρίας και του Ιράν, φθάνουν στις αρμόδιες διωκτικές αρχές στην Αθήνα. Όπως δημοσιεύει η εφημερίδα ΤΟ ΒΗΜΑ, οι πληροφορίες αναφέρονται 

στην εταιρεία Benelux, με γραφεία στην Γλυφάδα και στο Ντουμπάι, η οποία εμφανίζεται να διαχειρίζεται, σύμφωνα με την ιστοσελίδα της, 13 πλοία μεταφοράς υγραερίου (LPG). Πηγές που πρόσκεινται στην ειδική υπηρεσία του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ (OFAC), αναφέρουν πως, πλοία μεταφοράς LPG ιδιοκτησίας της Benelux, και συγκεκριμένα τα LPG τάνκερς “Aramis”, “Energy Gas”, “Gitta Gas” και “Iris Gas”, ενδέχεται να έχουν παραβιάσει επανειλημμένα το εμπάργκο που έχει επιβληθεί κατά της Συρίας και του Ιράν.

Αξιόπιστες πηγές υποστηρίζουν, επίσης, ότι ακόμη και στελέχη της εταιρείας καταγγέλουν και ενδεχόμενη διακίνηση «μαύρου χρήματος» από το Ντουμπάι προς την Αθήνα, κάτι το οποίο να συνδέεται, πιθανώς και με την παραβίαση των κυρώσεων των ΗΠΑ και της ΕΕ κατά των δύο χωρών.

Το εν λόγω ζήτημα απασχόλησε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ενώ ερώτημα τέθηκε και προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το αν γνωρίζει ότι εταιρεία ελληνικών συμφερόντων στην οποία έχουν επιβληθεί κυρώσεις από τις ΗΠΑ, αναμειγνύεται σε παράνομο εμπόριο καυσίμων με την Συρία. Σε γραπτή απάντηση της η Κομισιόν σημειώνει ότι υπεύθυνες να ερευνήσουν την υπόθεση είναι οι ελληνικές αρχές.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις θα πρέπει να αναμένεται ο έλεγχος της εταιρείας Benelux καθώς επίσης και του εφοπλιστή Κώστα Αγγέλου, από τις αρμόδιες ελληνικές αρχές Ελλάδα, προκειμένου να διακριβωθεί εάν όντως υπάρχουν παραβιάσεις του εμπάργκο, καθώς επίσης και για το ενδεχόμενο ξεπλύματος «μαύρου χρήματος». Κατά τις ίδιες πληροφορίες που πηγάζουν από το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών, για το θέμα φέρεται να έχει ενημερωθεί, ήδη, η ΑΑΔΕ.