Στα μόλις 400 εκατ. ευρώ διαμορφώνονται οι πληρωμές έργων του ΕΣΠΑ που έχουν πραγματοποιηθεί έως τώρα έναντι στόχου για απορρόφηση 2,8 δισ. ευρώ έως τα τέλη του χρόνου. Αυτό ανέφερε, χθες, σε δηλώσεις του ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης,ο οποίος επέστησε την προσοχή στον κίνδυνο απόκλισης από τον ετήσιο στόχο που είχε τεθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση.

Οι δηλώσεις του υπουργού Ανάπτυξης έγιναν με αφορμή και την επιστολή προς την ελληνική κυβέρνηση του Ευρωπαίου επιτρόπου Γιοχάνες Χαν, που επικαλείται δημοσίευμα της εφημερίδας Real News της Κυριακής. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο επίτροπος κάνει λόγο για κίνδυνο απώλειας 2 δισ. ευρώ και  εστιάζει μεταξύ άλλων την κριτική του στα θέματα διαχείρισης αποβλήτων, στα οποία η χώρα μας εμφανίζει σημαντική καθυστέρηση. Η κατάσταση στον τομέα της διαχείρισης των αποβλήτων θεωρείται μάλιστα ότι είναι πλέον μη αναστρέψιμη, στον βαθμό που στο πλαίσιο του τρέχοντος προγράμματος είναι αμφίβολο εάν θα δοθεί λύση στο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι περισσότερες Περιφέρειες της χώρας, με έμφαση την Αττική, τη στιγμή που τα έργα αυτά δεν θεωρούνται επιλέξιμα για το επόμενο ΕΣΠΑ.

Ο κ. Γεωργιάδης έκανε λόγο για «Βατερλώ ανυπέρβλητου μεγέθους στον τομέα της διαχείρισης των απορριμμάτων», επικεντρώνοντας την κριτική του στην περιφερειάρχη Ρένα Δούρου, η οποία «ακύρωσε τον περιφερειακό σχεδιασμό του προηγούμενου περιφερειάρχη κ. Σγουρού, χωρίς όμως να φτιάξει κάτι διαφορετικό, με αποτέλεσμα», όπως είπε «σήμερα να είμαστε κολλημένοι πάλι με τη Φυλή».

Οσες Περιφέρειες ακύρωσαν τον σχεδιασμό της κυβέρνησης Σαμαρά, υπογράμμισε ο υπουργός Ανάπτυξης, «σήμερα έχουν πρόβλημα με τα σκουπίδια» και ανέφερε ενδεικτικά ότι από το Αίγιο μεταφέρουν τα σκουπίδια στην Κοζάνη.

Ο κ. Γεωργιάδης έκανε ειδική αναφορά στις δύο Περιφέρειες, στην Ηπειρο και στη Δυτική Μακεδονία, οι οποίες αποφάσισαν να μην πειθαρχήσουν στην τότε εντολή της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και να μην ακυρώσουν τον περιφερειακό σχεδιασμό της κυβέρνησης Σαμαρά. «Αυτές είναι μόνο οι δύο Περιφέρειες που σήμερα έχουν σύγχρονους σταθμούς επεξεργασίας απορριμμάτων, οι οποίοι χρησιμοποιούνται, παρενθετικά για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, προκειμένου να ανακουφίσουν Περιφέρειες όπως τα Ιόνια Νησιά, όπου ο προσκείμενος στο ΣΥΡΙΖΑ περιφερειάρχης κ. Γαλιατσάτος αποφάσισε να μην κάνει απολύτως τίποτα», κατέληξε ο Υπουργός.