Πυρκαγιές: Εμπρησμοί, Αδιαφορία, ή Βραχυκυκλώματα; Από τις 03:00 τα Ξημερώματα Καίγεται η Εύβοια

Πυρκαγιές: Εμπρησμοί, Αδιαφορία, ή Βραχυκυκλώματα; Από τις 03:00 τα Ξημερώματα Καίγεται η Εύβοια
του Αδάμ Αδαμόπουλου
Τρι, 13 Αυγούστου 2019 - 09:45

Η νέα πυρκαγιά που καταστρέφει τα υπέροχα δάση της Εύβοιας ξέσπασε στις τρείς τα ξημερώματα, με διαφορά ενός τετάρτου της ώρας, νωρίτερα από την άλλη πυρκαγιά που σημειώθηκε, χθες, στον Υμηττό, Οι δύο φωτιές ταλαιπωρούν τους κατοίκους τους Λεκανοπεδίου και αφανίζουν πολύτιμους πνεύμονες πρασίνου πέριξ των Αθηνών.  

Το ΑΠΕ/ΜΠΕ μεταδίδει ότι η μεγάλη φωτιά βρίσκεται σε εξέλιξη από τα ξημερώματα της Τρίτης στην Εύβοια. Η πυρκαγιά σύμφωνα με ανακοίνωση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας ξέσπασε σε δασική έκταση στην περιοχή Αγριλίτσα του δήμου Διρφύων - Μεσσαπίων Ευβοίας. 

Άμεσα κινητοποιήθηκαν 45 πυροσβέστες με 20 οχήματα, 2 ομάδες πεζοπόρο τμήμα με 12 πυροσβέστες. Σύμφωνα δε με νεότερη ανακοίνωση της Πυροσβεστικής οι δυνάμεις πυρόσβεσης ενισχύθηκαν και συνολικά έχουν κινητοποιηθεί: 80 πυροσβέστες,  39 οχήματα,  7 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων με 41 πυροσβέστες, 6 οχήματα με 12 πυροσβέστες ΜΕΤΠΕ, 4 Α/Φ και 2 ερπυστριοφόρα.

Επίσης με το πρώτο φως της μέρας επιχειρούν 4 αεροσκάφη και 2 ελικόπτερα ενώ παράλληλα έχουν κινητοποιηθεί υδροφόρες της περιφέρειας Στερεάς και των δήμων, όπως επίσης και 8 βαριά χωματουργικά μηχανήματα της περιφέρειας. 

Για προληπτικούς λόγους δόθηκε εντολή να εκκενωθεί το μοναστήρι Μακρυμάλλης Παναγία Θεοτόκος, ενώ πριν λίγο η Πυροσβεστική για προληπτικούς λόγους ζήτησε την εκκένωση του χωριού Μακρυμάλλη, καθώς το μέτωπο της φωτιάς κινείται προς την κατεύθυνση του χωριού.

Σύμφωνα με τον περιφερειακό διοικητή των πυροσβεστικών δυνάμεων στη Στερεά κ. Βαγγέλη Παληό που μίλησε στο ΑΠΕ «η φωτιά βρίσκεται σε δασώδη περιοχή ιδιαίτερα δύσβατη την οποία δεν μπορούν να προσεγγίσουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις». 

Επίσης, στο δελτίο της καταστροφής περιλαμβάνεται η Θάσος με τη φωτιά να καίει δασική έκταση στην περιοχή των Κοινύρων. Με το πρώτο φως της μέρας επιχειρούν 4 αεροσκάφη και 2 ελικόπτερα ενώ παράλληλα έχουν κινητοποιηθεί υδροφόρες της περιφέρειας Στερεάς και των δήμων, όπως επίσης και 8 βαριά χωματουργικά μηχανήματα της περιφέρειας.

Εξάλλου, ανεξέλεγκτη είναι η άλλη πυρκαγιά στο Πρόδρομο Θηβών, στην Βοιωτία. Στη συγκεκριμένη περιοχή καίγεται χαμηλή βλάστηση και η φωτιά έχει αναπτύξει δύο μέτωπα των 300 μέτρων το καθένα, ενώ στην περιοχή επιχειρούν 30 πυροσβέστες με 15 οχήματα, όπως επίσης δύο καναντέρ και δύο ελικόπτερα.

Φωτιά καίει, ακόμη, χαμηλή βλάστηση στην περιοχή Κακόλακκος Πωγωνίου Ιωαννίνων. Άμεσα κινητοποιήθηκαν 16 πυροσβέστες με 6 οχήματα και 1 ομάδα πεζοπόρου τμήματος με 10 πυροσβέστες.