Eπικεφαλής του ΔΑΠΕΕΠ επελέγη, προ ημερών, κατόπιν απόφασης του ΥΠΕΝ, ο κ. Γιάννης Γιαρέντης, έμπειρο στέλεχος της ενεργειακής αγοράς, με παρουσία σε επιτελικές θέσεις μεγάλων ελληνικών και πολυεθνικών εταιρειών. Η επιλογή του υπουργείου για τη νέα ηγεσία του ΔΑΠΕΕΠ σηματοδοτεί τη βούληση να αναβαθμιστεί ο ρόλος του διαχειριστή, ο οποίος, στο πλαίσιο του target model, θα διαδραματίσει καίριο ρόλο στην περαιτέρω διείσδυση των ΑΠΕ. 

Συγκεκριμένα ο Διαχειριστής ΑΠΕ & Εγγυήσεων Προέλευσης, επιλαμβάνεται των ΑΠΕ και των εγκαταστάσεων Συμπαραγωγής Ηλεκτρισμού και Θερμότητας Υψηλής Απόδοσης (ΣΗΘΥΑ) του Εθνικού Διασυνδεδεμένου Συστήματος, καθώς και των Εγγυήσεων Προέλευσης ηλεκτρικής ενέργειας, που έχει παραχθεί από ΑΠΕ και ΣΗΘΥΑ.

Έτσι, ο Διαχειριστής των ΑΠΕ θα επωμιστεί, στο πλαίσιο του target model, την επιτυχή και αποδοτική διείσδυση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στο ηλεκτρικό σύστημα, με στόχο, αφενός μεν να ενισχυθεί η διείσδυση της πράσινης ενέργειας, να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα των επενδύσεων και να βελτιωθεί το περιβαλλοντικό αποτύπωμα της χώρας, αφετέρου δε, να διασφαλιστεί η οικονομικότερη και αποδοτικότερη λειτουργία των ΑΠΕ προς όφελος του συστήματος και των καταναλωτών. 

Ο κ. Γιαρέντης έχει διατελέσει, μεταξύ άλλων θέσεων, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ και υψηλόβαθμο στέλεχος της ελληνικής εισηγμένης εταιρείας Πέτρος Πετρόπουλος, της Shell IPC και της Shell Hellas. 

Το όνομα του νέου επικεφαλής του ΔΑΠΕΕΠ έχει συνδεθεί με το πιο εμβληματικό, έως σήμερα, έργο ηλεκτρικής διασύνδεσης στο εθνικό σύστημα μεταφοράς, ήτοι, τη διασύνδεση των Κυκλάδων με το ηπειρωτικό σύστημα, ενώ είναι αυτός ο οποίος ολοκλήρωσε, επιτυχώς, τη διαδικασία οικονομικού, νομικού και οργανωτικού ελέγχου αναφορικά με τον ιδιοκτησιακό διαχωρισμό του ΑΔΜΗΕ από την ΔΕΗ.