Πιο κοντά στην ύφεση βρίσκεται η αμερικανική οικονομία καθώς κλιμακώνεται ο σινοαμερικανικός εμπορικός πόλεμος. Αυτή είναι η εκτίμηση της πλειονότητας των οικονομικών αναλυτών που συμμετείχαν σε σχετική δημοσκόπηση του Reuters, με το 70% να θεωρούν πως εξαιτίας του εμπορικού πολέμου, η ισχυρότερη οικονομία στον πλανήτη, διολισθαίνει σε περίοδο ύφεσης.

Οι ίδιοι προβλέπουν πως η Fed θα υποχρεωθεί, εκ των πραγμάτων, να μειώσει εκ νέου τα επιτόκια στη συνεδρίαση του ερχόμενου μήνα και μάλλον θα προχωρήσει σε περαιτέρω χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής μέσα στο επόμενο έτος. Στο πλαίσιο της ίδιας έρευνας, όμως, και παρά την πρόβλεψή τους ότι θα εφαρμοσθεί αναπτυξιακή πολιτική, οι οικονομολόγοι δίνουν 45% πιθανότητα να  διολισθήσει η αμερικανική οικονομία σε ύφεση μέσα στα επόμενα δύο χρόνια.

Το αντίστοιχο ποσοστό στην αμέσως προηγούμενη δημοσκόπηση, που διεξήχθη τον Μάιο, ήταν 35%. Την προοπτική της ύφεσης σκιαγραφούν, άλλωστε, οι αποδόσεις των ομολόγων του αμερικανικού δημοσίου καθώς αυξάνονται δυσανάλογα οι αποδόσεις του βραχυπρόθεσμου χρέους προδίδοντας την απαισιοδοξία των επενδυτών.  «Αν η Fed παρασυρθεί σε μια σειρά μειώσεων των επιτοκίων του δολαρίου θα είναι σαν να προωθεί τον εμπορικό πόλεμο», σχολιάζει o Αντίτια Μπέιβ, οικονομολόγος της Bank of America Merrill Lynch. Ο ίδιος εκφράζει τον προβληματισμό του για το ενδεχόμενο να εξωθηθεί, η ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ, σε αλλεπάλληλες μειώσεις του κόστους δανεισμού, που θα βελτιώνουν μεν την κατάσταση στην οικονομία, στις αγορές και στην απασχόληση, αλλά θα ενθαρρύνουν, δε, περαιτέρω επιθετικές ενέργειες παρατείνοντας και οξύνοντας τον εμπορικό πόλεμο.