Σε αγώνα δρόμου για τη ΔΕΗ έως τις 24 Σεπτεμβρίου, οπότε θα εκδοθεί η νέα έκθεση της Ernst & Young έχει αποδυθεί το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ). O ορκωτός ελεγκτής της ΔΕΗ, στην τελευταία του αναφορά, είχε εκφράσει τον προβληματισμό του για τη βιωσιμότητα της επιχείρησης, εξαιτίας των αρνητικών οικονομικών αποτελεσμάτων της. 

Ο υπουργός κ. Κωστής Χατζηδάκης, με το βλέμμα στην ημερομηνία ορόσημο του επόμενου μήνα,  αναζητά περί τα 750 εκατ. ευρώ ώστε να κλείσει τις …μαύρες τρύπες της επιχείρησης. Αλλά, το ποσό πρέπει να βρεθεί άμεσα ώστε να μπορέσει να αποτυπωθεί στην επικείμενη έκθεση της  Ernst & Young.

Η δεύτερη ημερομηνία ορόσημο είναι η 31η Οκτωβρίου, οπότε αναμένεται ότι θα έχουν ολοκληρωθεί οι διαπραγματεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τα διαρθρωτικά μέτρα στην ελληνική ενεργειακή αγορά, στις οποίες συμπεριλαμβάνεται και το ζήτημα της εξυγίανσης της ΔΕΗ. Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Χατζηδάκης, σε συνεντεύξεις του έχει πολλές φορές αναφερθεί σε κινήσεις που αναμένεται να δρομολογηθούν και αφορούν τη σταδιακή απόσυρση λιγνιτικών μονάδων, παράλληλα με προγράμματα εθελούσιας εξόδου εργαζομένων, μερική ιδιωτικοποίηση των δικτύων (ΔΕΔΔΗΕ), ενίσχυση του μεριδίου της επιχείρησης στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας κλπ. Παράλληλα, με τα διαρθρωτικά μέτρα θα υπάρξουν και τα μέτρα ενίσχυσης της ρευστότητας, με την απόδοση στη ΔΕΗ των ΥΚΩ του 2011, αλλαγές στα  τιμολόγια ρεύματος, για τα οποία ο υπουργός έχει πολλάκις δηλώσει ότι θα αυξηθούν δίχως να υπάρξει επιβάρυνση των καταναλωτών, καθώς θα γίνει παράλληλα με μείωση του ΕΤΜΕΑΡ, σε συνδυασμό με τον περιορισμό του ΦΠΑ που είχε θεσμοθετηθεί από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Επίσης, θα ξεκινήσει το δύσκολο κυνήγι των μεγάλων οφειλετών της επιχείρησης, αν και σε πολλές περιπτώσεις – όπως της ΛΑΡΚΟ, η οποία της οφείλει περί τα 300 εκατ. ευρώ - το παιχνίδι έχει χαθεί. Ειδικά, για το ζήτημα της ΛΑΡΚΟ, ο κ. Χατζηδάκης σε πρόσφατη συνέντευξή του στην εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ» επεσήμανε ότι το πρώτο βήμα θα είναι η τοποθέτηση νέας διοίκησης. «Σε συνεργασία με τη διοίκηση και το ΤΑΙΠΕΔ, με το οποίο έχω κάνει μια πρώτη συζήτηση, θα εξετάσουμε την προσφορότερη λύση για την εταιρεία και τους εργαζομένους. Με τους εργαζομένους, και όσους μπορεί να έχουν ρόλο στην αντιμετώπιση του προβλήματος αυτού, θα συναντηθούμε, ώστε να κινηθούμε χωρίς καθυστερήσεις», σημείωσε ο υπουργός.

Σχετικά με τις δημοπρασίες ενέργειας (τύπου ΝΟΜΕ), στις οποίες η ΔΕΗ πουλά ρεύμα κάτω του κόστους στους ανταγωνιστές της, η κυβέρνηση έχει διαμηνύσει σε όλους τους τόνους ότι θα τις καταργήσει, δίχως να έχει ακόμη δώσει το στίγμα της για το πώς θα τις αντικαταστήσει ώστε να ανοίξει η αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.