ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ Energia.gr: Αλλαγή Σκηνικού στα ΕΛΠΕ -Η Πλευρά Λάτση Προωθεί Λύση με ΑμερικανοΙσραηλινούς Επενδυτές για τις Μετοχές του Ομίλου

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ Energia.gr: Αλλαγή Σκηνικού στα ΕΛΠΕ -Η Πλευρά Λάτση Προωθεί Λύση με ΑμερικανοΙσραηλινούς Επενδυτές για τις Μετοχές του Ομίλου
του Αδάμ Αδαμόπουλου
Δευ, 29 Ιουλίου 2019 - 17:44

Τη συνάντηση που είχε με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, στο Μαξίμου, την προηγούμενη Πέμπτη, 25 Ιουλίου, ο Σπύρος Λάτσης, δεν μονοπώλησε η μεγάλη επένδυση στο Ελληνικό. Οι δύο άνδρες συζήτησαν διεξοδικά τα επόμενα βήματα για το μέλλον των ΕΛΠΕ, στα οποία ο Έλληνας τραπεζίτης και εφοπλιστής κατέχει το 45,5% των μετοχών μέσω της εταιρείας Paneuropean.  

Ο κ. Λάτσης ενημέρωσε τον Πρωθυπουργό - για τον οποίο αξίζει να σημειώσουμε ότι στις προγραμματικές δηλώσεις του είχε αναφερθεί σε επαναπροκήρυξη του διαγωνισμού στα ΕΛΠΕ που είχε κηρυχθεί άγονος - ότι έχει εξεύρει υποψήφιους επενδυτές αμερικανο-ισραλινών συμφερόντων, οι οποίοι φέρονται πρόθυμοι να εξαγοράσουν σημαντικό ποσοστό του μεριδίου του στον πετρελαϊκό Όμιλο. Το ελληνικό Δημόσιο ελέγχει, αυτή τη στιγμή, το 35,5% των ΕΛΠΕ, ενώ το υπόλοιπο ποσοστό μετοχών διακρατούν θεσμικοί, Έλληνες και ξένοι επενδυτές, όπως και ιδιώτες.

Η κίνηση του κ. Λάτση ανοίγει το δρόμο για την αλλαγή σκηνικού στη μεγαλύτερη, από πλευράς εσόδων και πλέον κερδοφόρα επιχείρηση της χώρας.

Από τις πρώτες αξιόπιστες πληροφορίες που εξασφάλισε το Energia.gr., φαίνεται να υπάρχει συμφωνία για την παράλληλη πώληση από το κράτος, ενός ποσοστού μεταξύ 10-15% που θα αποφέρει σημαντικά έσοδα στα κρατικά ταμεία. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το μάνατζμεντ θα περάσει αποκλειστικά στην πλευρά Λάτση, με το ελληνικό Δημόσιο να ορίζει μη εκτελεστικό πρόεδρο, δηλαδή, όπως προέβλεπε το παλαιό καθεστώς.

Παράγοντες της αγοράς, σχολιάζοντας αυτές τις εξελίξεις υποστήριξαν πως σε περίπτωση που μειωθεί σημαντικά το ποσοστό του Δημοσίου, δημιουργούνται νέες ισορροπίες, καθότι, ο κ. Λάτσης, ο νέος επενδυτής και ο νέος αγοραστής του τμήματος των μετοχών που ανήκουν, σήμερα, στο κράτος -αν δεν είναι, φυσικά, ο ίδιος – θα πρέπει να διασφαλίσουν συνθήκες μιας κάποιας ισορροπίας για το μάνατζμεντ του Ομίλου.

Σύμφωνα, επίσης, με την αποκλειστική πληροφόρηση του Energia.gr., ο κ. Ανδρέας Σιάμισιης θα αναλάβει τη θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου, ενώ ο έως σήμερα, Πρόεδρος, κ. Στάθης Τσοτσορός, έχων εκτελεστικές αρμοδιότητες, αποχωρεί. Τέλος, πολλά ονόματα στην αγορά ενδιαφέρονται για τον «τιμητικό» τίτλο του Προέδρου των ΕΛΠΕ.