Σχέδιο Διαχωρισμού του ΔΕΔΔΗΕ από την ΔΕΗ- Μ. Παναγιωτάκης: "Ο ΔΕΔΔΗΕ Πολυτιμότερο Περιουσιακό Στοιχείο μας"

Σχέδιο Διαχωρισμού του ΔΕΔΔΗΕ από την ΔΕΗ- Μ. Παναγιωτάκης: Ο ΔΕΔΔΗΕ Πολυτιμότερο Περιουσιακό Στοιχείο μας
του Αδάμ Αδαμόπουλου
Σαβ, 20 Ιουλίου 2019 - 12:25

Απώτερος στόχος της νέας ηγεσίας του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, σύμφωνα με τα όσα έχουν διαρρεύσει ή υπονοηθεί από τους αρμοδίους είναι, αφ’ ενός μεν να διαχωρίσει το πάγιο ενεργητικό του ΔΕΔΔΗΕ από την ΔΕΗ, αφ΄ετέρου δε, να προχωρήσει άμεσα στην αναζήτηση στρατηγικού επενδυτή, σχέδιο το οποίο έχει πέσει στο τραπέζι, από το φθινόπωρο του περασμένου έτους.

Είναι χαρακτηριστικό του ενδιαφέροντος της διοίκησης του Διαχειριστή, το γεγονός ότι είχε εκπονήσει μελέτη που προέβλεπε ότι η ΔΕΗ θα ίδρυε μια 100% θυγατρική εταιρεία στην οποία θα περιερχόταν η κυριότητα του δικτύου διανομής, που ανήκει, σήμερα, στη ΔΕΗ. 

Ο στόχος είναι να διατεθεί σε ιδιώτες το 49% που κατέχει η Επιχείρηση, καθώς το 51% εξακολουθεί να ελέγχει το Ελληνικό Δημόσιο, προκειμένου να προσποριστεί κεφάλαια τέτοια που θα του επιτρέψουν να συνεχίσει να λειτουργεί ομαλά, αλλά και να χρηματοδοτήσει τον εκσυγχρονισμό του δικτύου. 

Οι τελευταίες εκτιμήσεις αναφορικά με την αξία των παγίων του ΔΕΔΔΗΕ τη φέρουν να ανέρχεται σε 1,5 δισ. ευρώ, με την εκχώρηση σημντικού μεριδίου του σε «παίχτες» της αγοράς να αποδίδει στην ΔΕΗ, κεφάλαια της τάξης των 700 εκατ. ευρώ.   

Δεν παύει όμως να προξενεί εντύπωση το γεγονός ότι ο επικεφαλής της ΔΕΗ, Μανώλης Παναγιωτάκης, σημείωσε, στο περιθώριο του συνεδρίου του Economist, ότι ο ΔΕΔΔΗΕ συνεισφέρει στο EBIDTA της Επιχείρησης ποσό που αγγίζει τα 350 εκατ. ευρώ, σε ετήσια βάση, γεγονός που τον καθιστά το πολυτιμότερο περιουσιακό στοιχείο της το οποίο "δεν πρέπει να απολέσει", όπως σχολίασε ο ίδιος. 

Στο πλαίσιο του Συνεδρίου, ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΔΕΔΔΗΕ, Στέφανος Οκταποδάς, αναφέρθηκε στο ζήτημα της μετάβασης σε ένα έξυπνο δίκτυο διανομής ηλεκτρικής ενέργειας, το οποίο θα μπορεί να διανέμει την ενέργεια σε 7,5 εκατ. μετρητές. «Θα δημιουργηθούν υποδομές τέτοιες, που η διανομή να γίνεται με τρόπο ώστε όλοι οι παίκτες να μπορούν να διασυνδέονται μεταξύ τους σε πραγματικό χρόνο. Το δίκτυο αυτό θα μεταφέρει ηλεκτρική ενέργεια και πληροφορίες, διευκολύνοντας την αγορά, καθώς στο νέο περιβάλλον κι ένας καταναλωτής μπορεί να μετατραπεί σε παραγωγό», είπε ο επικεφαλής του Διαχειριστή και επεσήμανε ότι ότι η πρόκληση που αντιμετωπίζει ο ΔΕΔΔΗΕ είναι να προχωρήσει άμεσα στην αναμόρφωση του συστήματος μέτρησης, μέσω της ψηφιοποίησης. «Τα δίκτυα είναι εξαιρετικά κρίσιμες υποδομές για τη μετάβαση της ενεργειακής αγοράς σε ένα νέο σύγχρονο ψηφιοποιημένο μοντέλο», κατέληξε ο κ. Οκταποδάς.