Το Ιράν Παίζει με την Φωτιά-Οι Φρουροί της Επανάστασης Ακινητοποίησαν Βρετανικό Τάνκερ στα Στενά του Ορμούζ

Το Ιράν Παίζει με την Φωτιά-Οι Φρουροί της Επανάστασης Ακινητοποίησαν Βρετανικό Τάνκερ στα Στενά του Ορμούζ
energia.gr
Σαβ, 20 Ιουλίου 2019 - 10:32

Οι Φρουροί της Επανάστασης ανακοίνωσαν ότι ακινητοποίησαν το βρετανικό τάνκερ, Stena Imperο, στα Στενά του Ορμούζ. Πιο συγκεκριμένα, μέλη της ναυτικής δύναμης του επίλεκτου σώματος

των ιρανικών ενόπλων δυνάμεων ανέβηκαν στο δεξαμενόπλοιο με το πρόσχημα ότι δεν τήρησε τους κανόνες του διεθνούς ναυτικού κώδικα, κατόπιν «αιτήματος των λιμενικών και ναυτιλιακών αρχών της επαρχίας Χορμοζγκάν», ανέφερε η ανακοίνωση που αναρτήθηκε στον ιστότοπο των Φρουρών και μεταδόθηκε από την ιρανική τηλεόραση.

Λίγο νωρίτερα, εκπρόσωπος του βρετανικού υπουργείου Άμυνας, δήλωσε ότι το Λονδίνο αναζητεί, επειγόντως, επιπλέον πληροφορίες για ένα τάνκερ υπό βρετανική σημαία, το οποίο έκανε στροφή και κατευθύνθηκε σε ιρανικά χωρικά ύδατα.

Η εταιρεία που διαχειρίζεται το βρετανικό δεξαμενόπλοιο, Northern Marine Management, ανακοίνωσε ότι δεν έχει κατορθώσει να επικοινωνήσει με το 23μελες πλήρωμά του, αναφέροντας ότι το τάνκερ κατευθύνεται βόρεια, με κατεύθυνση προς το Ιράν, αφού προσεγγίστηκε «από αγνώστου ταυτότητας μικρά σκάφη και ένα ελικόπτερο, στο Στενό του Ορμούζ».

Επιπλέον, σύμφωνα με μία ιστοσελίδα παρακολούθησης της ναυτικής κίνησης και των θέσεων των πλοίων, ένα ακόμη τάνκερ με βρετανικές διασυνδέσεις άλλαξε απότομα την πορεία του και κατευθύνεται προς το Ιράν. Το βρετανικό υπουργείο Άμυνας είναι ενήμερο για τις αναφορές σχετικά με το δεύτερο πλοίο, αναφέροντας ότι πρόκειται για το MV Mesdar, το οποιό πλέει υπό βρετανική σημαία. Το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Tasnim διαψεύδει τις σχετικές πληροφορίες για κατάσχεση και δεύτερου πλοίου, επικαλούμενο στρατιωτικές πηγές.

«Είμαι εξαιρετικά ανήσυχος από την ακινητοποίηση δύο πλοίων από τις ιρανικές αρχές στα Στενά του Χορμούζ», δήλωσε ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Τζέρεμι Χαντ.

«Αυτές οι ενέργειες είναι απαράδεκτες. Είναι κρίσιμο να διατηρηθεί η ελευθερία της ναυσιπλοΐας και πως όλα τα πλοία μπορούν να πλέουν με ασφάλεια και ελεύθερα στην περιοχή», συμπλήρωσε ο Βρετανός Υπουργός.

Στο μεταξύ, η Ουάσινγκτον έχει ενημερωθεί για το περαστατικό και θα συνεργαστεί με τους συμμάχους και τους εταίρους της για να αμυνθεί έναντι των προκλήσεων του Ιράν, δήλωσε εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου.

 

Την ίδια ώρα, το αμερικανικό Πεντάγωνο ανακοίνωσε πως ενεκρίθη η ανάπτυξη αμερικανικών στρατιωτών και υλικού στην Σαουδική Αραβία, σημειώνοντας ότι η κίνηση έχει στόχο να λειτουργήσει ως ένα «επιπρόσθετο μέσο αποτροπής», υπό το πρίσμα των αναδυόμενων και σοβαρών απειλών στην περιοχή του Κόλπου.

Νωρίτερα, το Ριάντ ανακοίνωσε ότι ο σαουδάραβας μονάρχης Σαλμάν ενέκρινε τη φιλοξενία αμερικανικών στρατευμάτων στην επικράτεια της χώρας του για την υπεράσπιση της «ασφάλειας» και της «σταθερότητας» στην περιοχή.

Αμερικανός αξιωματούχος διευκρίνισε ότι θα αναπτυχθούν άλλοι 500 στρατιωτικοί στο αραβικό βασίλειο, στο πλαίσιο της ενίσχυσης της αμερικανικής στρατιωτικής παρουσίας στην Μέση Ανατολή, που ανακοινώθηκε τον περασμένο μήνα από το Πεντάγωνο.