ΔΕΗ: Πυρετώδεις Προσπάθειες του ΥΠΕΝ να Αρθεί το Αδιέξοδο για την Επιχείρηση

ΔΕΗ: Πυρετώδεις Προσπάθειες του ΥΠΕΝ να Αρθεί το Αδιέξοδο για την Επιχείρηση
του Αδάμ Αδαμόπουλου
Παρ, 19 Ιουλίου 2019 - 17:38

Σιγή ασυρμάτου τηρεί το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας αναφορικά με το τί ειπώθηκε στη συνάντηση του Κ. Χατζηδάκη με τους εκπροσώπους των Θεσμών για την εξυγίανση της ΔΕΗ και το άνοιγμα της εγχώριας αγοράς 

ηλεκτρισμού και ενώ απομένουν ελάχιστα 24ωρα από τις προγραμματικές δηλώσεις της νέας κυβέρνησης. Από τα έως τώρα σήματα που εκπέμπει ο κ. Χατζηδάκης φαίνεται πως απώτερος στόχος είναι μια πρόταση που παραπέμπει στο παλαιότερο σχέδιο των κυβερνήσεων της ΝΔ για την «Μικρή ΔΕΗ», αλλά και την κατάργηση των αμφιλεγόμενων ΝΟΜΕ και τη ζημιά που έχει προκαλέσει στην Επιχείρηση.

Θυμίζουμε πως μόλις χθες, ο ΥΠΕΝ είχε δηλώσει, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, πως «Η προηγούμενη κυβέρνηση εγκατέλειψε το μοντέλο της “Μικρής ΔΕΗ”, με μείωση των δραστηριοτήτων της Επιχείρησης κατά το 1/3 και εισροή ρευστότητας στα ταμεία της, για νέες επενδύσεις και πήγαμε σε νέο μοντέλο, με μείωση του μεριδίου αγοράς από το 90% στο 50% με μηδενικό οικονομικό αντάλλαγμα. Πρόκειται για τραγελαφική ρύθμιση που δεν έχει παγκόσμιο προηγούμενο, πρέπει να απολογείται για πολλά χρόνια ο ΣΥΡΙΖΑ... Η ΔΕΗ δουλεύει για να χάνει πελάτες», υπογράμμισε ο κ. Χατζηδάκης.

Το ζήτημα της ανάγκης για άμεση ένεση ρευστότητας στην ΔΕΗ θα λυθεί, σύμφωνα με πληροφορίες που προέρχονται από το ΥΠΕΝ, μέσω της καταβολής των χρημάτων από τις ΥΚΩ του 2011, που έχει, ήδη, εγκρίνει πριν από τις εκλογές, η ΡΑΕ. Επίσης, θα δοθεί έμφαση στην πιο αποτελεσματική είσπραξη των ανεξόφλητων οφειλών, που ανέρχονται, σήμερα, στα 2,7 δισ. ευρώ. Είναι χαρακτηριστικό της κινητικότητας που παρατηρείται στην όλη υπόθεση, το γεγονός ότι το διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΗ ενέκρινε, χθες, τη νέα σύμβαση, 30μηνης διάρκειας, με την εταιρεία Qualco για την είσπραξη των ανεξόφλητων οφειλών.