Τα Διλήμματα που Ορθώνει ο Νέος Πλωτός Πυρηνικός Σταθμός της Ρωσίας

Τα Διλήμματα που Ορθώνει ο Νέος Πλωτός Πυρηνικός Σταθμός της Ρωσίας
του Αδάμ Αδαμόπουλου
Παρ, 19 Ιουλίου 2019 - 08:53

Το «Akademik Lomonosov» μοιάζει σαν ένα συνηθισμένο πλοίο, με τη διαφορά ότι δεν είναι!  Πρόκειται για τον πρώτο πλωτό πυρηνικό σταθμό στον κόσμο, που κόστισε πολλά δισεκατομμύρια δολάρια στην Ρωσία. Το πλωτό πυρηνικό εργοστάσιο είναι αγκυροβολημένο στο λιμάνι του Μουρμάνσκ και υπόκειται  στις τελευταίες τεχνικές εργασίες.

Σε λίγους μήνες, το εργοστάσιο με τους δύο αντιδραστήρες πεπιεσμένου ύδατος, θα τεθεί σε πλήρη λειτουργία. Η κατασκευή θυμίζει τα πυρηνικά παγοθραυστικά που χρησιμοποιούνται εδώ και δεκαετίες στην βόρεια Ρωσία. Όμως οι σκεπτικιστές προειδοποιούν από τώρα για καταστροφικές συνέπειες στον Αρκτικό Ωκεανό, χαρακτηρίζοντας το εργοστάσιο ως ένα «πλωτό Τσερνόμπιλ».

Τον Αύγουστο, το μήκους 144 μέτρων πλάτους 30, «Akademik Lomonosov», θα ρυμουλκηθεί περίπου 4000 χιλιόμετρα μακριά, στην βορειοανατολική Ρωσία. Πρόκειται για μέρος ενός ευρύτερου σχεδίου στο οποίο αποδύεται η ρωσική κυβέρνηση για να αναδείξει μία απομονώμένη, αλλά πλούσια σε ορυκτά πλούτη, περιοχή της αχανούς χώρας. «Οι πλωτές μονάδες πυρηνικής ενέργειας έχουν πολλά πλεονεκτήματα», υποστηρίζει ο Βλάντιμιρ Ιριμίνκου, ο οποίος εργάζεται στο εργοστάσιο ως μηχανικός προστασίας του περιβάλλοντος. «Οι απομακρυσμένες περιοχές μπορούν με έναν τέτοιο τρόπο να επωφεληθούν, δίχως να αναλαμβάνονται μεγαλύτερες δεσμεύσεις», τονίζει.

Έως στιγμής δεν έχουν γίνει γνωστές περισσότερες πληροφορίες αναφορικά με το κόστος αυτού του πλωτού πυρηνικού σταθμού. Το «Akademik Lomonosov», θα παράγει ισχύ περίπου 70 μεγαβάτ, τροφοδοτώντας εν συνεχεία το τοπικό δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας. Η μονάδα ηλεκτροπαραγωγής που λειτουργούσε έως τώρα στην περιοχή, θεωρείται παρωχημένη και επικίνδυνη για το περιβάλλον. «Ο πλωτός πυρηνικός σταθμός είναι πολύ πιο ασφαλής από ο,τιδήποτε άλλο. Μπορεί να αντέξει ακόμη και το ισχυρότερο τσουνάμι», διαβεβαιώνει ο αντιπρόεδρος της μονάδας, Ντμίτρι Αλεξένεκο. «Είναι προετοιμασμένος ακόμη και για ενδεχόμενες τρομοκρατικές επιθέσεις», συμπληρώνει ο ίδιος.

Μπορεί στην Γερμανία, ύστερα από την καταστροφή της Φουκουσίμα, η κυβέρνηση να δρομολόγησε τη σταδιακή κατάργηση της πυρηνικής ενέργειας, έως τα τέλη του 2022, με επτά πυρηνικούς σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής να εξακολουθούν να βρίσκονται σε λειτουργία στη χώρα. Η Ρωσία ακολουθεί, όμως, έναν εντελώς διαφορετικό δρόμο, καθώς διαθέτει περισσότερους από 30 πυρηνικούς σταθμούς.

«Η Ρωσία σχεδιάζει ακόμη περισσότερες μονάδες ατομικής ενέργειας», επισημαίνει ένας από τους μηχανικούς οι οποίοι εργάζονται στο πλωτό πυρηνικό εργοστάσιο, στο απομακρυσμένο Μουρμάνσκ. Σε περίπτωση, δε, που το έργο στεφθεί από επιτυχία, να ακολουθήσει ενδεχομένως ένας ολόκληρος νέος στόλος πλωτών μονάδων πυρηνικής ενέργειας.

Από την πλευρά τους, Ρώσοι οικολόγοι θεωρούν ότι πρόκειται για ένα χαρακτηριστικό δείγμα έργου που απευθύνεται, κυρίως, στους επενδυτές και όχι στους κατοίκους οι οποίοι θα τροφοδοτούνται από αυτό. Άλλωστε, η Rosatom, που είναι υπεύθυνη για το έργο είναι απίθανο να δράσει γρήγορα σε περίπτωση ενός επείγοντος περιστατικού, αναφέρει η Ρασίντ Αλίμοφ, της Greenpeace. «Όλοι πρέπει να κατανοήσουν ότι απουσιάζουν οι υποδομές σε μία τόσο απομακρυσμένη περιοχή», υπογραμμίζει. «Αν κάτι πάει άσχημα, δεν μπορεί να σπεύσει κάποιος εκεί, γρήγορα, για να το διορθώσει. Οι συνέπειες για τον Αρκτικό Ωκεανό σε μία περίπτωση έκτακτης ανάγκης θα είναι δραματικές. Η κυβέρνηση θα έπρεπε να επενδύει χρήματα σε μορφές εναλλακτικής ενέργειας και όχι να πειραματίζεται με την πυρηνική» τονίζει χαρακτηριστικά η ίδια.

Φυσικά, η Rosatom έχει άλλη γνώμη και υποστηρίζει ότι πρόκειται για έναν από τους πιο σύγχρονους πυρηνικούς σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής που διαθέτει και έχει ταξινομηθεί ως ασφαλής από τον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας. «Δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας», διαβεβαιώνει ο μηχανικός Ιριμίνκου.