Οι Προοπτικές και τα Ωφέλη της Αποεπένδυσης Υδροηλεκτρικών και Λιγνιτικών Μονάδων της ΔΕΗ - Αντίθετη η Παρούσα Διοίκηση

Οι Προοπτικές και τα Ωφέλη της Αποεπένδυσης Υδροηλεκτρικών και Λιγνιτικών Μονάδων της ΔΕΗ - Αντίθετη η Παρούσα Διοίκηση
του Αδάμ Αδαμόπουλου
Πεμ, 18 Ιουλίου 2019 - 19:48

Η αποεπένδυση των λιγνιτικών και υδροηλεκτρικών μονάδων της ΔΕΗ προκαλεί το ιδιαίτερο ενδιαφέρον των εγχώριων ενεργειακών επιχειρήσεων, καθώς έχει τεθεί σε κίνηση η απελευθέρωση της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα μας. Στο άμεσο στόχαστρο των υποψηφίων αγοραστών έχουν μπει τα υδροηλεκτρικά συγκροτήματα του Νέστου στην Δράμα, και του Αράχθου στην Άρτα, ενώ, με εξαίρεση το υδροηλεκτρικό 

εργοστάσιο των πηγών Αώου, που εντάσσεται στο συγκρότημα του Αράχθου, όλες οι υπόλοιπες μονάδες απαρτίζουν το παραγωγικό δυναμικό που είχε ενταχθεί προς πώληση, στο πλαίσιο εφαρμογής του σχεδίου για την «μικρή ΔΕΗ». 

Πιο συγκεκριμένα, στο συγκρότημα του Νέστου εντάσσονται οι μονάδες Πλατανόβρυσης, συνολικής ισχύος 116 MW και Θησαυρού, με ισχύ 384 MW.  Οι δύο σταθμοί είναι συμπληρωματικοί, ενώ η μονάδα του Θησαυρού είναι αναστρέψιμη, δηλαδή, μπορεί να λειτουργήσει ως αντλητικός σταθμός τις ώρες μειωμένης ζήτησης, παρέχοντας τη δυνατότητα επανάχρησης κατά τις ώρες αιχμής, των νερών που απελευθερώνονται, έστω και αν αυτό συμβαίνει σπανίως, εξαιτίας του γεγονότος ότι η ΟΤΣ εξακολουθεί να παραμένει υψηλή ακόμη και τις ώρες που δεν θεωρούνται αιχμής. 

Επίσης, στο συγκρότημα του Αράχθου, το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στις μονάδες Πουρνάρι Ι, -ξεκίνησε να λειτουργεί το 1981 και κατασκευάστηκε εξ ολοκλήρου με μέσα και προσωπικό της ΔΕΗ- συνολικής ισχύος 300 MW, Πουρνάρι ΙΙ, με ισχύ 33,6 MW και το υδροηλεκτρικό των πηγών Αώου, που παράγει ισχύ 210 MW. 

Εφόσον ευοδωθούν τα σχέδια που βρίσκονται υπό εξέλιξη, η ΔΕΗ θα απωλέσει το περίπου 30% του χαρτοφυλακίου των υδροηλεκτρικών μονάδων της, στην περίπτωση που προσφερθούν στους επενδυτές, από κοινού με τα λιγνιτικά. Στελέχη της ΔΕΗ εκτιμούν ότι από την πώληση των υδροηλεκτρικών μονάδων της, η Επιχείρηση θα αποκομίσει κέρδη ύψους 80 εκατ. ευρώ ετησίως.

Παράλληλα, με την πώληση ενός πακέτου που θα περιλαμβάνει υδροηλεκτρικές και λιγνιτικές μονάδες, όχι μόνο θα επωφεληθεί η ΔΕΗ από άποψης ρευστότητας, αλλά θα φέρει τη χώρα σε τροχιά συμμόρφωσης αναφορικά με την καταδικαστική απόφαση του ευρωπαϊκού δικαστηρίου περί αποκλειστικής πρόσβασης της ΔΕΗ στον λιγνίτη, καθώς απέτυχαν οι δύο πρώτες απόπειρες πώλησης των λιγνιτικών μονάδων της. 

Ταυτόχρονα, μια παρόμοια εξέλιξη θα μπορούσε να αποφέρει το περαιτέρω άνοιγμα και στον τομέα της προμήθειας, με ακόμη μεγαλύτερη μείωση του ποσοστού της ΔΕΗ στη λιανική, γεγονός που θα επέτρεπε στους ιδιώτες ανταγωνιστές της να αποκτήσουν ισότιμη πρόσβαση σε όλο το φάσμα των ενεργειακών πόρων, γεγονός που θα σήμαινε πως θα τους έδινε την άνεση να διαμορφώσουν πιο ανταγωνιστικά τιμολόγια έναντι της ΔΕΗ, και να διεκδικήσουν ακόμη μεγαλύτερο τμήμα του πελατολογίου της, μετά και την, στην πραγματικότητα, αποτυχία του μέτρου των δημοπρασιών ΝΟΜΕ προς αυτή την κατεύθυνση. 

Για την ΔΕΗ, η αποεπένδυση των υδροηλεκτρικών και λιγνιτικών μονάδων της θα της απέφερε σημαντική ρευστότητα και έσοδα και θα μείωνε την έκθεσή της, τόσο στα πανάκριβα δικαιώματα ρύπων, όσο και στα λειτουργικά κόστη της, γεγονός που θα εξάλειφε την ανάγκη για αυξήσεις τιμολογίων, προοπτική που απορρίπτει η απερχόμενη διοίκηση της Επιχείρησης, όπως φάνηκε και aπό τις χθεσινές αναφορές του αντιπροέδρου της , Γιώργου Ανδριώτη, στο συνέδριο του Economist.