«Δε βρίσκω λόγο γιατί να μη γίνει η Ελλάδα ηγέτης στην ενεργειακή μετάβαση, καθώς κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση», είχε αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ.Γεράσιμος Θωμάς από του βήματος του Athens Energy Forum 2017. Ο νέος υφυπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων, είχε υποστηρίξει σε εκείνη την τοποθέτησή του

ότι η Ελλάδα διαθέτει ένα υγιές ενεργειακό μείγμα, παρά ταύτα, κατέληξε, «η ενέργεια συνεχίζει να αποτελεί αγκάθι στη διαπραγμάτευση με τους θεσμούς.»

Η τοποθέτηση του κ. Γεράσιμου Θωμά σηματοδοτεί το μεγάλο βάρος που επιδιώκει να ρίξει η κυβέρνηση Μητσοτάκη στον τομέα της ενέργειας και πρωτίστως στην διαχείριση των ανοιχτών μετώπων που έχει ανοίξει η ΔΕΗ τόσο στο εσωτερικό όπου καταβάλει μεγάλη προσπάθεια για να συνεχίσει να λειτουργεί, όσο και στο εξωτερικό, με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Για να ευοδωθεί αυτή η πολιτική θα πρέπει η νέα κυβέρνηση να εφαρμόσει κατά γράμμα τις μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται στο πλαίσιο της Ε.Ε. Το πρώτο βήμα προς αυτή την κατεύθυνση ήταν να αναβαθμιστεί το ΥΠΕΝ, με την επαναφορά του χαρτοφυλακίου του υφυπουργού.

Ο κ. Θωμάς είναι τεχνοκράτης με πολυετή θητεία σε όργανα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αφού διετέλεσε, από το 2014, αναπληρωτής γενικός διευθυντής Ενέργειας της Γενικής Διεύθυνσης Ενέργειας (DG ENERGY) και θεωρείται. υπέρμαχος της απανθρακοποίησης, της ενιαίας αγοράς και της μετάβασης στις καθαρές μορφές ενέργειας, όπως και έχει ταχθεί υπέρ των πολλαπλών και διαφοροποιημένων πηγών φυσικού αερίου εφοδιασμού της ΕΕ.

Παράλληλα, ο Γεράσιμος. Θωμάς είχε θητεύσει, την περίοδο 2005-2007 στη θέση του διευθυντή του γραφείου του Επιτρόπου Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων, Χοακίν Αλμούνια, ενώ από τον Μάρτιο του 2003 έως τον Σεπτέμβριο του 2004, υπήρξε αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου της Κομισιόν.

Κατά τη διάρκεια των χρόνων της μεγάλης κρίσης στην Ελλάδα, ο νέος Υφυπουργός λειτούργησε ως διαύλος επικοινωνίας με τις Βρυξέλλες αναφορικά με τα καίρια ενεργειακά θέματα. Πλέον, ο κ. Θωμάς βρίσκεται στην ελληνική όχθη των προβλημάτων και θα επιχειρήσει να επιλύσει ένα προς ένα τα μεγάλα προβλήματα της ΔΕΗ και την ολοκλήρωση της πορείας απελευθέρωσης της εγχώριας αγοράς ηλεκτρισμού, έχοντας ως  πλεονέκτημα την άριστη γνώση του τρόπου με τον οποίο κινείται το κογκλάβιο των Επιτρόπων και τους συσχετισμούς δυνάμεων στις Βρυξέλλες στο χώρο της ενέργειας.

Μέγας υποστηρικτής της διείσδυσης των ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα, ο Γεράσιμος Θωμάς θα κινηθεί, επίσης, με αποφασιστικότητα για την ολοκλήρωση των ηλεκτρικών διασυνδέσεων, καθώς και για την επίσπευση εφαρμογής του target model.

Ο νέος υφυπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων, τον οποίο ακολουθεί ο χαρακτηρισμός «αλεπού», που του είχαν αποδώσει στις Βρυξέλλες, λειτούργησε ως το αόρατο χέρι που συνέβαλε σε μεγάλο βαθμό ώστε να βοηθά τις ελληνικές κυβερνήσεις να αποφεύγουν τους σκοπέλους που όρθωνε το Σύμφωνο Σταθερότητας, εκτιμάται ευρέως, πως θα συντελέσει καθοριστικά  στις τεχνικές διαβουλεύσεις αλλά και στις συνεννοήσεις που θα πρέπει να γίνουν με την Κομισιόν για τα επόμενα βήματα της αγοράς. Τέλος, ο Γεράσιμος  Θωμάς θεωρείται άριστος γνώστης των χρηματοδοτικών εργαλείων, αλλά και των δυνατοτήτων που προσφέρονται σε επίπεδο Ευρώπης για το μετασχηματισμό και εκσυγχρονισμό της ελληνικής αγοράς ενέργειας.