Δεκάδες Μεγαλουπόλεων θα Αντιμετωπίσουν Πρωτόγνωρες Κλιματικές Συνθήκες Έως το 2050

Δεκάδες Μεγαλουπόλεων θα Αντιμετωπίσουν Πρωτόγνωρες Κλιματικές Συνθήκες Έως το 2050
energia.gr
Πεμ, 11 Ιουλίου 2019 - 16:32

Στο έλεος των "άγνωστων" συνεπειών από την αλλαγή του κλίματος προβλέπεται ότι θα βρεθεί το ένα πέμπτο των μεγαλουπόλεων του κόσμου έως το έτος 2050, προειδοποιούν οι επιστήμονες, καθώς η άνοδος της θερμοκρασίας αυξάνει τους κινδύνους φαινομένων ξηρασίας και πλημμυρών.

Ερευνητές του Κλίματος στο ερευνητικό κέντρο Crowther Lab, με έδρα το Ελβετικό Ομοσπονδιακό Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Ζυρίχης, ανέλυσαν τα δεδομένα 520 πόλεων σε ολόκληρο τον κόσμο, ανάμεσά τους όλες τις πρωτεύουσες και τα αστικά κέντρα με πληθυσμό άνω του ενός εκατομμυρίου κατοίκων.

Εξετάζοντας τις κλιματικές συνθήκες που ισχύουν σήμερα στις πόλεις αυτές, περιλαμβανομένων των δεδομένων της βροχόπτωσης, αλλά και τα εποχικά χαρακτηριστικά, οι επιστήμονες προβλέπουν τί μπορεί να συμβεί εάν οι θερμοκρασίες αυξηθούν κατά μισό βαθμό, προς την περιοχή του 1,5 βαθμού Κελσίου, που έχει τεθεί ως στόχος από την Συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα, το 2015.

Η εξέταση των δεδομένων καταδεικνύει ότι το 22% των πόλεων υπό έρευνα, θα αντιμετωπίσουν πρωτόγνωρες κλιματικές συνθήκες όσο θα πλησιάζουμε προς το 2050, μεταξύ των οποίων, περισσότερες περιόδους ξηρασίας και μουσώνων, δήλωσε ο Ζαν Φρανσίς-Μπαστέν επικεφαλής της ομάδας που συνέταξε την έκθεση. «Πρόκειται για μία αλλαγή των κλιματικών συνθηκών που είναι πιθανόν να αυξήσει τον κίνδυνο πλημμυρών και ακραίας ξηρασίας. Πρόκειται για άγνωστες συνθήκες», δήλωσε ο Thomson Reuters Foundation.

Ποσοστό που προεγγίζει το 70% του παγκόσμιου πληθυσμού αναμένεται ότι θα ζει σε αστικές περιοχές έως εκείνη το έτος, σύμφωνα με τα στοιχεία των Ηνωμένων Εθνών. Ομως πολλές πόλεις, ειδικά στις φτωχότερες χώρες, αντιμετωπίζουν σημαντικά προβλήματα, ανάμεσά τους μεγάλους και ολοένα πιο αυξανόμενους πληθυσμούς των παραγκουπόλεων, που στερούνται στοιχειωδών υπηρεσιών και κινδυνεύουν διαρκώς από κλιματικές καταστροφές.