Eπί Ξηρού Ακμής η ΔΕΗ - Προσδοκίες για ΥΚΩ, ΝΟΜΕ, ΑΔΙ από τη "Συστημική Βόμβα" για την Οικονομία

Eπί Ξηρού Ακμής η ΔΕΗ - Προσδοκίες για ΥΚΩ, ΝΟΜΕ, ΑΔΙ από τη Συστημική Βόμβα για την Οικονομία
του Αδάμ Αδαμόπουλου
Τετ, 26 Ιουνίου 2019 - 18:22

Kαθώς πραγματοποιείται, αύριο Πέμπτη, 27 Ιουνίου, η ετήσια τακτική γενική συνέλευση των μετόχων της ΔΕΗ, ο «μεγάλος ασθενής» της ελληνικής βιομηχανίας εξακολουθεί να κινείται μεταξύ σφύρας και άκμονος. Στριμωγμένη στα σχοινιά, κάτω από σωρεία εγγενών αδυναμιών και ελλείψεων ρευστότητας, η Δημόσια Επιχείρηση  φέρεται  αποφασισμένη να διεκδικήσει νομικά τις ΥΚΩ, ύψους 375 εκατ ευρώ της περιόδου 2012-2015, όπως δήλωσε ο επικεφαλής της, Μανώλης Παναγιωτάκης.

Το εν λόγω ποσό συνιστά, ουσιαστικά, τη διαφορά ανάμεσα στα 735 εκατ. ευρώ που απαιτούσε προ διετίας η ΔΕΗ, για τις οφειλές εκείνης της περιόδου, και τα 360 εκατ. ευρώ που της είχε εγκρίνει τελικά, το 2017, η ΡΑΕ, και τα οποία είχε εισπράξει στα τέλη του προαναφερθέντος έτους, ως μέρος της δημοσιονομικής υπεραπόδοσης που είχε ανακοινώσει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Παράλληλα, η ΔΕΗ εξακολουθεί να προσδοκά πως, παρά την άρνηση του ΥΠΕΝ να καταθέσει τροπολογία που να τακτοποιεί την είσπραξη τυχόν υπολοίπων από τις ΥΚΩ του 2011, θα καταφέρει, να εγγράψει λογιστικώς, τα εν λόγω ποσά  στα εξαμηνιαία αποτελέσματα χρήσης της, προκειμένου να εμφανιστεί σε κάπως καλύτερη κατάσταση εν όψει των προκλήσεων που έχει να αντιμετωπίσει προσεχώς.

Υπενθυμίζουμε πως ο κ. Παναγιωτάκης αναφέρθηκε εκτενώς στο θέμα, υποστηρίζοντας ότι η ΡΑΕ απέστειλε, εσχάτως, επιστολή στο ΥΠΕΝ στην οποία αναφέρει ότι η ΔΕΗ δικαιούται να εισπράξει ένα -απροσδιόριστο- ποσό από τις ΥΚΩ του 2011, και επομένως απαιτείται να υπάρξει ειδική νομοθετική ρύθμιση επ’ αυτού.

«Παρ’ ότι δεν έγινε νομοθετική ρύθμιση, εμείς πήραμε γνωμοδότηση από καθηγητή, την στείλαμε στη ΡΑΕ, ενημερώνοντας την ότι μπορεί να γνωμοδοτησει σχετικά προς το ΥΠΕΝ», ανέφερε ο κ. Παναγιωτάκης, προσθέτοντας ότι αυτή «μέχρι τώρα δεν το έχει ακόμη κάνει, προχώρησε όμως τουλάχιστον στον καθορισμό του ποσού που οφείλεται στη ΔΕΗ. Τώρα την περιμένουμε να κινηθεί άμεσα, να γνωστοποιήσει αυτό το ποσό, καθώς έχουμε περιθώριο μέχρι το τέλος Ιουνίου, δηλαδή αυτή την εβδομάδα.»

«Ελπίζω να έχω νέα πριν το τέλος της εβδομάδας», κατέληξε ο επικεφαλής της Επιχείρησης.

Εν τω μεταξύ σε ένα άλλο καίριας σημασίας ζήτημα για την ΔΕΗ, οι υπουργοί Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος και Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης έχουν στα χέρια τους τη γνωμοδότηση της ΡΑΕ για την αναπροσαρμογή της τιμής εκκίνησης των δημοπρασιών ΝΟΜΕ.

Σύμφωνα με τα όσα διαρρέονται από καλά πληροφορημένες πηγές της Ρυθμιστικής Αρχής, έχει εισηγηθεί ως νέα αφετηρία των προσφορών, μια τιμή που θα κυμαίνεται ελαφρώς υψηλότερα από τα 56 ευρώ ανά μεγαβατώρα, δίχως να αποκλείεται να ανέλθει και στα 58 ευρώ, διαφορά που οφείλεται στο τέλος για τον λιγνίτη, της οποίας η μετακύλιση ή όχι στα ΝΟΜΕ, επαφίεται στους δύο συναρμόδιους υπουργούς.

Σημειώνουμε πως η υφιστάμενη τιμή εκκίνησης των ΝΟΜΕ ανέρχεται στα 36,34 ευρώ ανά μεγαβατώρα, και η γνωμοδότηση για την αύξησή της στα 56 ευρώ αποτυπώνει τη διόγκωση του κόστους παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας για την ΔΕΗ. Είναι χαρακτηριστικό το ότι ένα από τα μεγέθη που εκτόξευσε το εν λόγω κόστος είναι οι τιμές των δικαιωμάτων CO2, καθώς από τα 5 ευρώ που ήταν διαμορφωμένη στις αρχές του 2018, εκτοξεύτηκαν στα 25 ευρώ ανά τόνο, με όλα τα δεδομένα να συγκλίνουν στην άποψη πως η συγκεκριμένη τιμή θα αποτελέσει την αφετηρία για ένα ανοδικό ράλι.

Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε πως η ΡΑΕ λαμβάνει υπόψη της, για τον προσδιορισμό της κατώτατης τιμής προσφοράς,  τα μεταβλητά κόστη των λιγνιτικών και υδροηλεκτρικών μονάδων ηλεκτροπαραγωγής της ΔΕΗ, η αναλογία του μείγματος λιγνιτικής και υδροηλεκτρικής παραγωγής και οι ετήσιες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα των λιγνιτικών μονάδων της, κατά το προηγούμενο έτος αφότου εφαρμόστηκε η κατώτατη τιμή των δημοπρασιών.

Τέλος, στα μεταβλητά κόστη των υδροηλεκτρικών σταθμών περιλαμβάνονται, οι αμοιβές προσωπικού, μόνο εφόσον αφορούν αμοιβές υπερωριακής απασχόλησης και λοιπές έκτακτες αμοιβές, υλικά και αναλώσιμα, αγορές ηλεκτρικής ενέργειας, συντηρήσεις και παροχές τρίτων και  αμοιβές τρίτων.

Σε περίπτωση που εκδοθεί η ΚΥΑ, τότε η νέα τιμή για τα ΝΟΜΕ θα ισχύσει για τις δημοπρασίες της 17ης Ιουλίου και της 16ης Οκτωβρίου, τρέχοντος έτους.

Εξάλλου, προϊόντος του χρόνου, μειώνονται οι πιθανότητες να εγκριθεί, από τη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού (DG Comp) ο Μόνιμος Μηχανισμός Αποζημίωσης Επάρκειας Ισχύος (ΑΔΙ) πριν από της 4 Ιουλίου, οπότε και θα τεθεί σε εφαρμογή ο νέος Κανονισμός για την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας. 

Η απόφαση θεωρείται κρίσιμη για τη ΔΕΗ επειδή, όπως γράφει η Μάχη Τράτσα σε σημερινό άρθρο της στο energia.gr., μέσω του συγκεκριμένου μηχανισμού θα επιδοτούνται κάθε χρόνο οι λιγνιτικές μονάδες, Παρά τις εναγώνιες εκκλήσεις του προέδρου της επιχείρησης κ. Μανόλη Παναγιωτάκη προς την επικεφαλής της DG Comp κυρίας Μαργκρέτε Βέσταγκερ, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν θα υπάρξει ανταπόκριση έως την ερχόμενη Πέμπτη για εξαίρεση της υπό κατασκευή μονάδας «Πτολεμαΐδας V» από τους νέους ευρωπαϊκούς κανόνες. Η καθιέρωση Μηχανισμού πριν από την έναρξη ισχύος του νέου Κανονισμού θεωρείται απολύτως αναγκαία για τη βιωσιμότητα της επένδυσης του 1,4 δισ. ευρώ.

Όλα τούτα συμβαίνουν την ώρα που η Κομισιόν ομολογεί πως η ΔΕΗ μετατρέπεται αργά αλλά σταθερά, σε «συστημική βόμβα», για την οικονομία.