Η μια μετά την άλλη ξένες εταιρείες που είχαν συμβόλαια με την κρατική εταιρεία πετρελαίων της Τουρκίας ΤPAO αποχωρούν από τις γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ φοβούμενες προφανώς τα διεθνή εντάλματα συλλήψεως που έχει εκδώσει η Κυπριακή Δημοκρατία. Την αρχή έκαναν πριν από λίγες ημέρες εταιρείες από τις ΗΠΑ και την Νορβηγία, οι εργαζόμενοι των οποίων απεχώρησαν από το σημείο της γεωτρήσεως. Επίσης δεν απασχολούνται πλέον και μεμονωμένοι εργαζόμενοι κάτι που δυσχεραίνει την γεώτρηση της Τουρκίας δυτικά της Πάφου. Αυτό δε είχε ως συνέπεια το δεύτερο γεωτρύπανο «Γιαβούζ» να μην κατευθυνθεί στην Κυπριακή ΑΟΖ αλλά να δέσει προς το παρόν σε τουρκικό λιμάνι.

Την Περασμένη Τρίτη, έγινε γνωστό ότι απεχώρησε και η Baker Hughes, μια εκ των τριών εταιρειών που συνεργάζοντο με την τουρκική Κυβέρνηση. Στην ανακοίνωση που εξέδωσε η αμερικανικών συμφερόντων εταιρεία με έδρα το Χιούστον στο Τέξας, επικαλέσθηκε την παράνομη δραστηριότητα που δεν προβλέπεται στην σύμβαση με την TPAO.

H εν λόγω εταιρεία συμμετείχε τόσο στην πρώτη αποτυχημένη γεώτρηση του «Πορθητή» στην Αττάλεια, όσο και στα πρώτα στάδια της παράνομου γεωτρήσεως στην κυπριακή ΑΟΖ, στην τοποθεσία «Φοινίκη-1» (Finiki 1), 40 ν.μ. δυτικά της Πάφου. Η Baker Hughes παρείχε εξειδικευμένη τεχνική υποστήριξη σε σχέση με την γεώτρηση, όσον αφορά στις κεφαλές του γεωτρυπάνου και τις μηχανολογικές διαδικασίες.

Δύο είναι πλέον οι εταιρείες που συνεχίζουν να συνεργάζονται με την Τουρκία. Πρόκειται για την Weatherford  International που ευρίσκεται σε διαδικασία πτωχεύσεως και έχει βρεθεί στο στόχαστρο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ για συμβόλαια με το Ιράκ, το Σουδάν και την Συρία.

Η δεύτερη εταιρεία που εμπλέκεται στην παράνομη γεώτρηση έχει πολύ μικρή συμμετοχή σε αυτή και κατά πληροφορίες έχει ήδη στείλει μηνύματα στην TPAO, ότι εξετάζει την αποχώρηση της. Ο κυπριακός Τύπος, επικαλούμενος δορυφορικές εικόνες, ανέφερε ότι οι εργασίες προχωρούν με αργό ρυθμό. Αυτό αποδεικνύεται από τον αργό ρυθμό μεταφοράς τσιμέντου στην «Πορθητή» και την λίγη λάσπη που βγαίνει από το γεωτρύπανο.