Α. Ξανθός: Το Πρόγραμμα «ΦιλόΔημος» Αντιμετώπισε Διαχρονικές Ελλείψεις στους Δήμους

Α. Ξανθός: Το Πρόγραμμα «ΦιλόΔημος» Αντιμετώπισε Διαχρονικές Ελλείψεις στους Δήμους
energia.gr
Τρι, 18 Ιουνίου 2019 - 19:59

Δύο σημαντικά έργα, συνολικού προϋπολογισμού 8,5 εκατομμυρίων ευρώ, που αφορούν στην επέκταση του Βιολογικού Καθαρισμού και στην αντικατάσταση αγωγών ύδρευσης αποχέτευσης σε καίριες περιοχές του δήμου, βρίσκονται σε εξέλιξη στο Ρέθυμνο.

Ειδικότερα, η επέκταση του Βιολογικού καθαρισμού του Ρεθύμνου, με προϋπολογισμό 5,5 εκατ. ευρώ, -που είχε σταματήσει το 2012 και αποκαταστάθηκε η χρηματοδότηση της το 2017, θα καλύψει τις περιοχές Ατσιπόπουλο, Πανόραμα, Βιολί Χαράκι. Το έργο ύδρευσης-αποχέτευσης, ύψους 3 εκατ. ευρώ με χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα «ΦιλόΔημος», αφορά την αντικατάσταση αγωγών στις περιοχές Ατσιπόπουλο, Καλλιθέα και στα χωριά του Βρύσινα.

Στη σημασία των συγκεκριμένων έργων αναφέρθηκε ο υπουργός Υγείας και υποψήφιος βουλευτής Ρεθύμνου Ανδρέας Ξανθός, κατά τη σημερινή επίσκεψή του στη ΔΕΥΑΡ, λέγοντας ότι έτσι διασφαλίζεται «...η εγγυημένη και σε προσιτή τιμή πρόσβαση των πολιτών σε ένα δημόσιο αγαθό όπως το νερό» ενώ αναφέρθηκε «στην ανάγκη διαφύλαξης του δημόσιου χαρακτήρα των ΔΕΥΑ και την πολύ σημαντική συνεισφορά των εργαζόμενων της ΔΕΥΑΡ για να έχει το Ρέθυμνο αξιόπιστες υπηρεσίες ύδρευσης και αποχέτευσης».

Στη συνάντηση που είχε ο κ. Ξανθός με τους υπευθύνους της ΔΕΥΑΡ και τον δήμαρχο Ρεθύμνης Γιώργη Μαρινάκη, τονίστηκε ότι και για τα δύο έργα διασφαλίστηκε η ομαλή χρηματοδότηση, ενώ παράλληλα ο υπουργός τόνισε: «Η συμβολή των ΔΕΥΑ στην προστασία του περιβάλλοντος και της Δημόσιας Υγείας, καθώς και στην εξοικονόμηση ενέργειας είναι αδιαμφισβήτητη. Και ακριβώς γι' αυτόν τον λόγο οφείλει και η Τοπική Αυτοδιοίκηση α' βαθμού αλλά και οι εργαζόμενοι στις ΔΕΥΑ να αποτρέψουν κάθε σχέδιο ιδιωτικοποίησης τους».

Μάλιστα, ιδιαίτερη αναφορά έγινε από τους διαχειριστές των έργων, τον υπουργό αλλά και τους αυτοδιοικητικούς, στο πρόγραμμα «ΦιλόΔημος», το οποίο, όπως είπαν, έδωσε χρηματοδοτική ανάσα στους δήμους και τους επέτρεψε να αντιμετωπίσουν διαχρονικές ελλείψεις στις υποδομές τους και να δρομολογήσουν σημαντικές παρεμβάσεις αναπτυξιακής σημασίας.

Σημειώνεται ότι στο πρόγραμμα «ΦιλόΔημος» εντάσσεται και η πρόσφατη έγκριση χρηματοδότησης 18,5 εκατ. ευρώ για την κατασκευή διυλιστηρίου για τα νερά του Φράγματος Ποταμών. Το συγκεκριμένο έργο αρμοδιότητας του Οργανισμού Ανάπτυξης Κρήτης, θα λύσει μακροπρόθεσμα το πρόβλημα ύδρευσης της πόλης του Ρεθύμνου και της βόρειας τουριστικής ζώνης του νομού. Ο κ. Ξανθός σε επίσκεψη του στον ΟΑΚ έκανε αναφορά στην έγκριση από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, της χρηματοδότησης του έργου επέκτασης του κεντρικού αγωγού του Φράγματος Ποταμών ύψους 4,8 εκατ. ευρώ για την άρδευση 14.000 στρεμμάτων του Κάμπου Ρεθύμνου από Πηγή έως Πρίνο και τμημάτων στις περιοχές Μυσίρια, Ξηρό Χωριό και Γιαννούδι. Η συγκεκριμένη έγκριση έγινε μέσω του υπουργείου Υποδομών και του ΟΑΚ.

(πηγή: ΑΠΕ/ΜΠΕ)