Σαουδαραβικές Πιέσεις στον OPEC να Συνεχιστούν οι Μειώσεις στην Παραγωγή Παρά τις Εξελίξεις στον Περσικό

Σαουδαραβικές Πιέσεις στον OPEC να Συνεχιστούν οι Μειώσεις στην Παραγωγή Παρά τις Εξελίξεις στον Περσικό
energia.gr
Τρι, 18 Ιουνίου 2019 - 17:24

Η Σαουδική Αραβία σπεύδει να μειώσει περαιτέρω την ημερήσια παραγωγή της σε αργό και καλεί τους συμμάχους της στον ΟPEC να περικόψουν, με τη σειρά τους, τη δική τους, σύμφωνα με τα όσα ανέφεραν ανώνυμες πηγές του διεθνούς καρτέλ, στην Wall Street Journal.

Όπως εξηγούν, το Ριάντ φοβάται πολύ περισσότερο μία αισθητή επιβράδυνση της ζήτησης, ως αποτέλεσμα των προβλημάτων της παγκόσμιας οικονομίας, από ό,τι τις ανησυχίες για τις επιθέσεις σε δεξαμενόπλοια και τα προβλήματα στην προσφορά της Μέσης Ανατολής. 

Η ηγέτιδα δύναμη του ΟPEC φέρεται, δε, να έχει μειώσει την δική της παραγωγή το μήνα που διανύουμε, σε ποσοστό υψηλότερο από ό,τι προβλέπει η συμφωνία ανάμεσα στον οργανισμό και τις πετρελαιοπαραγωγούς χώρες εκτός καρτέλ, ιδίως, όμως, την Ρωσία. Όπως υποστήριξε σύμβουλος της κυβέρνησης του αραβικού βασιλείου, το Ιράν θα πιέσει και χώρες που φαίρονται να μην συμμορφώνονται, εσχάτως, με τα όσα προβλέπει η εν λόγω συμφωνία, 'ώστε να το πράξουν, προκειμένου να επιτευχθεί ο συνολικός στόχος της μείωσης κατά 1,2 εκατ. βαρέλια ημερησίως. 

Στον απόηχο της περσινής συμφωνίας του ΟΠΕΚ οι τιμές είχαν επιδοθεί σε ράλι, με την ποικιλία Brent που θεωρείται το διεθνές benchmak, να εκτινάσσεται πέραν των 86 δολαρίων το βαρέλι. Σήμερα, όμως, ακόμη και μετά την άνοδο της περασμένης εβδομάδας, η τιμή του κυμαίνεται στην περιοχή των 60 δολαρίων.