Ο Αμερικανός Πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, κατηγόρησε, εκ νέου, την Ευρώπη ότι υποτιμά σκοπίμως το ευρώ. Σε μια σειρά μηνυμάτων μέσω του twitter, ο κ. Τραμπ εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση και κατά της Fed και της νομισματικής πολιτικής που ακολουθεί ο επικεφαλής της, Τζερόμ Πάουελ.

«Το ευρώ και άλλα νομίσματα είναι υποτιμημένα έναντι του δολαρίου, θέτοντας τις ΗΠΑ σε μειονεκτική θέση», ανέφερε ο Τραμπ σε tweet. Την ίδια στιγμή, επανέλαβε ότι τα αμερικανικά επιτόκια είναι πολύ  υψηλά, ασκώντας κριτική στην Ομοσπονδιακή Τράπεζα. «Τα επιτόκια της Fed είναι πολύ υψηλά,... Δεν έχουν ιδέα!», έγραψε ο Τραμπ σε άλλο tweet, παρεμβαίνοντας στις αποφάσεις νομισματικής πολιτικής στις ΗΠΑ, σπάζοντας την παράδοση πολλών δεκαετιών. Η πολιτική ανεξαρτησία της Fed θεωρείται ζωτικής σημασίας για την οικονομική σταθερότητα. Επί προεδρίας Τραμπ, δέχεται πιέσεις να προχωρήσει σε μείωση του κόστους δανεισμού, εν μέσω του εμπορικού πολέμου που έχει κηρύξει ο Τραμπ και άλλες ενδείξεις οικονομικής επιβράδυνσης.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας, Τζερόμ Πάουελ, έχει αφήσει ανοικτό το ενδεχόμενο μείωσης επιτοκίων, εν μέσω των αδύναμων στοιχείων για την απασχόληση και τον πληθωρισμό. «Οι ΗΠΑ έχουν πολύ χαμηλό πληθωρισμό, ένα πολύ όμορφο πράγμα!», ανέφερε ο Τραμπ μέσω Twitter.

Oι επιθέσεις του Αμερικανού προέδρου στο ευρώ είναι δικαιολογημένες, για ορισμένους αναλυτές. «Το ευρώ είναι αδιαμφισβήτητα υποτιμημένο από πολλές παραμέτρους», δήλωσε στο Bloomberg ο Κιτ Τζιούκ, στρατηγικός αναλυτής της Societe Generale. 

To ισχυρό δολάριο αποτελεί παράγοντα προβληματισμού για την αμερικανική κυβέρνηση, καθώς καθιστά λιγότερο ανταγωνιστικές τις αμερικανικές εξαγωγές. Το ευρώ έχει αποδυναμωθεί περίπου 4% έναντι του δολαρίου στο τελευταίο 12μηνο, ενώ η ισοτιμία του είναι περίπου 6% κάτω του μέσου όρου από τη χρονιά καθιέρωσής του, το 1999. Το ευρώ είναι πάνω από 22% υποτιμημένο έναντι του δολαρίου, σύμφωνα με την ισοτιμία αγοραστικής δύναμης του ΟΟΣΑ.