Αγία Πετρούπολη: Ευελιξία στις Ενεργειακές Τιμές Ζήτησε Από τη Μόσχα ο Βούλγαρος Πρόεδρος - "Καρφιά" Πούτιν για τις Εισαγωγές Αμερικανικού LNG

Αγία Πετρούπολη: Ευελιξία στις Ενεργειακές Τιμές Ζήτησε Από τη Μόσχα ο Βούλγαρος Πρόεδρος - Καρφιά Πούτιν για τις Εισαγωγές Αμερικανικού LNG
energia.gr
Δευ, 10 Ιουνίου 2019 - 13:10

Την ελπίδα ότι η Ρωσία θα χρησιμοποιήσει μια πιο ευέλικτη προσέγγιση στην τιμολόγηση της ενέργειας εξέφρασε ο Πρόεδρος της Βουλγαρίας Ρούμεν Ράντεφ, την περασμένη Πέμπτη, από την Αγία Πετρούπολη

Ειδικότερα, μετά από συνομιλίες που είχε για το θέμα με τον Ρώσο ομόλογό του, Βλαντιμίρ Πούτιν, στο περιθώριο του Διεθνούς Οικονομικού Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης, που διεξήχθη από τις 6 έως και τις 8 Ιουνίου, ο κ. Ράντεφ δήλωσε ότι η Βουλγαρία και η Ρωσία είναι στρατηγικοί εταίροι στον ενεργειακό τομέα και, για το λόγο αυτό, πρέπει να χρησιμοποιήσουν μια πιο ευέλικτη προσέγγιση και μηχανισμούς όσον αφορά συμφωνίες για μακροπρόθεσμες προμήθειες ενεργειακών πηγών. "Πιθανές αγορές περιορισμένου όγκου φυσικού αερίου από άλλους προμηθευτές αλλά σε ανταγωνιστικές τιμές θα έχουν σοβαρή επιρροή στην αγορά ενεργειακών πηγών τόσο στη χώρα μας όσο και στην περιοχή στο μέλλον",  πρόσθεσε ο Πρόεδρος της Βουλγαρίας. Μάλιστα, ανέφερε ότι αναμένει από την κυβέρνηση να προτείνει συγκεκριμένες λύσεις για τη μείωση των τιμών του φυσικού αερίου καθώς αυτή καθορίζει τις τιμές ενέργειας για τους τελικούς καταναλωτές.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, από τη δική του πλευρά, ο Βλαντιμίρ Πούτιν προχώρησε σε δηλώσεις ιδιαίτερου ενεργειακού ενδιαφέροντος για τη Βουλγαρία μόλις την επόμενη ημέρα του, Παρασκευή, τονίζοντας, μεταξύ άλλων,  ότι η Σόφια είχε χάσει πιθανά έσοδα από τη διαμετακόμιση ύψους 400 εκατ. δολαρίων ετησίως από την ακύρωση του έργου αγωγού φυσικού αερίου South Stream.

Παράλληλα, ο Ρώσος Πρόεδρος σημείωσε, κατά την ομιλία του τη δεύτερη ημέρα του Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης ότι το ρωσικό αέριο αγωγού θα είναι πάντοτε φθηνότερο από το υγροποιημένο φυσικό αέριο από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, υπονοώντας, εμμέσως πλην σαφώς τα πρώτα φορτία αμερικανικού LNG που πρόσφατα εισήγαγε η Βουλγαρία.

Πάντως, μετά τη συνάντηση Ράντεφ-Πούτιν κατά την πρώτη ημέρα του Φόρουμ, ο Βούλγαρος Πρόεδρος αναφέρθηκε και σε άλλα θέματα κοινού ενδιαφέροντος των δύο χωρών.

Συγκεκριμένα, όσον αφορά την κατασκευή του πυρηνικού σταθμού του Μπέλενε, ο Ράντεφ υπενθύμισε την απόφαση του βουλγαρικού κοινοβουλίου και της κυβέρνησης ότι "το σχέδιο πρόκειται να υλοποιηθεί χωρίς κυβερνητικές εγγυήσεις", καθώς η Βουλγαρία δεν είναι σε θέση να αναλάβει επί του παρόντος την ευθύνη αναφορικά με τους κινδύνους που συνδέονται με την κατασκευή του πυρηνικού αυτού εργοστασίου.

"Η Ρωσία ενδιαφέρεται να συμμετάσχει στο έργο, παρέχει τεχνολογίες και διασφαλίζει την ασφάλεια της χρήσης τους, αλλά αναμένει κυβερνητικές εγγυήσεις για αυτό το μεγάλο έργο", σημείωσε.

Εκτός αυτού, δήλωσε ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να βοηθήσει στη διατήρηση της λειτουργικότητας του στρατιωτικού εξοπλισμού που χρησιμοποιείται στον βουλγαρικό στρατό. "Ο εκσυγχρονισμός και η ανανέωση των βουλγαρικών στρατιωτικών δυνάμεων θα απαιτήσει πολλά χρόνια και σοβαρούς πόρους. Επομένως, η καλύτερη επιλογή είναι να διατηρήσουμε τη λειτουργικότητα αυτού [ενν. του εξοπλισμού] που έχουμε", πρόσθεσε.