Με τη φράση «δεν θα αποδράσω, δεν θα το βάλω στα πόδια» ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ανακοίνωσε χθες βράδυ την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, μετά τη βαριά ήττα της κυβέρνησης σε ευρωεκλογές, περιφερειακές και δημοτικές εκλογές.

Νωρίτερα το γάντι είχαν ρίξει τόσο ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όσο και τα κόμματα της ήσσονος αντιπολίτευσης, ζητώντας από τον Αλέξη Τσίπρα να παραιτηθεί και να προκηρύξει εκλογές.

Σημειώνεται ότι σε επίπεδο ευρωεκλογών και με καταμετρημένο το 70%, η Νέα Δημοκρατία λαμβάνει 33,2%, ο ΣΥΡΙΖΑ 23,8%, ενώ ακολουθεί το Κίνημα Αλλαγής με 7,4%.

 

«Δεν θα αγνοήσω το αποτέλεσμα»

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έθεσε μάλιστα και το δίλημμα των επικείμενων εθνικών εκλογών, κάνοντας λόγο για δύο δρόμους: «Ο ένας της οριστικής εξόδου από τα μνημόνια με τους πολλούς και ο άλλος ο δρόμος της επιστροφής στη λιτότητα των ολιγαρχών και του ΔΝΤ».

«Ποτέ δεν κρύφτηκα», τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, υπογραμμίζοντας ότι μετά την ερχόμενη Κυριακή και τον β' γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών θα ζητήσει από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας την άμεση διενέργεια εθνικών εκλογών.

 

«Την απάντηση θα τη δίνει πάντα ο ελληνικός λαός», σημείωσε ο κ. Τσίπρας.

 

 

«Ζητήσαμε με γενναιότητα την εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού στο σχέδιό μας. Στα μέτρα ελάφρυνσης, στην πορεία ανασυγκρότησης της κοινωνίας και της χώρας. Έτσι ώστε κανείς να μην μπορεί να τα αμφισβητήσει», ανέφερε στη δήλωσή του ο πρωθυπουργός.

 

 

«Το εκλογικό αποτέλεσμα, παρά το γεγονός ότι εμπεδώνει τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ ως πρωταγωνιστή στην πολιτική αντιπαράθεση, δεν είναι αντάξιο των προσδοκιών μας. Δεν μου ταιριάζει, δεν το έκανα ποτέ και δε θα το κάνω και τώρα, να αγνοήσω αυτό το αποτέλεσμα», είπε.

 

 

 

Κάλεσμα για παραίτηση

Νωρίτερα, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, είχε ζητήσει την παραίτηση του πρωθυπουργού και τη διενέργεια πρόωρων εκλογών.

«Το αποτέλεσμα σηματοδοτεί μια ισχυρή αποδοκιμασία της σημερινής κυβέρνησης. Ο λαός έχει αποσύρει την εμπιστοσύνη του από την κυβερνητική πλειοψηφία», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης.

 

 

O πρόεδρος της Ν.Δ. υποστήριξε ότι η χώρα «έχει ανάγκη να οδηγηθεί σε εθνικές εκλογές το συντομότερο δυνατόν... αυτή είναι η μόνη καθαρή λύση». «Ο πρωθυπουργός οφείλει να αναλάβει τις ευθύνες του. Για το καλό του τόπου πρέπει να παραιτηθεί...», είπε, στέλνοντας ξεκάθαρο μήνυμα στον Αλέξη Τσίπρα.