Διακοπή των ενισχύσεων προς τη βιομηχανία φωτοβολταϊκών της Κίνας αναμένεται εντός των επόμενων ετών, υποστήριξαν στην China Daily κύκλοι της βιομηχανίας, σε μια συγκυρία κατά την οποία η χώρα προσπαθεί να αναζωογονήσει τον τομέα των φωτοβολταϊκών, μετά την περυσινή απόφαση της κυβέρνησης περί περιορισμού του συστήματος κρατικών επιδοτήσεων.

Η ηλιακή βιομηχανία της Κίνας αναμένεται να μεταβεί προς ένα καθεστώς απαλλαγμένο επιδοτήσεων ήδη από το 2021, σύμφωνα με την κινεζική εφημερίδα, η οποία επικαλείται ανάλυση της ηλιακής βιομηχανίας της χώρας που δημοσιεύτηκε από την Asia Europe Clean Energy (Solar) Advisory.

Η κινεζική κυβέρνηση περιέγραψε νωρίτερα φέτος μια σειρά πολιτικών πρωτοβουλιών, στην προσπάθειά της να εξαλείψει τα εμπόδια που περιόριζαν την αύξηση μη επιδοτούμενων φωτοβολταϊκών έργων στη μεγαλύτερη αγορά ηλιακής ενέργειας στον κόσμο, ανέφερε η εφημερίδα.

Η Εθνική Υπηρεσία Ενέργειας της Κίνας (NEA) ανακοίνωσε τον Απρίλιο το σχέδιο στήριξης νέων, μη επιδοτούμενων έργων ηλιακής ενέργειας μέσω κατάλληλων πολιτικών ενίσχυσης, προσδοκώντας ότι, μέσω του σχεδίου αυτού, θα αναπτυχθούν νέα έργα χωρίς την ανάγκη κυβερνητικών επιδοτήσεων, κάτι που η ΝΕΑ ευελπιστεί, όπως αναφέρει σε έκθεσή της, ότι θα κατευθύνει την αγορά προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας χωρίς την ανάγκη κρατικών ενισχύσεων.

Σύμφωνα με τη ΝΕΑ, τα πιλοτικά μη επιδοτούμενα έργα ΑΠΕ που αδειοδοτήθηκαν μέχρι το 2020 μπορούν να επωφεληθούν από 20ετείς συμφωνίες αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας με σταθερές τιμές και προτεραιότητα στη διοχέτευση στο δίκτυο, υπό την εγγύηση των εταιρειών ηλεκτρικής ενέργειας.

Η παραγωγή ηλιακής ενέργειας της Κίνας κατά το πρώτο τρίμηνο του 2019 σημείωσε ταχύτερη αύξηση σε ετήσια βάση (12,9%), σύμφωνα με τη στατιστική αρχή της χώρας.

Οι κινεζικές εταιρείες φωτοβολταϊκών διαθέτουν τα τελευταία χρόνια τα απαραίτητα κίνητρα προκειμένου να αναζητήσουν περισσότερες ευκαιρίες στο εξωτερικό, ειδικά στις χώρες και στις περιφέρειες που συμμετέχουν στην πρωτοβουλία ‘Μία Ζώνη, Ένας Δρόμος’, σχολίασε στην China Daily ο Lin Boqiang, διευθυντής του Κέντρου Έρευνας για την Οικονομία της Ενέργειας στο Πανεπιστήμιο Xiamen.