Το Όραμα της Κυπριακής Cynergy να Θέσει το Φυσικό Αέριο της Αν. Μεσογείου υπό την Ομπρέλα της

Το Όραμα της Κυπριακής Cynergy να Θέσει το Φυσικό Αέριο της Αν. Μεσογείου υπό την Ομπρέλα της
του Αδάμ Αδαμόπουλου
Παρ, 24 Μαΐου 2019 - 07:54

Έναν άκρως φιλόδοξο στόχο έχει θέσει σε κίνηση η Cynergy Group, επενδυτική εταιρεία με έδρα την Κύπρο. Σχεδιάζει να δαπανήσει κεφάλαια της τάξης των 5-10 δισ. δολαρίων, κατά τα αμέσως προσεχή έτη, για να αποκτήσει υποχρησιμοποιημένα στοιχεία ενεργητικού στον κλάδο του φυσικού αερίου της περιοχής

όπως αποκαλύπτει ο διευθύνων σύμβουλός της, Μάικ Γερμανός. Η κυπριακή εταιρεία διαπραγματεύεται ήδη με “ορισμένους από τους πιο αξιόλογους οίκους, επενδυτικά ταμεία και κρατικά ταμεία”, προκειμένου να συγκεντρώσει τα απαραίτητα κεφάλαια”, τόνισε ο ίδιος.

Ο κ. Γερμανός απέφυγε να κατονομάσει τους συνεργάτες του, ή να αποκαλύψει τα έργα τα οποία επιδιώκει, επικαλούμενος την «ευαίσθητη» φύση της παρούσας χρονικής περιόδου, έως ότου καταθέσει η Cynergy επίσημη προσφορά. Ανέφερε, ωστόσο ότι η εταιρεία βρίσκεται στο τελικό στάδιο της κατάθεσης προσφοράς, την οποία και θα αποκαλύψει στα μέσα του επόμενου μήνα.

Οι σημαντικές ποσότητες φυσικού αερίου που ανακαλύφθηκαν ανοιχτά της Αιγύπτου, του Ισραήλ και της Κύπρου, την τελευταία δεκαετία, συνένωσε τις κυβερνήσεις αυτών των χωρών, καθώς προσδοκούν την ανάπτυξη ενός ενεργειακού κόμβου στην Αν. Μεσόγειο. Εν τούτοις, οι εταιρείες πασχίζουν, ακόμη, να υπερβούν τα από μακρόν υφιστάμενα πολιτικά και νομικά εμπόδια και να εξεύρουν βιώσιμες αγορές για την εξαγωγή του καυσίμου, προκαλώντας αμφιβολίες στους επενδυτές αν τελικά, οι εν λόγω επιχειρήσεις είναι σε θέση να υλοποιήσουν το πλήρες υδρογονανθρακικό δυναμικό της περιοχής.

Προκειμένου να υπερπηδηθούν τα εμπόδια, ο κ. Γερμανός συγκέντρωσε μια ομάδα έμπειρων στελεχών από το χώρο του πετρελαίου, του αερίου, των χρηματοοικονομικών, αλλά και της πολιτικής. Ανάμεσα στα διακεκριμένα στελέχη που πλαισιώνουν την προσπάθεια της Cynergy είναι ο κ. Λου Μοντίλα, ο οποίος ανέλαβε επικεφαλής του τμήματος ενεργειακού σχεδιασμού της κυπριακής εταιρείας, έχοντας διατελέσει για σχεδόν δύο δεκαετίες στα τμήματα LNG των ΒΡ, Glencore και Morgan Stanley. Ακόμη, ο κ. Τζόσουα Χάντμαν, πρώην σύμβουλος των υπουργείων άμυνας και εξωτερικών του Ισραήλ, έχει αναλάβει τις εταιρικές σχέσεις του ομίλου.

Η στρατηγική επιδίωξη της Cynergy είναι να θέσει το καλάθι των διαφορετικών στοιχείων ενεργητικού υπό την ομπρέλα ενός ιδιοκτήτη, υπό την έννοια ότι, παρά τις συχνές εκκλήσεις για διακρατική συνεργασία, οι τριβές που αναπτύσσονται ανάμεσα στις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην Αν. Μεσόγειο και οι οποίες έχουν αλληλοσυγκρουόμενα συμφέροντα, ευθύνονται για τις καθυστερήσεις που παρατηρούνται στην πρόοδο των έργων, κατά τον CEO της κυπριακής εταιρείας.

Οι μεγάλες εταιρείες αερίου επιδιώκουν, κατά βάση, να μεγιστοποιήσουν τη δική τους επένδυση, ενώ η Cynergy “είναι η μόνη που προσφέρει την ομάδα, τους υποστηρικτές και το σχέδιο που χρειάζεται για να δημιουργηθεί το όχημα που θα μπορούσε να ξεκινήσει μια σειρά από συναλλαγές και να φτάσει στο τέλος”, σχολίασε ο κ. Γερμανός.

Ανάμεσα στα υποχρησιμοποιημένα ή αδρανή στοιχεία ενεργητικού της περιοχής που θα μπορούσε να έχει ως στόχο η κυπριακή εταιρεία συγκαταλέγονται τα εξής:

Ο σταθμός LNG στο Ιντκού της Αιγύπτου, όπου μέτοχοι είναι η Shell και η Petronas.
Ο σταθμός LNG στη Νταμιέτα της Αιγύπτου, όπου μέτοχοι είναι η Union Fenosaκαι αιγυπτιακές εταιρείες.
Το κοίτασμα Λεβιάθαν στο Ισραήλ, το οποίο ανήκει στις Delek Drilling, Noble Energy και Ratio Oil Exploration και
τα κοιτάσματα Αφροδίτη και Γλαύκος στην Κύπρο, τα οποία ανήκουν στις Shell, Noble και Exxon, αντιστοίχως.
Οι εκπρόσωποι των Shell, Exxon, Noble, UFG, Delek και Ratio αρνήθηκαν να σχολιάσουν τις δηλώσεις του κ. Γερμανού. Αναλυτές της αγοράς εκτιμούν, όμως, ότι τα σχέδια της Cynergy θα αντιμετωπίσουν, ενδεχομένως, αντιδράσεις, αφού οι προαναφερθείσες εταιρείες δεν θα δεχτούν τα ποσά που θα τους προσφερθούν. Για παράδειγμα, το Λεβιάθαν κοστολογείται, στα 11 δισ. δολάρια, σύμφωνα με αναλυτή της ισραηλινής αγοράς.

«Δεν υπάρχει περίπτωση η Delek και η Noble να πουλήσουν το σύνολο του έργου», τόνισε ο ίδιος και πρόσθεσε: «Είναι σπουδαίο περιουσιακό στοιχείο που τους δίνει διεθνή αναγνώριση, χρειάστηκαν χρόνια για να το αναπτύξουν και τώρα θέλουν να δρέψουν τους καρπούς των προσπαθειών.»

Τυχόν άρνηση να γίνουν αποδεκτές οι προτάσεις της Cynergy θα διακύβευε εκατοντάδες δισ. δολαρίων σε πωλήσεις, που αυτή τη στιγμή βρίσκονται θαμμένες κάτω από το νερό, ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Γερμανός και έφερε ως παράδειγμα τις εταιρείες που αναπτύσσουν το κοίτασμα Λεβιάθαν: «Έχουν υπογράψει συμβόλαια 25 δισ. δολαρίων από την ανακάλυψή του, το 2010, αλλά το 80% του κοιτάσματος εξακολουθεί να μένει αδιάθετο στις αγορές», υπογράμμισε.

«Η περιοχή χρειάζεται μια ριζοσπαστική προσέγγιση», είπε ο CEO της Cynergy και κατέληξε: «Οι εταιρείες που επένδυσαν στην Αν. Μεσόγειο πρέπει “έστω να το δουν σαν μια επιλογή.»

(πληροφόρηση από: Bloomberg)