Κύπρος και Αίγυπτος Υπέγραψαν την Εναρξη του Εργου Ηλεκτρικής Διασύνδεσης των Δύο Χωρών

Κύπρος και Αίγυπτος Υπέγραψαν την Εναρξη του Εργου Ηλεκτρικής Διασύνδεσης των Δύο Χωρών
energia.gr
Πεμ, 23 Μαΐου 2019 - 08:49

Υπογράφηκε χθες, Τετάρτη, στο Κάιρο η συμφωνία Κύπρου και Αιγύπτου για την έναρξη του έργου της ηλεκτρικής διασύνδεσης των δύο χωρών, το οποίο αναμένεται να ξεκινήσει το αργότερο σε δύο χρόνια από σήμερα

 μέχρι τον Ιούλιο του 2021. Την τελετή υπογραφής της συμφωνίας τίμησε με την παρουσία του ο Αιγύπτιος πρωθυπουργός, Μουστάφα Μαντμπούλι και ο υπουργός Ηλεκτρισμoύ της Χώρας του Νείλου, Μοχάμεντ Σάκερ.

Από την πλευρά της Αιγύπτου, η πρόεδρος των Ηλεκτρικών Δικτύων της χώρας και από την Κύπρο, ο εκτελεστικός γενικός διευθυντής του οργανισμού EuroAfrica InterConnector, Νάσος Κτορίδης, υπέγραψαν την ιστορική αυτή συμφωνία, παρουσία του προέδρου του οργανισμού, Γιαννάκη Κασουλίδη, που ως υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, πριν από πέντε χρόνια, είχε δρομολογήσει την υλοποίηση του έργου.

«Μέσα στη συμβολική χρονιά του 2021, που συμπίπτει με τη μεγάλη επέτειο του έθνους μας, η ηλεκτρική αυτή διασύνδεση θα αποτελέσει μία άλλου είδους ειρηνική επανάσταση των χωρών μας, Κύπρου και Αιγύπτου, που με την Ελλάδα και το Ισραήλ, αποτελούν πλέον μία γροθιά για τη διασφάλιση της ενεργειακής ασφάλειας της περιοχής, που επιφέρει και τη γενικότερη ασφάλεια στην περιοχή», τόνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Κασουλίδης, αμέσως μετά την υπογραφή της συμφωνίας.

Ο διευθύνων σύμβουλος του οργανισμού, Νάσος Κτορίδης, παρουσία του πρέσβη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αίγυπτο, Χάρη Μορίτση, τόνισε ότι ο «θεμέλιος λίθος» του έργου αναμένεται να τοποθετηθεί πριν από το τέλος του έτους 2019.

Διπλωματικές πηγές επισημαίνουν ότι με το έργο αυτό αίρεται ο ενεργειακός αποκλεισμός της Κύπρου, ενώ με τη διασύνδεση και με την Κρήτη, θωρακίζεται η ενεργειακή ασφάλεια και στην Κρήτη και γενικότερα στην Ελλάδα και την Ευρώπη.

Σε δηλώσεις του, ο κ. Κασουλίδης έκανε αναφορά και στο γεγονός της παροχής φθηνότερου πλέον ηλεκτρικού ρεύματος για τους Κυπρίους και γενικότερα τους Ευρωπαίους καταναλωτές, και μάλιστα ρεύμα προερχόμενο σε πολλές περιπτώσεις, από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας από την Αίγυπτο.