Το νέο μοντέλο ανεμογεννήτριας παρουσίασε χθες η δανέζικη Vestas, της οποίας η ισχύς ανέρχεται στα 3 μεγαβάτ, ενώ διατίθεται σε μεγάλη αναλογία μεγεθών, ως προς το ρότορα και την γεννήτρια, όπως απαιτούν οι σύγχρονοι παγκόσμιοι κανόνες.

Το νέο μοντέλο, με την κωδική ονομασία V130 – 3.0 MW βασίζεται στην αρχιτεκτονική κλίμακας της πλατφόρμας EnVentus που παρουσιάστηκε τον Ιανουάριο του 2019 και διαθέτει, σε μεγάλο βαθμό, παραπλήσιο εξοπλισμό με την νέα πλατφόρμα. Ειδικότερα, διαθέτει ρότορα μήκους 138 μέτρων, ενώ ο πύργος υψώνεται στα 83 μέτρα, πράγμα που σημαίνει ότι προσφέρει τη μεγαλύτερη περιοχή σάρωσης σε επίπεδο βιομηχανίας, φτάνοντας τα 152,4 μέτρα.

«Η συγκεκριμένη ανεμογεννήτρια ταιριάζει απόλυτα με την αγορά της Βόρειας Αμερικής όπου η αυξημένη βεβαιότητα ως προς την ετήσια παραγωγή ενέργειας σε επίπεδο πάρκου θα καταστεί όλο και πιο σημαντική για τους πελάτες μας, στην προσπάθεια να εξασφαλίσουν χρηματόδοτηση των έργων τους, αλλά και την επιθυμητή κερδοφορία», ανέφερε ο Chris Brown, πρόεδρος του τμήματος πωλήσεων και υπηρεσιών της Vestas στις αγορές των ΗΠΑ και του Καναδά.

Επίσης, άξιο μνείας είναι και το γεγονός ότι ο δανέζικος κολοσσός σχεδιάζει να προχωρήσει σε μια πιλοτική εγκατάσταση του εν λόγω μοντέλου έως το β' εξάμηνο του επομένου έτους, ενώ η μαζική παραγωγή του να προγραμματίζεται για το α΄ εξάμηνο του 2021.