Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που προβλέπει το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ, προχωρούν οι διαδικασίες «διάσπασης» της επιχείρησης σε δύο ανεξάρτητες εταιρικές οντότητες, με αντικείμενο τις εμπορικές δραστηριότητες και τη διαχείριση των δικτύων αντίστοιχα.

Έτσι, έως την 31η Μαΐου θα έχει ολοκληρωθεί ο εταιρικός μετασχηματισμός της υφιστάμενης εταιρείας, ώστε να δώσει τη θέση της στη ΔΕΠΑ Εμπορίας και τη ΔΕΠΑ Υποδομών. 

Η ολοκλήρωση του εταιρικού μετασχηματισμού αποτελεί προϋπόθεση για την έναρξη της διαδικασίας εκχώρησης του 50,1% της ΔΕΠΑ Εμπορίας. Επομένως, από τις αρχές του επόμενου μήνα θα ανοίξει ο δρόμος για την προκήρυξη από το ΤΑΙΠΕΔ του σχετικού διαγωνισμού, με τη δημοσίευση της πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την απόκτηση του πλειοψηφικού «πακέτου» των εμπορικών δραστηριοτήτων. 

Εκκρεμότητες
Με βάση πληροφορίες της «Ν», έχουν ήδη διευθετηθεί οι περισσότερες εκκρεμότητες της απόσχισης, αφού για παράδειγμα είναι έτοιμο το business plan τόσο της ΔΕΠΑ Εμπορίας όσο και της ΔΕΠΑ Υποδομών. Έτσι, το σημαντικότερο ζήτημα που απομένει να επιλυθεί, κάτι που αναμένεται να γίνει εντός της τρέχουσας εβδομάδας, είναι η μονιμοποίηση των εργολαβικών εργαζομένων που απασχολούνται στη ΔΕΠΑ και τις θυγατρικές της. 

Με δεδομένο ότι για τη μονιμοποίηση έχει προκριθεί η «φόρμουλα» πρόσληψής τους από τις θυγατρικές (ΔΕΔΑ, ΕΔΑ Αττικής, ΕΠΑ Αττικής), παρέχοντας υπηρεσίες που θα παραχωρηθούν στη μητρική, το ΥΠΕΝ έχει διαμηνύσει στα διοικητικά συμβούλια των τριών εταιρειών να λάβουν τις σχετικές αποφάσεις μέσα στην τρέχουσα εβδομάδα. Έτσι, έως την Παρασκευή 24 Μαΐου, τα Δ.Σ. των τριών θυγατρικών θα δώσουν το «πράσινο φως» για τις προσλήψεις των εργολαβικών που απασχολούσαν έως τώρα μέσω εργολάβων, αλλά και των 140 εργολαβικών οι οποίοι εργάζονται στη ΔΕΠΑ. Από αυτούς, οι 100 θα απορροφηθούν στην ΕΠΑ Αττικής και οι υπόλοιποι 40 θα επιμερισθούν στην ΕΔΑ Αττικής και τη ΔΕΔΑ.  

Υπενθυμίζεται πως στη ΔΕΠΑ Εμπορίας θα περιέλθουν οι εμπορικές δραστηριότητες της ΔΕΠΑ στη χονδρεμπορική αγορά φυσικού αερίου, η προμήθεια φυσικού αερίου και ρεύματος στη λιανική (μέσω της ΕΠΑ Αττικής), καθώς και τα διεθνή συμβόλαια της ΔΕΠΑ. Επίσης, στη νέα εταιρεία θα «περάσουν» οι δεσμεύσεις χωρητικότητας στις οποίες έχει προχωρήσει η ΔΕΠΑ σε υπό ανάπτυξη έργα (π.χ. IGB). 

Από την άλλη πλευρά, στη ΔΕΠΑ Υποδομών θα υπαχθεί εξαρχής (δηλαδή από την 1η Ιουνίου) η συμμετοχή της υφιστάμενης εταιρείας σε διεθνή πρότζεκτ (IGB, EastMed). Εντός τριμήνου, μετά τη σύστασή της, θα περιέλθουν σε αυτήν και οι υποδομές διανομής φυσικού αερίου στο Λεκανοπέδιο της Αττικής που διαχειρίζεται η ΕΔΑ Αττικής, καθώς και τα δίκτυα που διαχειρίζεται ή πρόκειται να αναπτύξει η ΔΕΔΑ, μέσω της απορρόφησης των δύο εταιρειών. Επίσης, στη ΔΕΠΑ Υποδομών θα «περάσει» η συμμετοχή της ΔΕΠΑ στην ΕΔΑ ΘΕΣΣ. Η «είσοδος» επενδυτή στη ΔΕΠΑ Υποδομών, με την πώληση του 14% του Δημοσίου ώστε το 51% της εταιρείας να παραμείνει υπό δημόσιο έλεγχο, είναι προγραμματισμένη να πραγματοποιηθεί μετά την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ Εμπορίας.   

(naftemporiki.gr)