Ευρωπαϊκές Επιχειρήσεις: Κατηγορούν την Κίνα ότι τις Υποχρεώνει να Μεταβιβάσουν Τεχνολογία τους

Ευρωπαϊκές Επιχειρήσεις: Κατηγορούν την Κίνα ότι τις Υποχρεώνει να Μεταβιβάσουν Τεχνολογία τους
energia.gr
Δευ, 20 Μαΐου 2019 - 18:16

«Πρόκειται για ένα πολύ σοβαρό ζήτημα, που τροφοδοτεί την ένταση ανάμεσα στην Κίνα και τους εμπορικούς εταίρους και θα πρέπει η πάταξη του φαινομένου να αναδειχθεί σε κορυφαία προτεραιότητα για την κυβέρνηση» δήλωσε η Σάρλοτ Ρουλ, αντιπρόεδρος του Εμπορικού Επιμελητηρίου. 

Να βάλουν φρένο στην κινεζική αυτή πρακτική επιχειρούν και οι ΗΠΑ, με τον Λευκό Οίκο να κατηγορεί ευθέως τους Κινέζους για κλοπή τεχνολογίας. 

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Λου Κανγκ, σχολίασε πάντως ότι ο νόμος για τις ξένες επενδύσεις ορίζει σαφώς πως δεν μπορούν να ληφθούν διοικητικά μέτρα για αναγκαστική μεταβίβαση τεχνολογίας. «Εάν αυτές οι εταιρείες έχουν πραγματικά τέτοιου είδους ανησυχίες, ελπίζω ότι θα μας παρουσιάσουν απτές αποδείξεις. Εάν οι ανησυχίες τους στηρίζονται σε δεδομένα, τότε μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε» σημείωσε, προσθέτοντας: «Αλλά χωρίς καμία απόδειξη, δεν μπορείς να το επινοείς αυτό από το τίποτα». 

Η εξάρτηση της Κίνας από την ξένη τεχνολογία παραμένει μεγάλη, σύμφωνα με την S&P Global Ratings. Περισσότεροι από τους μισούς προμηθευτές κινεζικών εταιρειών του ευρύτερου τεχνολογικού τομέα είναι ξένοι. Οι περισσότεροι εξ αυτών προμηθεύουν την Κίνα με ενδιάμεσα αγαθά, τα οποία η ίδια δυσκολεύεται να παράξει. Οι ημιαγωγοί για παράδειγμα είναι βάσει αξίας στην πρώτη θέση των εισαγωγών της Κίνας με μερίδιο 12% επί του συνόλου. 

Εξαιτίας των περιορισμών, που έχουν μεν μειωθεί, αλλά επιμένουν, στις επενδύσεις, αρκετές ευρωπαϊκές επιχειρήσεις δεν έχουν άλλη επιλογή για να δραστηριοποιηθούν στην τεράστια αυτή αγορά από ό,τι μέσω σύστασης κοινοπραξίας. Έτσι αναγκάζονται πολλές φορές να παραδώσουν ευαίσθητη τεχνολογία σε εταίρους, που αργότερα μετατρέπονται σε ανταγωνιστές. Μάλιστα σύμφωνα με το Επιμελητήριο η τακτική αυτή είναι πιο έντονη σε κοινοπραξίες με κρατικά ελεγχόμενες επιχειρήσεις. 

Σημειώνεται ότι το 1/4 των ευρωπαικών επιχειρήσεων, που συμμετείχαν στην έρευνα, έχουν προβεί στη σύσταση κοινοπραξίας με κρατικά ελεγχόμενες κινεζικές εταιρείες τους τελευταίους 24 μήνες. Επίσης το 70% δήλωσαν ότι στον τομέα τους υπάρχει ισχυρή παρουσία κρατικών εταιρειών. 

Το φαινόμενο της αναγκαστικής μεταβίβασης τεχνολογίας καταγράφεται εντονότερο στους κλάδους των χημικών και πετρελαικών (30%), του ιατρικού εξοπλισμού (28%) και των φαρμακευτικών (27%), ενώ και στον κλάδο αυτοκινήτου το ποσοστό των εταιρειών, που καταγγέλουν τέτοιες πρακτικές είναι 21%.

(Πηγή: Wall Street Journal)