Στόλο 70 σκαφών, αξίας 220 εκατ. ευρώ, δημιουργεί η επένδυση που έκανε η ιταλική Scafi Societe di Navigazione S.p.A. στην ελληνική εταιρεία Vernicos Tugs & Salvage.

Πιο συγκεκριμένα, η ιταλική Scafi, που ίδρυσε το 1950 ο Salvatore Cafiero και είναι μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες του κλάδου στην Ιταλία, έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης και εξαγόρασε το 50% του μετοχικού κεφαλαίου της Vernicos με ανταλλαγή μετοχών και την καταβολή μετρητών. Η εταιρεία πλέον μετονομάζεται σε Vericos Scafi Tugs & Salvage, με πρόεδρο τον κ. Δημήτρη Βερνίκο και αντιπρόεδρο τον κ. Paolo Visco, ιδιοκτήτη της Scafi Societe. Ο στόχος που έχει τεθεί είναι η μεγιστοποίηση της δυναμικής τους σε Ελλάδα και Ιταλία, αλλά και το άνοιγμα νέων αγορών στην Ανατολική Μεσόγειο.  

Οι δύο εταιρείες ενώνουν πλέον τις δυνάμεις τους, δημιουργώντας έναν στόλο 70 περίπου σκαφών, συνυπολογιζόμενων και των πλοίων της ελληνικής κοινοπραξίας Med Tugs, στην οποία συμμετέχει με υψηλό ποσοστό η εταιρεία Vernicos Tugs. Ειδικότερα, η Scafi Societe διαθέτει έναν στόλο από 30 σκάφη τα οποία τα δραστηριοποιεί στην Ιταλία, και πιο συγκεκριμένα στα λιμάνια της Λα Σπέτσια, Τζόια Τάουρο και Σαβόνα, ενώ έχει παρουσία σε Κροατία και Μαρόκο. 

Η Vernicos Tugs & Salvage, που έχει δημιουργηθεί από την οικογένεια Βερνίκου, με μεγάλη παράδοση στη ναυτιλία και η οποία έχει τις ρίζες της στην Κωνσταντινούπολη, διαθέτει έναν στόλο από 19 σκάφη, ενώ συνολικά η κοινοπραξία Med Tugs, στην οποία συμμετέχουν και οι Spanopoulos Group, Lyboussakis Towage & Salvage και Karapiperis Towage & Salvage, διαχειρίζεται στόλο 40 σκαφών. Μεταξύ αυτών ρυμουλκά, ναυαγοσωστικά, πλοία καταπολέμησης θαλάσσιας ρύπανσης, και συλλογής και αποκομιδής υγρών καταλοίπων πλοίων. Η συνολική αξία του στόλου της Med Tugs, στην οποία η Vericos έχει υψηλό ποσοστό, αγγίζει τα 100 εκατομμύρια ευρώ.

Και οι τέσσερις ελληνικές εταιρείες συνολικά παρέχουν τις υπηρεσίες τους σε περισσότερα από 40.000 πλοία ετησίως τα οποία προσεγγίζουν στην Ελλάδα, απασχολούν σχεδόν 300 ναυτικούς, καθώς επίσης διαθέτουν και ένα ισχυρό και έμπειρο στελεχικό δυναμικό στην ξηρά. 
 
Οι στόχοι

Επόμενος στόχος του νέου ομίλου είναι να εγκατασταθεί και σε άλλες χώρες της Ανατολικής Μεσογείου, αφού ήδη γίνονται συζητήσεις με αρχές λιμένων που βρίσκονται σε στρατηγικά σημεία στον χάρτη της ευρύτερης περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου.  

Ο πρόεδρος της Vernicos Scafi Tugs & Salvage Δημήτρης Βερνίκος εξέφρασε την ευχαρίστησή του για την επιτυχή ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με τη Scafi Societe. «Θεωρώ ότι έχουμε δημιουργήσει έναν όμιλο που μπορεί να ανταποκριθεί σε οποιαδήποτε ανάγκη παρουσιαστεί, όπου και αν αυτή παρουσιαστεί, να επεκταθεί σε οποιαδήποτε λιμάνι στο κόσμο, να αναπτυχθεί χωρίς δανεισμό, και να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας σε ένα πολύ καλό εργασιακό περιβάλλον, εντός και εκτός Ελλάδας. Εργάζομαι νυχθημερόν προκειμένου να μη σταματήσουμε εδώ, αλλά σύντομα να υλοποιήσουμε και άλλα σχέδιά μας μαζί με τη Skafi και φυσικά τη Med Tugs».  

("Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ")