Tα ΕΛΠΕ αποδύονται σε μια ευρύτερη στρατηγική ανάπτυξης στους κλάδου της ηλεκτρικής ενέργειας και του φυσικού αερίου, διεκδικώντας υψηλότερη συμμετοχή στο μετοχικό κεφάλαιο της, υπό αποκρατικοποίησης, ΔΕΠΑ Εμπορίας, και της Elpedison.

Στη διάρκεια χθεσινής τηλεδιάσκεψης ο Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος της Ελληνικά Πετρέλαια, Ανδρέας Σιάμισιης απαντώντας σε ερώτηση για τις προθέσεις του Ομίλου εν όψει της επικείμενης ιδιωτικοποίησης της ΔΕΠΑ Εμπορίας, στην οποία κατέχει το 35% είπε ότι: «δια νόμου προβλέπεται η πώληση του 50% συν μίας μετοχής» και επισήμανε πως η το τμήμα εμπορίας της Δημόσιας Επιχείρησης Αερίου «προσθέτει αξία στα ΕΛΠΕ υπό την αίρεση ότι θα κατέχουμε το πλειοψηφικό πακέτο μετοχών. Με μειοψηφικό ποσοστό δεν έχει νόημα να μείνουμε. Θα φύγουμε και θα πωλήσουμε», συμπλήρωσε.

Οι επισημάνσεις του κ. Σιάμισιη οδηγούν αναπόφευκτα στο συμπέρασμα ότι τα ΕΛΠΕ, εφόσον διασφαλίσουν τους όρους που διεκδικούν στο διαγωνισμό που έχει προκηρύξει το ΤΑΙΠΕΔ, θα κινηθούν με στόχο να αποκτήσουν το 85% των μετοχών της ΔΕΠΑ Εμπορίας, προκειμένου να γίνουν ο κύριος μέτοχός της.

Όσον δε, αφορά στην Elpedison και την πολιτική που μέλλει να ακολουθήσει ο Όμιλος σε αυτή, ο Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος των ΕΛΠΕ υποστήριξε ότι επανεξετάζεται η περίπτωσή της, μετά την απόφαση της ΕΛΛΑΚΤΩΡ να αποχωρήσει και να επικεντρώσει αλλού τις δραστηριότητές της. Η ΕΛΛΑΚΤΩΡ κατέχει μερίδιο 22,74%, τα ΕΛΠΕ και η Edison, μέσω κοινοπραξίας το 75,78%, ενώ ένα μικρό ποσοστό, ύψους 1,48% ελέγχει η ΧΑΛΚΟΡ.

Ο κ. Σιάμισιης ανέφερε ότι κατά το αμέσως προσεχές διάστημα, όταν θα έχουν υπάρξει οι όποιες αλλαγές επισυμβούν, ίσως ο Όμιλος κινηθεί για να εξαγοράσει το μερίδιο της ΕΛΛΑΚΤΩΡ.