Ο ΣΕΒ Δίνει Ώθηση στον Διάλογο για την Ευρώπη - Κρίσιμος ο Παράγοντας του Κόστους για την Ανασυγκρότηση της Βιομηχανίας

Ο ΣΕΒ Δίνει Ώθηση στον Διάλογο για την Ευρώπη - Κρίσιμος ο Παράγοντας του Κόστους για την Ανασυγκρότηση της Βιομηχανίας
του Αδάμ Αδαμόπουλου
Τετ, 15 Μαΐου 2019 - 18:53

Κάλεσμα στους Έλληνες πολίτες να προσέλθουν στις κάλπες για τις ευρωεκλογές και να ψηφίσουν τους άξιους και τους υπεύθυνους εκπροσώπους της χώρας στο Ευρωκοινοβούλιο, απηύθυνε σήμερα η διοίκηση του ΣΕΒ, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Αθήνα. Απώτερος σκοπός της εκδήλωσης που διοργάνωσε ο ΣΕΒ, ως θεσμικός εταίρος, ήταν να αναδειχτεί το έλλειμμα διαλόγου για τα ουσιαστικά και μεγάλα ζητήματα που απασχολούν τη χώρα, καθώς και το διακύβευμα των επερχόμενων ευρωεκλογών.

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου, Θεόδωρος Φέσσας, αλλά και ο αντιπρόεδρος, Ευάγγελος Mυτιληναίoς, υπογράμμισαν ότι η Ελλάδα αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα της Ευρώπης και για το λόγο αυτόν θα πρέπει να αποσταλούν σε θέσεις ευθύνης, εκείνοι οι οποίοι θα μπορέσουν να υπηρετήσουν με τον καλύτερο τρόπο τα εθνικά συμφέροντα.

"Είναι σημαντικό οι άνθρωποι που θα μας εκπροσωπήσουν στο ευρωκοινοβούλιο να γνωρίζουν τα θέματα και να φροντίσουν να περάσουν τις θέσεις της Ελλάδας στην ΕΕ", ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Φέσσας και πρόσθεσε εμφατικά: "Πρέπει να τεθούν τα θέματα σε σωστή βάση και να πάνε στην Ευρώπη καταρτισμένοι ευρωβουλευτές, που να μπορούν να εκπροσωπήσουν την Ελλάδα", είπε, σημειώνοντας ότι στο παρελθόν, μόλις τρείς Έλληνες Ευρωβουλευτές ηγήθηκαν σημαντικών επιτροπών του Ευρωκοινοβουλίου και μόνο μία φορά η εισήγηση επί του Προϋπολογισμού έγινε από Έλληνα", θέλοντας να καταδείξει το έλλειμμα ποιότητας που χαρακτηρίζει διαχρονικά την συμμετοχή της χώρας στην ΕΕ.

Σε ερώτηση του Energia.gr για το αν η διαρκής αναφορά του στο έλλειμμα ποιότητας που χαρακτηρίζει μεγάλη μερίδα εκπροσώπων της Ελλάδας στο ευρωκοινοβούλιο, θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί με αλλαγή του τρόπου κατάρτισης των ευρωψηφοδελτίων των κομμάτων, ο Πρόεδρος του ΣΕΒ απέφυγε να απαντήσει.

"Είναι άδικη για τις ευρωεκλογές η υποτίμηση που εισπράττουν τόσο από τους ψηφοφόρους αλλά και από τα ίδια τα πολιτικά κόμματα. Η Ελλάδα είναι η κατεξοχήν χώρα που θέλει να πετύχει η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, καθώς το μέλλον της χώρας περνά από την ΕΕ", τόνισε ο κ. Μυτιληναίος.

Ο ΣΕΒ καλεί τα κόμματα της ελληνικής βουλής να συζητήσουν και να αναδείξουν καίρια ζητήματα, όπως είναι τα προγράμματα σύγκλισης, καθώς και τα θέματα που αφορούν στο επιχειρηματικό περιβάλλον, τη βιομηχανία, την ψηφιακή σύγκλιση και το ενεργειακό κόστος. Ο κ. Φέσσας έδωσε μεγάλη έμφαση στην ενεργειακή ενοποίηση και στον ψηφιακό μετασχηματισμό της Ευρώπης, τον οποίο χαρακτήρισε κρίσιμο παράγοντα για την ανέλιξη της Ηπείρου και υπογράμμισε την απογοητευτική εικόνα της Ελλάδας η οποία είναι, όπως είπε, ουραγός στον τομέα.

Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος του Συνδέσμου, Ευάγγελος Μυτιληναίος είπε: "Διανύουμε μια παρατεταμένη προεκλογική περίοδο και το διακύβευμα δεν αφορά στις ευρωεκλογές, αλλά στην εντεινόμενη πόλωση ενώ, εκτός μεμονωμένων υποψηφίων, η συζήτηση δεν ακουμπά τα ζητήματα, δεν αναλύονται πολιτικές και δεν προβάλλεται η στάση που θα έχουν τα κόμματα στην Ευρωβουλή. Η ΕΕ και τα κράτη - μέλη θα πρέπει να λάβουν θέση στο μεταβαλλόμενο παγκόσμιο περιβάλλον. Η άνοδος του λαϊκισμού και η αυξανόμενη εσωστρέφεια αλλάζουν ισορροπίες και διαμορφώνουν νέες συμμαχίες. Ο ΣΕΒ εκ του ρόλου του επιλέγει να δώσει ώθηση στον διάλογο για την Ευρώπη. Προτρέπουμε τους Έλληνες πολίτες να συμμετάσχουν με αίσθημα ευθύνης, αναζητώντας τις βέλτιστες προτάσεις και την καλύτερη εκπροσώπηση στα ευρωπαϊκά όργανα».

Κρίσιμος παράγων η αντιστάθμιση 

Ο κ. Μυτιληναίος έθιξε ιδιαίτερα τα ζητήματα της ενέργειας, ιδιαίτερα αυτή την περίοδο κατά την οποία επιχειρείται η ανασυγκρότηση της ελληνικής βιομηχανίας, η οποία μπορεί προσφέρει υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης και καλύτερες θέσεις απασχόλησης. «Θα πρέπει όλοι να αντιληφθούμε ότι οι εμπορικοί πόλεμοι, οι συγκρούσεις στην ευρύτερη περιοχή αλλά και η πρόκληση του Brexit, θα πρέπει να έχουν απέναντί τους μια ενιαία και ισχυρή Ευρώπη», συμπλήρωσε, ενώ εξέφρασε την ανησυχία του ότι μπορούμε να δούμε ποσοστά πάνω από 30% με αντιευρωπαϊκό χαρακτήρα. Κάτι τέτοιο θα πρόκειται για ένα σοκ, τόνισε.

Εστίασε, παράλληλα, και στο καίριο ζήτημα της αντιστάθμισης για τις ενεργοβόρες βιομηχανίες, λέγοντας πως για να υπάρξει ανάπτυξη, θα πρέπει πρώτα, να μειωθεί το κόστος. «Η αντιστάθμιση είναι κρίσιμη και θα πρέπει να ανέλθει στο 90% ειδάλλως θα έχουμε μεγάλο πρόβλημα και η βιομηχανική Ευρώπη θα διατρέξει μεγάλους κινδύνους. Χωρίς την αντιστάθμιση οι ελληνικές βιομηχανίες δεν μπορούν να είναι ανταγωνιστικές. Θα πρέπει να είμαστε παρόντες όταν θα καταρτίζονται οι βασικές γραμμές που θα καθορίσουν το ύψος της αντιστάθμισης, ώστε να μπορέσουμε να αποκομίσουμε το μέγιστο δυνατό όφελος», υπογράμμισε ο αντιπρόεδρος του ΣΕΒ.

Στη δευτερολογία του, ο πρόεδρος του Συνδέσμου τόνισε ότι δεν υπάρχει ευρωπαϊκή χώρα που να μπορεί να σταθεί μόνη της στο παγκόσμιο περιβάλλον, υπογραμμίζοντας ότι το κοινό ευρωπαϊκό μέλλον θα βοηθήσει τα κράτη να προοδεύσουν, δημιουργώντας ανταγωνιστικές οικονομίες και καλύτερες θέσεις εργασίας. Επισήμανε δε, ότι από το 1961, όταν ξεκίνησε η σύνδεση ΕΟΚ - Ελλάδας, ο ΣΕΒ μετέχει ενεργά στα ευρωπαϊκά τεκταινόμενα και ότι από το 1962 έγινε μέλος του UNICE, προπομπού της BusinessEurope, ενώ δεν παρέλειψε να θυμίσει τη ρήση του παλαιού προέδρου του ΣΕΒ, Λεωνίδα Κανελλόπουλου, ότι η θέση της Ελλάδας είναι στην Ευρώπη και το ότι η σύνδεση της χώρας με αυτή αναδεικνύει τα ελλείματά μας.

«Στόχος της ΕΕ είναι το 20% του ΑΕΠ της περιοχής να προέρχεται από τη βιομηχανία. Στην Ελλάδα βρισκόμαστε, αυτή τη στιγμή σε επίπεδα χαμηλότερα του 1`0% και προσβλέπουμε ότι το ποσοστό αυτό θα ανέλθει στο 12% το 2020», τόνισε ο κ. Φέσσας.

Απαντώντας σε ερώτηση για το αν χρειάζεται η Ελλάδα να δημιουργήσει εθνικούς πρωταθλητές, κατά το παράδειγμα της Γερμανίας και της Γαλλίας, οι δύο άνδρες συμφώνησαν πως αυτό είναι κάτι που δεν είναι εφικτό υπό τις παρούσες συγκυρίες, αλλά και λόγω του χαμηλού οικονομικού μεγέθους που χαρακτηρίζει την Ελλάδα. «Ακόμη και να δημιουργούσαμε εθνικό πρωταθλητή σε κάποιο τομέα, αυτός θα ήταν νάνος σε σύγκριση με τους ευρωπαϊκούς», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Φέσσας, αλλά παραδέχτηκε πως θα πρέπει οι ελληνικές βιομηχανικές επιχειρήσεις να μεγαλώσουν.

Ακόμη, ο πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος του Συνδέσμου, τάχθηκαν υπέρ της δημιουργίας ιδιωτικών ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων στην χώρα.

Τέλος, ο εκπρόσωπος Τύπου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Κώστας Τσουτσοπλιδης δήλωσε ότι, στο πλαίσιο της θεσμικής προεκλογικής εκστρατείας, έχει μεγάλη σημασία η παρουσία του ΣΕΒ, που στέλνει ισχυρό κάλεσμα για συμμετοχή στις εκλογές της 26ης Μαΐου. 

Δείτε εδώ το κείμενο "Ευρωεκλογές 2019: Για μια ισχυρή Ελλάδα σε μια Ευρώπη με ευκαιρίες για όλους - 12 προτεραιότητες της επιχειρηματικής κοινότητας για την περίοδο 2019-2024": http://www.sev.org.gr/Uploads/Documents/52102/Euroekloges_format_final.pdf