Έλληνες Ευρωβουλευτές Κατά Κομισιόν για τη Στήριξη του EuroAsia- Όχι Άλλη Καθυστέρηση για το Κρήτη-Αττική

 Έλληνες Ευρωβουλευτές Κατά Κομισιόν για τη Στήριξη του EuroAsia- Όχι Άλλη Καθυστέρηση για το Κρήτη-Αττική
energia.gr
Τετ, 15 Μαΐου 2019 - 16:06

Με ενιαία γραμμή υπέρ της ταχείας ολοκλήρωσης του έργου της ηλεκτρικής διασύνδεσης της Κρήτης με την Αττική εμφανίστηκαν οι υποψήφιοι ευρωβουλευτές της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ, του ΚΙΝΑΛ και του Ποταμιού οι οποίοι συμμετείχαν σε ειδική εκδήλωση που διοργάνωσε η «Ελληνική Παραγωγή».

Παράλληλα διατυπώθηκε απορία που συνοδεύτηκε από αιχμές, για την επιμονή της Κομισιόν να υποστηρίζει τις θέσεις της κυπριακών συμφερόντων εταιρείας EuroAsia Interconnector, γεγονός που ενέτεινε τις καθυστερήσεις στην έναρξη του έργου, με προφανείς συνέπειες, τόσο οικονομικές όσο και στην ενεργειακή ασφάλεια της Κρήτης.

Από την άλλη, η Μαρία Σπυράκη της ΝΔ και η Εύα Καϊλή του ΚΙΝΑΛ σημείωσαν ότι οι τεχνικές προδιαγραφές του έργου, έτσι όπως έχουν τεθεί από τον ΑΔΜΗΕ, αφήνουν εκτός παιχνιδιού τους Έλληνες παίκτες.

Η κ. Σπυράκη τόνισε ότι οι προδιαγραφές του έργου της διασύνδεσης Κρήτη - Αττική  αποκλείουν στην πράξη όλες τις ελληνικές επιχειρήσεις. Η ίδια υπογράμμισε ότι κάτι τέτοιο λειτουργεί σε βάρος της ελληνικής οικονομίας και μάλιστα από την ώρα που το έργο, όπως έχει αποφασίσει η κυβέρνηση δεν θα προχωρήσει ως PCI αλλά ως εθνικό έργο με χρηματοδότηση από το ΠΔΕ και το ΕΣΠΑ.

Η κ. Καϊλή από την άλλη, αναφερόμενη στις προδιαγραφές του έργου απέδωσε «ιδεοληψία» στους κυβερνώντες με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζουν όλους του ξένους ως «καλούς», και τους Έλληνες ως διαπλεκόμενους. «Κάτι που οδηγεί στον αφελληνισμό της επιχειρηματικότητας», υπογράμισε η ευρωβουλευτής του ΚΙΝΑΛ.

Παρόλα αυτά η ευρωβουλευτής του ΚΙΝΑΛ έκανε σαφή αναφορά για προσπάθειες της Κομισιόν «να μπεί οπωσδήποτε στο έργο μια εταιρεία», με τα γνωστά έως τώρα αποτελέσματα.

Πιο ξεκάθαρος υπήρξε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, για την ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης με την Αττική και συγκεκριμένα για τον “EuroAsia”. Έκανε λόγο για κυπριακή offshore και λομπίστες χωρίς κεφάλαια, οι οποίοι δεν πρέπει να καθυστερήσουν το έργο.

Σε μία άλλη θεώρηση τον πραγμάτων προέβη ο Μίλτος Κύρκος, ευρωβουλευτής του Ποταμιού. Σύμφωνα με όσα είπε το έργο καθυστερεί, πιθανόν, εξαιτίας των συμφερόντων που εφοδιάζουν με πετρέλαιο τους υφιστάμενους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής της ΔΕΗ στην Κρήτη.

Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι όλοι οι ευρωβουλευτές συμφώνησαν στην αναγκαιότητα μείωσης του ενεργειακού κόστους για τις ελληνικές επιχειρήσεις.

Ειδικότερα η κ. Σπυράκη υπογράμμισε ότι σύμφωνα με μελέτη της PWC το κόστος της ενέργειας για την ελληνική βιομηχανία είναι κατά 60% υψηλότερο σε σχέση με τους Ευρωπαίους ανταγωνιστές της και τόνισε ότι αποτελεί το χειρότερο βαρίδι για την ανάπτυξη της βιομηχανικής παραγωγής, αφού, όπως είπε, επιβαρύνεται πολύ περισσότερο λόγω της κακής οικονομικής κατάστασης της ΔΕΗ.

Από την πλευρά του ο κ. Παπαδημούλης ανέδειξε επίσης το ενεργειακό κόστος ως μείζον ζήτημα για την ανάπτυξη της βιομηχανίας προσθέτοντας επίσης τα θέματα του σταθερού φορολογικού περιβάλλοντος και των αδειοδοτήσεων.